Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru muzicologul Dumitru Lupu (galerie foto)

Pentru cel care şi-a dedicat muzica Dobrogei, compunând un imn şi o lucrare - „Adio Kustenge“ - rămasă încă nemontată (dar premiată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor), recunoaşterile pe care cotidianul ZIUA de Constanţa consimte să i le aducă decurg firesc din nevoia de nemurire.
 
Dispărut mult prea devreme pentru câte mai avea de făcut, Dumitru Lupu este compozitorul care s-a impus definitiv în muzica românească, implicându-se cu convingere în spaţiul cultural al Dobrogei.
 

 
La fel cum, în luna noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei, i s-a conferit Meritul Dobrogean şi medalia comemorativă „Remus Opreanu“ compozitorului Dumitru Lupu, care a fost ridicat de soţia sa, Ileana Şipoteanu, şi la evenimentul dedicat seniorilor teatrului constănţean, soţia a primit Medalia „Jean Ionescu“, instituită de ZIUA de Constanţa, şi placheta #RespectTeatru conferită de Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
În timp ce Aurel Manolache îl descria ca „un adevărat profesionist al muzicii, cu o rar întâlnită sensibilitate, care mânuiește cu talent nu numai o baghetă dirijorală, ci și una magică, propagatoare de sunete cristaline, care încântă urechile tuturora“, Jean Badea, în cartea „Dulcea povară“, îl descria: „orgolios și instabil ca orice «geamăn», se entuziasmează repede, propune uneori proiecte pragmatice, alteori himerice, pentru care «se bate» înfruntând riscuri iminente, poate traversa stări contradictorii, de la altruismul blajin la ostilitatea tenace“.
 
Vă oferim un fragment din această carte pe care o puteţi citi, în format digitalizat, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, AICI

 
Giurgiuvean prin naștere, bucureștean prin studii la Conservator, piteștean prin stagiul de pionierat în profesiune (dirijor și compozitor) la Teatrul „Davila” și constănțean la maturitate, prin consolidarea statutului său de muzician și familist. Când a venit la Constanța, în mai 1990, Mitică Lupu era convins că „Fantasio” va însemna o etapă nouă în cariera sa, chiar dacă dintre foștii soliști ai trupei se mai aflau pe metereze doar Coca Andronic și Dumitru Caramitru. Începea procesul reconstrucției unui colectiv artistic care în anii '70 „făcuse legea” în divertismentul românesc. Și dacă „Fantasio” a supraviețuit în acei ani dificili, de căutări febrile ale unui drum prin hățișul indiferenței, incertitudinii și sărăciei, este și meritul acestui „lup” îndârjit până la răutate și al „haitei” sale din fosă.
 
Citeşte şi:
 
#sărbătoreşteDobrogea O continuare a „Simfoniei“ lui Dragoş Alexandrescu. Imnul Dobrogei, compus de maestrul Dumitru Lupu, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (video)
 
#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Dumitru Lupu (galerie foto)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Gheorghe Haleț

22 Jul, 2018 09:54

Dumitru Lupu născut pe 25.05.1952 a avut o cifră a destinului 2 din 1 și 1 bun coleg, prietenos, camarad plăcut și acceptabil dacă făceai numai cum spunea dânsul( 2). Se răstea imediat la tine din te miri ce devenind amabil și plăcut fără alt motiv (2). Voia să fie șef și să conducă (1). Cam ciudat, greu de înțeles, încăpățânat, avea momente lungi de singurătate chiar dacă era înconjurat mereu de oameni (7).

Articole asemanatoare

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 925

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1113

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1770

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 902

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1233

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1084

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1134

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1291

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1260

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1740

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1445

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1308

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1016

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1204

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1703