„Poet talentat, cum numai la Dunărea de Jos se nasc, sunt convins că e poet cu întindere pe veac“. Fănuș Neagu despre Olimpiu Vladimirov


Poetul, publicistul şi omul de cultură tulcean Olimpiu Vladimirov ar fi împlinit astăzi 77 de ani. Geologul-poet Olimpiu Vladimirov s-a născut la Tulcea, în 9 ianuarie 1942, şi a decedat în data de 12 august 2017.



Clasele primare şi liceale le urmează la actualul Colegiu Dobrogean „Spiru Haret“ din oraş. Apoi, urmează Facultatea de Geologie, secţia Mineralogie a Universităţii din Bucureşti între anii 1962 şi 1967, acolo unde îşi ia şi licenţa. Nu a fost lăsat să dea admitere la Facultatea de Filologie, deoarece avea „origine nesănătoasă” din punct de vedere politic.
 
Olimpiu Vladimirov s-a făcut remarcat în lumea poeziilor încă de pe băncile liceului, astfel că în anul 1958 a debutat în revista „Steaua”, condusă de scriitorul A.E. Baconski. Devenind inginer geolog, Olimpiu Vladimirov nu a uitat de poezie şi a încercat pe cât posibil să le îmbine pe amândouă. A căutat în permanenţă să se afle în mijlocul unor cercuri de poeţi şi literaţi din Dobrogea acelor ani şi a izbutit cu succes acest lucru. Ba chiar a îndrumat activitatea cenaclului literar „Panait Cerna” între anii 1968 şi 1978, context în care a scris recenzii, cronici, reportaje şi, cel mai important, poezia de care a fost atât de ataşat de-a lungul vieţii.
 
Geologul-poet a întocmit peste 20 de lucrări de specialitate, proiecte, sinteze, toate în legătură cu activitatea de cercetare geologică pentru evidenţierea şi punerea în exploatare a diverselor substanţe minerale utile, din mijlocul judeţului Tulcea.
 
După decembrie 1989, în viaţa şi creaţia lui Olimpiu Vladimirov s-a produs o reală revoluţie, deoarece nu a mai putut să îşi practice profesia de geolog, dar între anii 1993 şi 2006 a activat ca director al Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Tulcea şi a sprijinit organizarea şi desfăşurarea Concursului Naţional de Poezie şi Eseu „Panait Cerna” între anii 1975 şi 2006, acolo unde a arătat cu adevărat că s-a implicat activ în viaţa culturală a judeţului. A mai îngrijit şi antologii literare şi volume de creaţie populară, realizând şi prezidările unor lansări de cărţi. Munca depusă de monografist şi documentarist a adus un plus carierei sale.  
 
Poetul a trimis versuri şi publicistică în toată presa dobrogeană, dar şi centrală, colaborând cu „Dobrogea nouă”, „România Liberă” şi cu revistele de cultură „ Tomis”, „Tribuna”, „Analele Tulcei”, „Steaua Dobrogei”. S-a ocupat şi de editarea unor antologii din creaţia laureaţilor concursurilor naţionale de poezie şi a unor culegeri de versuri, „Cununa de cântec”, „Inscripţii pe columne de eroi”, „Dialoguri de pe malul mării”, „Miniaturi dobrogene”.
 
Inedit despre poet este faptul că a semnat şi cu două pseudonime creaţiile sale scriitoriceşti, respectiv Mihai Teodo şi Vladimir Alenjin. Din anul 2009 a fost şi membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.

 
Ion Roşioru spunea: „Olimpiu Vladimirov e prin excelenţă un poet al stărilor sufleteşti inculcate de mare spre a se transforma în tot atâtea sărbători simboliste, cu nelinişti şi aşteptări provinciale, într-o molcomă şi împăcată curgere a timpului, importantă fiind doar bucuria de a exista”.
 

Multe dintre volumele sale au fost dedicate oraşului în care s-a născut: „Tulcea”, „Confesiuni”, „Insula albă”, „Semn”, „Identitate”, „Isaccea, pagini de monografie”.
 
