Repere şi somităţi. Gheorghe Dumitraşcu, un om care şi-a dedicat viaţa studiului istoriei şi politicii (galerie foto)

Gheorghe Dumitraşcu s-a născut în data de 25 septembrie 1939 la Nisipari, în judeţul Constanţa. A avut, împreună soţia sa,  Lucica Dumitraşcu, doi copii, Lavinia-Dacia care este muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, şi Decebal-Aureliu, economist-inspector la Consiliul Judeţean Constanţa.

 
Gheorghe Dumitraşcu a făcut şcoala generală în comuna natală Nisipari şi a urmat cursurile liceului „Nicolae Bălcescu” din Medgidia. A făcut Facultatea de Istorie la Bucureşti, iar în 1976 a obţinut titlul de doctor în istorie. Despre Gheorghe Dumitraşcu trebuie să ştim că a fost un excelent cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei R.P.R., filiala Cluj, asistent de delegaţie de lector la Institutul Pedagogic din Constanţa, Facultatea de Filologie, muzeograf principal şi şef de secţie la Muzeul de Arheologie Constanţa, profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân” Constanţa, Şef Comisie de Cultură, Culte, Învăţământ, Presă, Artă al Consiliului Judeţean Constanţa al Uniunii Naţionale, dar şi prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
 
Gheorghe Dumitraşcu se va implica în viaţa politică a României, după anul 1989, având mai multe mandate de parlamentar. Între 1990 şi 2000 va fi senator în Parlamentul României. Având multe responsabilităţi, acesta fiind membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, dar şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României, şi-a dus toate atribuţiunile ireproşabil la bun sfârşit. Dumitraşcu a mai fost şi secretar al Comisiei de Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică în Senat în perioada 1997-2000, pe lângă multe alte funcţii în diferite departamente. În anul 2000 şi-a încheiat viaţa politică.
 
Muzeograful şi politicianul Gheorghe Dumitraşcu a primit mai multe distincţii şi premii, printre care titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”; Certificat de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989-Remarcat prin fapte deosebite”; Diploma pentru sprijinul acordat identităţii în promovarea etno-culturală a comunităţii turce, din partea UDTR; Diploma jubiliară a „Tribunei Învăţământului” pentru „devoţiunea cu care a sprijinit învăţământul românesc”.
Printre multe alte distincţii şi diplome a mai primit „Diploma de onoare pentru întreaga operă culturală dedicată Dobrogei”, acordată de Centrul Cultural Judeţean „Theodor Burada” Constanţa şi diploma de excelenţă pentru „devotamentul cu care a slujit şcoala constănţeană  şi pentru rezultate deosebite obţinute în formarea şi educarea tinerei generaţii”, oferit de Primăria Constanţa.

Gheorghe Dumitraşcu a mai făcut parte şi din colegiile redacţionale ale ziarelor „Farul”, „Constanţa”, „Parlamentul”, „Flacăra lui Păunescu”, „Analele Dobrogei”.

A publicat şi 13 lucrări de istorie, printre care „Localităţi, biserici şi mănăstiri româneşti în Dobrogea până la 1878”, „Gândire şi acţiune politică românească în crearea Statelor Unite ale Europei”, memorii şi comentarii, dar şi studii în nenumărate volume. Dumitraşcu a mai publicat peste 800 de articole în revista „Flacăra“ a lui Adrian Păunescu.
 
Deosebit despre Gheorghe Dumitraşcu este faptul că a fost un excelent orator, iar stilul său deosebit a fost remarcat de cei din jurul său. Acesta a primit titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Castelu, sat Nisipari”, şi titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Maia”, judeţul Ialomiţa. O stradă din Constanţa îi va purta numele.
 
Gheorghe Dumitraşcu a fost şcolit la Medgidia, a avut prieteni şi a început să iubească istoria acolo, datorită profesorului pe care l-a avut la Liceul „Nicolae Bălcescu”, Constantin Olteanu, pe care l-a considerat „izvorul carierei sale şi factorul decisiv” în devenirea sa. Întotdeauna a revenit în Medgidia cu drag, retrăind momentele tinereţii.
 
A plecat dintre noi la 17 ianuarie 2017, fiind regretat de toţi cei care l-au cunoscut, care au legat prietenii cu el, de familie şi de cei care l-au apreciat.
 

  
Sursa text si foto: Lucrarea „Personalităţi marcante ale Medgidiei”, autor Adrian Ilie. 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dobrogea rurală de la sfârșitul secolului XIX, prezentată într-un volum lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

24 Feb 2023 1495

Volumul „Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu" va fi lansat joi la Biblioteca Județeană Constanța

21 Feb 2023 1239

„Dobrogea este misiunea mea” Șase ani de la decesul istoricului și politicianului Gheorghe Dumitrașcu

17 Jan 2023 1389

IN MEMORIAM. 83 de ani de la nașterea istoricului dobrogean, prof. Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2022 1823

#DobrogeaDigitală Gheorghe Dumitrașcu, la cinci ani de la „marea trecere”

17 Jan 2022 3523

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România Acordarea Premiului „Gheorghe Dumitrașcu” lui Ion Moiceanu și Constantin Cheramidoglu

27 Sep 2021 2573

82 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2021 3961

Iorghiana 150 – sub auspiciile Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Elevi și profesori tulceni, într-o manifestare de suflet şi simţire românească

01 Jul 2021 3514

Compania care vrea să construiască pe locul fostului Hotel Continental, din Constanța, se pregătește de dezvoltare și promovare imobiliară în oraș

02 Feb 2021 3979

Patru ani fără Gheorghe Dumitrașcu, proful de istorie a generații întregi de elevi şi studenţi (25 septembrie 1939 - 17 ianuarie 2017)

18 Jan 2021 3707

#citesteDobrogea „Dobrogea este misiunea mea”, a fost convingerea fermă a regretatului Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2020 4502

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu - trei ani de la „marea trecere”

17 Jan 2020 4286

Gheorghe Dumitraşcu - istoric, om politic şi profesor

27 Nov 2019 5865

Mormântul lui Gheorghe Dumitrașcu a fost vandalizat. Ieri, profesorul ar fi împlinit 80 de ani! (galerie foto)

26 Sep 2019 2548

O viaţă în slujba istoriei 80 de ani de la naşterea regretatului profesor Gheorghe Dumitraşcu

25 Sep 2019 3406