Ziua Dobrogei

#RespectTeatru #citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Seniorii teatrului constănţean. De vorbă cu actorul nonagenar Alexandru Mereuţă. Poveşti din vremea când era director la Teatrul din Bârlad (galerie foto)


Este „lunatic“ cu colega sa de la Păpuşi, Muezel Geambec, cea care împlineşte luna viitoare 82 de ani, doar că nea Alecu Mereuţă, cum îl alintă colegii, va sărbători 91 de ani.
„M-am născut pe drumul de costişă care duce la Vaslui, în comuna Bogdăneşti, satul Vlădeşti. Şi am iubit tare mult această localitate, pentru că acolo mă duceam cu vaca la păscut. Tatăl meu s-a născut în altă localitate, dar cu aceeaşi... sonoritate - Bogdăniţa.
Când eram de vreo 6 ani, i-am făcut o vizită surorii tatălui, Maria, care mi-a dat un mânz, pe care, cu anii, l-am crescut până a ajuns cal. Când a devenit armăsar, nu l-am putut călări prea mult, pentru că a făcut o îngenunchere şi m-a dărâmat. Asta apropo de drumul de costişă”, şi-a început povestea nea Alecu.
 

 
Clasele primare nu le-a urmat în satul său natal, pentru că era un învăţător pe care mama lui nea Alecu nu l-a plăcut. Şi atunci trecea dealul, în fiecare zi, la şcoala din comuna Bogdăneşti. „Iar acolo am dat peste un învăţător exigent, cu care am învăţat patru ani de şcoală primară, profesorul Bleoju. Aveam să ne revedem, peste ani, când eu devenisem director la Teatrul «Victor Ion Popa» din Bârlad, şi care a ţinut să-mi spună. «Mereuţă, tu eşti un băiat bun, dar vezi că aici, la Primărie, te cam vorbeşte lumea de rău». Am fost director în anii 1958 şi 1959, iar în 1960 am avut un conflict cu secretarul de partid al oraşului, care voia să se amestece în treburile mele directoriale. Dar el era un fost electrician, provenea din clasa muncitoare, cu o inteligenţă mediocră. Şi l-am pus la punct spunându-i că ar compromite calitatea morală a partidului, după care i-am întors spatele şi am plecat”.
 
Povestea plecării sale de la conducerea Teatrului din Bârlad s-a întâmplat pe fondul unei mari drame. „Repetam «Revizorul», când m-am trezit cu doi tovarăşi securişti care m-au anunţat că am o problemă: un coleg s-a aruncat înaintea trenului. Şi am fost luat la întrebări ce ştiam despre defunct. Le-am povestit că trăia o poveste de dragoste cu secretara dactilografă, dar că avea nişte complexe din copilăria lui, fără tată. Presupuneam că a avut o depresie puternică. Am decis să suspend spectacolul, în memoria colegului nostru. Şi din acest motiv, când primul secretar a auzit că am luat această decizie, pentru a cinsti memoria unui sinucigaş, a zis: «Mereuţă nu are ce căuta la teatrul din Bârlad»“.
 

Aventura primului rol pe scena de la mare

 
Astfel avea să înceapă, în anul 1960, în luna august, aventura pe scena de la mare. „Şi am făcut foarte bine, pentru că Bârladul e una, iar Constanţa e ceva cu totul deosebit. Am dat concurs pe 22 august. A doua zi fiind programate defilările acelea clasice, tovarăşul care răspundea de asta mi-a spus să vin la demonstraţie următoarea zi.
 
După aceea, am avut activităţi diferite, până la apariţia maestrului Sică Alexandrescu la Constanţa, care a montat piesa «Papa se lustruieşte» cu un mare talent al colectivului nostru - Constantin Morţun, Titică, cum îi ziceam noi. Şi s-a repetat această piesă de la sfârşitul lunii mai până în august, când a fost premiera.
 
În perioada repetiţiilor, m-am dus la maestrul Sică, pe care îl ştiam de când eram student la Bucureşti, şi i-am spus că vreau să fac rolul ăsta. Şi atunci mi-a ţinut un discurs despre comedie, încercând să-mi demonstreze că nu poate fi jucată comedia de orice actor. Nediminuând valoarea mea de actor. Eu am avut, totuşi, un rol în distribuţie... Şi se pleacă în turneu în ţară, iar Titică Morţun a venit la mine şi mi-a zis «Măi Alecule, tu ştii rolul meu?». «Da, nea Titică». «Băi, învaţă-l bine, că eu nu pot să fac tot turneul ăsta, că e foarte greu pentru mine». Avea 52 de ani, dar era foarte obosit, pentru că pierdea nopţile jucând poker la disperare.
Şi s-a jucat la Brăila, Galaţi, Tecuci, iar la Bacău, Morţun îi spune regizorului Constantin Dinischiotu că nu mai poate juca, din cauza oboselii. «Vorbeşte cu Mereuţă, că ştie rolul». Şi-atunci Dinischiotu mi-a spus să vin a doua zi de dimineaţă, la Casa de Cultură din Paşcani, să repet rolul şi seara să joc. Colegii au rămas uimiţi cum de ştiu tot textul? Şi mi s-a propus să joc la matineu şi seara. Am jucat la matineu, dar una e să ştii textul şi alta e relaţia cu partenerul. Abia atunci mi-am dat seama, că aceea era adevărata repetiţie. Aşa că seara a fost excelent. După spectacol, directorul Casei de Cultură, confundându-mă cu distribuţia de pe afiş, mă întreabă «Tovarăşe Morţun, da ce aţi avut la matineu că nu prea aţi fost în apele dvs?» Şi i-am răspuns că am avut o oboseala... «Da, dar seara aţi fost fenomenal», m-a complimentat directorul».
 
