Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

Născut în comuna Sinoe, pe 2 aprilie 1955, Ghiorghiţă Tănase a venit cu familia în Constanţa şi la 11 ani a început să studieze violoncelul la Liceul de Muzică, la clasa profesoarei Galina Stanciu, despre care vorbeşte cu mândrie şi iubire după atâţia ani, neuitând să precizeze că doamna Galina a fost eleva celebrului Alexandr Kozulpov, profesor de violoncel la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova. Încă din anii de liceu a început să susţină recitaluri pe scenele teatrelor din Constanţa.
 

 
A intrat în Conservatorul „G. Enescu” din Iaşi cu media 10, la clasa profesorului Gheorghe Rus, fiind un student eminent, care concerta deseori în recitaluri ca solist cu acompaniament de orchestră. În ultimul an de studii a fost distins cu Premiul I la Festivalul Republican al Artei Studenţeşti de la Timişoara, întrecându-l pe Marin Cazacu, de la Conservatorul din Bucureşti. După absolvirea Conservatorului, tot cu media 10, a fost repartizat la Filarmonica din Botoşani, unde s-a remarcat fără întârziere, fiind înaintat în grad de solist al unor concerte dirijate de renumiţi maeştri ai baghetei (Ion Baciu, Henry Selbing, Mircea Cristescu, Iosif Conta, Carol Litvin, Jan Cervenka-Anglia, Konrad Bach-Germania).
 
În anul 1983, s-a întors acasă, la Constanţa. Ar fi meritat un loc în orchestra simfonică de sub conducerea lui Paul Staicu.
 
Abia în anul 1989 şi-a văzut visul cu ochii: a intrat în colectivul Orchestrei Simfonice, a interpretat concertele din literatura violoncelului, a luat parte la turneele de peste hotare, a început activitatea didactică la Liceul de Artă din Constanţa (trei dintre elevii săi au obţinut premiul I la diferite concursuri na
ţionale şi internaţionale). Din anul 1996 face parte din Orchestra Operei Constanţa, în care îndeplineşte funcţia de solist şi prim-violoncelist.
 
Această trecere în revistă, fugară şi incompletă, a peregrinărilor omului şi artistului Ghiorghiţă Tănase încearcă să pună sub reflector şi drama, şi împlinirea familială sau artistică, şi speranţele sale la vremuri de cumpănă, şi bucuriile fiecărei victorii izvorâte din conexiunea magică dintre el şi violoncel.
 
Pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului organizat în onoarea seniorilor teatrului constănţean, Ghiorghiţă Tănase şi-ar fi dorit să-i dedice un moment solistic lui Jean Badea, cel care i-a descris atât de frumos activitatea, în cartea „Dulcea povară“, pe care o găsiţi AICI, în varianta digitalizată în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Cu acelaşi prilej, ZIUA de Constanţa a considerat de cuviinţă să-i răsplătească împlinirea artistică, oferindu-i medalia „Jean Ionescu“ cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Haleț Gheorghe

24 Aug, 2018 09:49

Născut pe 02.04.1955 are o cifră a destinului 8 din 2 și 6 ambițios, neînfricat, chițibușar, atent la detalii (8), bun coleg, bun prieten (2), pedagog, gata să spună tututor cum e mai bine (6). Un domn, un băiat bun.

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2787

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 1080

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1333

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1988

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1164

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1422

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1398

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1529

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1554

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1853

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1653

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1464

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1211

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1293

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1929