Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul şi compozitorul Aurel Manolache (galerie foto)

Aurel Manolache este dirijor, compozitor şi un excelent regizor muzical. El cunoaşte bine noile şi modernele aranjamente muzicale. A produs o adevărată surpriză pentru berlinezi cu spectacolul prezentat. Excelente dansurile şi cântecele pline de farmec de pe meleagurile româneşti. Trio Do-Re-Mi a demonstrat că şi în limba germană se poate asculta un şlagăr internaţional... Gelu Manolache şi Jean Constantin au stârnit un râs molipsitor... Dintre toate dansurile folclorice, cu profunde motive naţionale, a plăcut dansul-balet Căluşarii, în coregrafia lui Oleg Danovski, care stârneşte admiraţie şi interes. La sfârşitul spectacolului, spectatorii, inclusiv cei din culise şi de la turnul de televiziune, au admirat din toată inima acest ansamblu de revistă român şi i s-au alăturat din tot sufletul“ (Berliner Zeitung). 
Citatul din presa internaţională face parte din cuprinsul monografiei „Fantasio 40“, scrisă de secretarul literar Jean Badea, şi ilustrează o memorabilă perioadă a scenei constănţene, când în fruntea reputatei trupe de revistă se afla dirijorul Aurel Manolache (5 octombrie 1931 - 9 martie 2010), fondatorul Festivalului Mamaia Copiilor, alături de un alt regretat compozitor - Dumitru Lupu.

Director al Teatrului de Revistă „Fantasio“ într-o perioadă înfloritoare a acestui gen atât de îndrăgit, mai ales într-un oraş-port-staţiune, Aurel Manolache nu putea lipsi din „panteonul“ celor 62 de seniori omagiaţi de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“.

Cu acel prilej, compozitorului şi dirijorului Aurel Manolache i-a fost acordată Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa, acestea fiind ridicate de Liviu Manolache.

Aşadar, în monografia „Fantasio 40“, la pagina 41, puteţi citi un amplu interviu pe care Aurel Manolache. Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI.

De asemenea, la pagina 61 a aceleiaşi monografii, autorul Jean Badea i-a dedicat un capitol, din care vă oferim un fragment:

Aurel Manolache a auzit „cântecul de sirenă“, precum Ulise odinioară, şi vreme de 35 de ani a rămas sub vraja dulce-amară a făpturii căreia i-a cioplit chipul din „carnea“ gândurilor sale şi i-a dat numele de „Fantasio“. Că a iubit acest teatru mai presus de sine nu este astăzi o noutate. I-a sacrificat totul: şi liniştea nopţilor, şi tihna unui cămin, şi sănătatea. Chiar compoziţia muzicală a trecut pe planul al doilea, măcar că notele desenate de el pe portativ „trădau“ un compozitor care - de n-ar fi fost Fantasio - şi-ar fi depăşit palmaresul actual (oricum de invidiat).

Citeşte şi:

"CJC mi-a cerut sa cedez emblema Festivalului Mamaia Copiilor"

#citeșteDobrogea Au trecut opt ani de când Aurel Manolache dirijează și compune într-o lume mai bună

#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Haleț Gheorghe

29 Jul, 2018 06:47

Aurel Manolache născut pe 05.10.1931 a avut o cifră a destinului 2 din 2 și 0 putea colabora cu oricine fiind un partener desăvârșit, îl găseai acolo unde era nevoie de el (2). Putea să vândă iluzii și orice voia fiecare să audă fiind în stare să convingă pe toată lumea că e așa cum zice dânsul (5).

Ana

28 Jul, 2018 08:13

Nu prea. Tema asta a iubirii ar merita fundamentata pe date .Omisiunile unor informatii care supara se numesc cenzura, iar nemurirea-daca e- nu va fi nicidecum in era digitală.Apreciez însă Ziua de Constanta ca desi nu isi propune sa ne ofere intregul context al bataliei dlui Manolache pentru brandul Fantasio totusi ar putea starni curiozitatea partilor interesate pentru o lectura mai riguroasa a istoriei culturale locale, nicidecum o tema soft..

Articole asemanatoare

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 890

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1083

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1742

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 864

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1203

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1023

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1088

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1267

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1236

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1713

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1413

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1276

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 982

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1169

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1668