Şi de acolo a mai jucat Morţun la Iaşi, după care, la Botoşani, i-a spus lui Dinischiotu să nu mai conteze pe el. Medicul care l-a consultat la Botoşani i-a spus lui Morţun ca la Cluj să meargă la un doctor să-i vadă plămânii. Şi acolo i s-a spus că nu mai are ce căuta în munca aceasta, pentru că are cancer”.
 
După o lună de turneu, nea Alecu Mereuţă se aştepta să joace acest rol şi la Constanţa, dar cineva „cu spate“ reuşise să i-l confişte. Altcineva, totuşi, de la Primărie, care îl iubea foarte mult pe Mereuţă, a venit şi s-a interesat de ce nu joacă tocmai cel care a susţinut un turneul şi, astfel, din luna ianuarie 1962 începe o serie de spectacole cu săli arhipline.
 
„La unul dintre spectacole asistase şi poeta Veronica Porumbacu, cu care a doua zi mă întâlnesc pe holurile teatrului, iar omul care o însoţea ne-a făcut cunoştinţă. Reacţia dânsei a fost: «Vai de mine ce tânăr eşti şi ce bun ai fost! O să îţi dedic un articol în România Liberă». Iar aceasta a fost a doua confirmare. În luna martie, când a venit Sică Alexandrescu să monteze o altă piesă, a asistat şi la spectacolul cu cel pe care îl refuzase să joace, într-o sală arhiplină. Iar după spectacol m-a căutat la cabină să-mi spună «Domnule, ai de ce să mă crezi că te iubesc! Bravo, bravo!». Aceasta a fost cea mai mare realizare din cariera mea, pentru că ştiam cât de mulţi s-au opus să obţin acest rol“.
 

Anul şi rolul

 
Alexandru Mereuţă a absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Teatru, promoţia 1952, fiind studentul unor mari actori ca Nicolae Bălţăţeanu sau Costache Antoniu. În peste 60 de ani de teatru, a întruchipat cam câte un rol pe an, în spectacolele „Orfeu în Infern”, „Interesul general”, „Nunta din Perugia”, „Nevestele vesele din Windsor”, „Trei surori”, „Gaiţele”, „Rinocerii”, „Căsătoria”, „Tache, Ianke şi Cadâr”, „Livada de vişini”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Inimi cicatrizate”, „Vrăjitoarele din Salem” sau recentul „Cabinierul”.
 
La Constanţa, Alecu Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi. E destul să-i chemăm din memorie pe Procopie Colauzo, rol pe care l-a jucat alternativ cu Constantin Mortun, Marcel Anghelescu şi Costel Rădulescu în vestita piesă grecească „Papa se lustruieşte” sau pe Conu’ Grigore din „Muşcata din fereastră” sau pe Bergamin din „Romanţioşii”. A jucat şi pe Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă” şi pe Georges din „Gaiţele”. Actor înzestrat cu talent şi cu o mare plăcere de a juca, Alecu Mereuţă îşi iubeşte personajele ca pe propriile-i progenituri. Un moldovean cu inimă largă, vibrând necontenit pentru toţi şi tot ce-l înconjoară”, consemnează Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian în lucrarea „Thalia ex Ponto. La cumpăna de milenii”.
 
La ora actuală, pe scena Teatrului de Stat Constanţa, actorul Alexandru Mereuţă mai joacă în spectacolele „Scaiul”, „Omul, bestia şi virtutea”, „Escrocii”, „Trei surori”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Prefectul moşier Constantin D. Pariano, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Nov 2018 215

„Dragostea de oameni rămâne perenă…“ Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, impresionaţi de filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ (galerie foto)

20 Nov 2018 432

ZIUA de Constanţa împlineşte astăzi 18 ani!

20 Nov 2018 374

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Tahsin Gemil, fiul Medgidiei care a făcut istorie din istorie. Primul președinte al UDTTMR (galerie foto)

20 Nov 2018 594

LIVE text Filmul documentar „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“, proiectat, azi, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa

19 Nov 2018 441

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Medicul sufletelor, Krikor Pambuccian - „L-am considerat pe doctor ca o ființă deosebită“

19 Nov 2018 349

Bandele de tâlhari suprimate de autoritățile române în Dobrogea anului 1880

19 Nov 2018 823

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 493

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 390

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 880

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 368

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 436

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 895

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 590

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 493

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1249

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 686

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 797

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1038

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 300

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 450

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 433

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 549

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 359

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 344

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 375

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 766

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 245

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 455

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 244

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 783

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 352

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 185

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 356

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 217

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 598

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 249

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 231

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 357

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 333

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 290

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 251

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 479

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 400

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1168

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1062

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 361

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 792

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4645

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 391