Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Diana Cheregi

Dincolo de dorinţa de a-i aduna laolaltă, într-o „dulce“ amintire despre casa lor - Teatrul de Stat, pe seniorii teatrului constănţean, evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa la jumătatea acestei luni, şi-a dorit readucerea în prezent a celor care nu mai sunt printre noi.
Distinsă cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa, regretata actriţă Diana Cheregi (15 iulie 1944 - 2 martie 2013) este omagiată de colegul său Jean Badea în cartea „Dulcea povară“, pe care o găsiţi în varianta digitalizată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa AICI: Dulcea Povară 

„Să interpretezi cu atât aplomb rolul Filumena Marturano din piesa cu acelaşi nume, de Eduardo de Filippo, şi să nu-l obligi pe spectator să facă asocieri cu alte creaţii artistice, cum ar fi, în acest caz, cea realizată de Sophia Loren în filmul lui Vittorio de Sica («Căsătorie în stil italian»), este o performanţă cu care nu se poate lăuda orice actriţă. 

Diana Cheregi s-a întâlnit în spectacolul regizat de Gabriel Borodan cu o partitură importantă din cariera sa. A învăţat tainele artei teatrale de la maeştri străluciţi - Beate Fredanov şi Octavian Cotescu - şi, după o stagiune la Teatrul din Botoşani, s-a transferat la Constanţa, în trupa Dramaticului, căreia i-a rămas fidelă, în ciuda norilor grei de furtună adunaţi deseori pe cerul acestei aşezări artistice. Încă de la primele roluri, s-a făcut remarcată. Iat-o în doamna Tana din Viforul de Delavrancea («[ ... ] cu o prezenţă scenică aparte, coborâtă parcă din frescele bizantine, a încercat cu inteligenţă şi nuanţare în gest şi replică «reinterpretarea» doamnei Tana» - Ileana Colomieţ) sau în Sânziana din feeria lui Alecsandri («Sânziana e privită de Diana Cheregi parodic», «suava prinţesă, plină de temperament, care înspăimântă pe zmeu şi are o evidentă, nerăbdătoare dorinţă de măritiş» - Cristina Constantiniu). 
 
Au urmat alte roluri, alte succese. S-a mai împiedicat în câteva rânduri, că aşa e în teatru: după o mare realizare scenică poate veni o «cădere», un eşec de toată frumuseţea. Tenace şi rezistentă la loviturile vieţii şi ale colegilor, Diana s-a ridicat din colbul ingratitudinii şi, cu mândria femeilor din Săliştea Sibiului, de unde a purces în lumea asta minată de atâtea conflicte, a luat totul de la început şi a învins! Aşa cum a fost în spectacolul Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, în care compoziţia din rolul Oberon i-a reconfirmat talentul deseori risipit prin distribuiri grăbite în tot felul de comedioare sau dramolete ... Ca profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii «Ovidius», «mama Dia» a reuşit să lase «urme» adânci în cugetul şi sufletul tinerilor săi elevi. Astăzi, când se odihneşte într-o altă lume - i se spune veşnică -, cei care i-au cunoscut şi admirat creaţiile scenice îi simt lipsa asemenea unei fiinţe dragi“.
 
Citeşte şi: 

#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto) 
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XlV) (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Haleț Gheorghe

29 Jun, 2018 10:59

Născută pe 15.07.1949 Diana Cheregi a avut o cifră a destinului 9 din 3 și 6, bună la suflet, gata să ajute cu orice, oricând, pe oricine până la sacrificiu (9). Talentată, îndrăzneață, norocoasă, avea nevoie de dragoste și de admirație(3). Bun pedagog, ar fi stat toată viața să ne spună, din ce știa dânsa, cum să facem mai bine (6).

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2567

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 959

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1210

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1862

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1005

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1321

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1201

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1258

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1376

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1294

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1768

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1498

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1376

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1053

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1230