Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru directorul şi dirijorul Constantin Daminescu (galerie foto)

Neobositul pedagog Constantin Daminescu (1922 - 1987), dirijor şi - o lungă perioadă - director al Teatrului Liric se numără printre membrii fondatori ai Teatrului Liric, alături de Nestor Gheorghiu (primul director al instituţiei nou înfiinţate), Remus Georgescu - dirijor, Marcela Popescu - regizor, Mireille Savopol - maestru balet, Gheorghe Velea - maestru cor, Lola Pop - scenograf, Oliviu Spaniol - secretar muzical, Sever Cărpinişan - regizor tehnic, Gheorghe Stănescu - regizor de culise, conform celor consemnate de dr. Adrian Doxan, în lucrarea „Teatrul Liric (Opera Constanţa)“. 
 

 
„Pregătirea primului spectacol al nou înfiinţatului Teatru liric a început în acelaşi an, în regia Artistei Emerite Aca de Barbu, care nu a reuşit să-l termine datorită stării sale de sănătate. După două luni de repetiţii cu opereta Liliacul de J. Strauss, regizoarea se întoarce în Bucureşti, decedând în scurt timp. Continuă regia, dirijorul C. Daminescu, care se străduieşte să termine spectacolul, dar nu reuşeşte decât la 24 martie anul următor - 1958. (Daminescu era în 1957 dirijorul Operei din Timişoara. La 1 septembrie însă vine la Constanţa punând bazele Teatrului muzical nou înfiinţat)“, mai consemnează dr. Doxan în lucrarea pe care o puteţi lectura în varianta digitală AICI:

 
La evenimentul din 12 iunie, organizat de ZIUA de Constanţa în onoarea seniorilor teatrului constănţean, printre cei omagiaţi s-a aflat şi Constantin Daminescu. Medalia „Jean Ionescu“, instituită de organizator, şi placheta #RespectTeatru, conferită de Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa au fost ridicate de fiul său, Adrian Daminescu.
 
Despre personalitatea celui considerat întemeietorul Teatrului Liric puteţi citi, în format digitalizat, în Biblioteca virtuală, în cartea „Dulcea povară“, semnată de Jean Badea, pe care o puteţi găsi AICI
 
Vă oferim un fragment din această „dedicaţie“:  „Teatrul Liric din Constanţa îl are în frunte pe dirijorul cult, fin şi temeinic în ceea ce întreprindere:
Constantin Daminescu." Astfel îi sintetiza prestigioasa activitate muzicală şi personalitatea distinctă în peisajul vieţii muzicale româneşti cunoscutul cronicar George Sbârcea.
În anul 1957 era dirijorul Operei de Stat din Timişoara, oraşul său natal, avea, cu alte cuvinte, toate motivele să-şi continue profesiunea atât de îndrăgită în Banatul care era „fruncea", între altele, şi în mişcarea corală de amatori, «păstorită» cu nedezminţită patimă de dl Daminescu. Şi totuşi, a renunţat la toate când a fost chemat în cealaltă parte a ţării, la Constanţa, pentru a înfiinţa orchestra Teatrului Muzical, în curs de zămislire.

Avea, pesemne, două „vicii" fundamentale, de care, cât a trăit, nu s-a dezvăţat: să ia mereu totul de la început şi să descopere posibilii instrumentişti în lumea neprofesioniştilor.
La Constanţa a bătut multe coclauri, umblând prin bodegi şi restaurante, urmărind o sumedenie de „muzicieni" fără patalama, dar cu simţ muzical şi chef de carte la „bătrâneţe". I-a adunat la teatru, le-a vorbit cât mai convingător despre noul lor statut de artişti şi cetăţeni cu mai puţini bani în buzunare (de la nunţi şi botezuri), dar cu mai mult respect din partea concetăţenilor. Au rămas câţiva care s-au pus cu burta pe note, au făcut ochii mari şi urechile pâlnie la îndemr{urile maestrului şi au ajuns să cânte partitura Liliacului la deschiderea oficială a teatrului“.
 
Citeşte şi:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XL) - galerie foto

#RespectTeatru Marele regret al artistului Adrian Daminescu - „Nu Oleg Danovski a făcut această Operă, ci tatăl meu“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 1574

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 951

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1182

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1840

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 977

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1292

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1169

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1223

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1351

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1286

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1761

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1482

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1371

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1045

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1225