Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru maestrul coregraf Fănică Lupu (galerie foto)

Ambiţios, învăţat să lupte şi să câştige - cu aceste cuvinte îl caracterizează secretarul literar artistic Jean Badea pe maestrul coregraf Fănică Lupu, unul dintre cei 62 de seniori omagiaţi la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Cu acest prilej, a fost distins cu medalia „Jean Ionescu“ din partea organizatorului şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 

 
În cartea „Dulcea povară“, pe care o găsiţi în varianta digitalizată în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi găsi restul biografiei maestrului coregraf, realizată de Jean Badea, din care vă oferim un fragment.
 
În anul 1988, la vârsta de 50 de ani, era pensionat la Teatrul Liric din Constanţa maestrul coregraf Fănică Lupu. În anul 2002, pe când avea 64 de ani, dansa în rolul Thomas din baletul La fille mal gardée. O performanţă aproape incredibilă, interpretarea sa stârnea admiraţie, nu compasiune, era proaspătă, tinerească, convingătoare... Cine ştie ce se ascunde în spatele acestei vieţi exemplare de artist? Fănică se născuse în Lieşti, judeţul Galaţi, cu darul dansului.
 
După stagiul militar a fost oprit în trupa de balet a Ansamblului artistic al Armatei, secţia estradă, din Cluj, după două stagiuni s-a transferat la Teatrul de Estradă din Deva, unde a devenit prim-dansator profesionist. În anul 1963 a intrat în trupa de balet a Teatrului Liric din Constanţa, în care a cunoscut adevărata împlinire artistică, interpretând partituri solistice în Traviata, Carmen, Trubadurul, Liliacul, Soarele Londrei... şi roluri importante din baletele Coppelia (Franz), Esmeralda (Phoebus), Giselle (Albert şi Hans), Don Quijote (Basile şi Espado), Nuntă însângerată (Leonardo), Orele mării (El), Alice în Ţara Minunilor (Regele de cupă).
 
Când a simţit că poate îndruma balerinii, colegii săi, a început cu asistenţa coregrafică la Văduva veselă, My Fair Lady (varianta scenică din 1969) şi Amintiri. (...) Secretul longevităţii artistice a maestrului Fănică Lupu se explică prin seriozitatea cu care a înţeles el această profesiune, prin munca sa îndârjită la studii şi repetiţii în sala de balet, prin receptivitatea la sfaturile dascălilor. Este un bărbat ambiţios, învăţat să lupte şi să câştige, sever cu sine însuşi pentru a-şi permite să fie şi cu trupa pe care a îndrumat-o până la pensionare.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2641

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 989

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1237

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1884

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1042

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1345

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1246

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1294

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1404

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1318

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1783

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1519

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1398

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1072

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1243