Olimpiu Vladimirov a primit şi câteva distincţii pentru cariera sa de scriitor - „Premiul revistei Tomis şi al Filialei Dobrogea a USR”, „Premiul pentru poezie la Saloanele Naţionale de Carte Ovidius”. Deosebit despre scriitorul-geolog este faptul că a scris şi basme, în colecţia „Basme tulcene”.
 
În anul 2017, în cadrul evenimentului organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa cu prilejul Zilei Dobrogei, Olimpiu Vladimirov a primit post-mortem Distincţia „Meritul Dobrogean“ şi Medalia „Remus Opreanu“, „în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru întreaga operă, contribuind, pe această cale, la promovarea Dobrogei pe plan naţional şi internaţional”.
 
Despre Olimpiu Vladimirov, Şerban Codrin spunea: „Printre creatorii dobrogeni trebuie consemnat numele lui Olimpiu Vladimirov, victimă a propriei mărinimii, a unei uitări de sine… Poezia sa, din volumul „Semn”, consemnează o profundă nostalgie după ordine, armonie cosmică, umană, artistică. (…) Obligat să tacă, Olimpiu Vladimirov nu s-a revoltat, probabil nu a scris, în schimb a resimţit opresiunea cu o mare violenţă, împinsă uneori foarte departe. Nu se atinge tragicul în toată amploarea, nu se clamează prăbuşirea în absolut, dar poetul este pe o cale fastă, regală, spre marea poezie”.
 
Redăm una dintre poeziile de suflet ale acestuia:
„Scrisoare“
„Îngere, eu trebuie să cobor,
Oricum, semaforul nu se mai schimbă;
Sunt agăţat demult de-un ultim zbor,
Amarul vieţii îl adun sub limbă.
Lucru-nceput îmi iese tot pe dos,
Pustiuri s-au adăpostit în oase,
Credinţa nu-mi mai este de folos,
Suspin după un zar de şase-şase.
Nu-s împăcat cu mine şi-i târziu
Să buchisesc acum abecedarul;
Cât pot, întârzii lângă lutul viu
Ca să-mi ascund şi sufletul şi harul”.
 
Sursă foto: Facebook - Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” Tulcea
 
Citeşte şi:

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul Dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru poetul Olimpiu Vladimirov
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ovidiu Dunăreanu

09 Jan, 2019 08:28

Dragă Emilia Crețu , felicitări că Ziarul Ziua de Constanța nu l-a uitat pe prietenul și colegul nostru de la Tulcea, trecut prea repede la cele veșnice, poet și om admirabil, cum rar ți-e dat să întâlnești în viață, Merită precizat că citatul din titlul articolului tău îi aparține inegalabilului prozator Fănuș Neagu, iubitor al Dobrogei, al Dunării și al Mării, apropiat plin de farmec și patos al scriitorilor dobrogeni. Aceste rânduri au deschis dosarul de primire a lui Olimpiu în Uniunea Scriitorilor din România ( Filiala Dobrogea), recomandare hotărâtoare în fața Comisiei de validare a sa. Cu prețuire, Ovidiu Dunăreanu.

Articole asemanatoare

Dublă lansare de carte la Tulcea Pelerin prin amintirile apei. In memoriam Olimpiu Vladimirov

16 Jan 2023 1164

In memoriam Olimpiu Vladimirov, geologul și poetul de seamă al Dobrogei

09 Jan 2023 1222

#citeșteDobrogea Olimpiu Vladimirov (1942-2017), inginer geolog, poet, publicist și animator entuziast al vieții culturale tulcene

11 Jan 2022 2571

#citeşte Dobrogea Poetul îmblânzitor de pietre

09 Jan 2021 3420

#citeşteDobrogea Astăzi, Olimpiu Vladimirov, „poet cu întindere pe veac”, ar fi împlinit 78 de ani

09 Jan 2020 3243

Olimpiu Vladimirov, publicist şi om de cultură

27 Nov 2019 3508

#citeşteDobrogea 76 de ani de la naşterea scriitorului dobrogean Olimpiu Vladimirov

09 Jan 2018 2570

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul Dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru poetul Olimpiu Vladimirov

17 Dec 2017 3810

Dobrogea 139 de ani Laudatio Olimpiu Vladimirov

24 Nov 2017 2785