Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

Constănţeancă get-beget, locuind în primii ani de viaţă în cartierul Anadalchioi, Eugenia Tărăşescu Jianu s-a născut pe 21 ianuarie 1945. Mărturisea că a avut o copilărie fericită, tatăl fiind de loc din Cluj, ofiţer, iar mama „nu avea alt serviciu decât să se ocupe de educaţia mea. Mama mea se juca cu mine confecţionându-mi păpuşi, iar tata le cioplea din lemn. De fapt, şi tata era un artist, practica caricatura, avusese şi câteva expoziţii colective, era foarte talentat. Mai târziu am locuit pe Siretului, în centrul oraşului, una dintre cele mai frumoase străzi. Am fost eleva Liceului nr. 3, astăzi Liceul Ovidius”, mărturisea într-un articol publicat în urmă cu un an şi jumătate sub semnătura Aureliei Lăpuşan.
 

 
În 1969, Eugenia Tărăşescu Jianu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, Secţia Scenografie, după care a urmat o fulminantă carieră, pe care o găsim descrisă în cartea „Metamorfoza unui vis“ - autoare, buna sa prietenă Anaid Tavitian, împreună cu un duios interviu, pe care îl puteţi lectura AICI.
 
De dragul foştilor colegi, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanţa în onoarea seniorilor teatrului constănţean, a venit de peste ocean pentru o reîntâlnire mult aşteptată cu foştii colegi, prilej cu care a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.

Vă prezentăm în continuare doar un fragment ce prefaţează interviul mai sus amintit:

Eugenia Tărăşescu Jianu, constănţeancă de loc şi-a legat, de la început, numele de marile spectacole, de marile succese ale Teatrului de Păpuşi Constanţa. Experienţa ei în arta păpuşăriei este plină de inovaţie şi ingeniozitate în construcţia (în sensul pur tehnic) păpuşii.
Ea este cea care a renunţat la paravanul clasic şi a construit păpuşi cu picioare. Îndrăgostită de teatrul de păpuşi, tărâm fantastic, pe care spiritul său inventiv şi ingeniozitatea tehnica s-au manifestat liber. Cu o impresionantă imaginaţie creatoare, mereu inventivă, cu har, Gina a creat decorul şi păpuşile multor spectacole ale Teatrului de Păpuşi Constanţa.
 
A fost şi este invitată să colaboreze cu teatre din România şi străinătate: Teatrul "Puck" din Cluj-Napoca, Teatrul ''Ariel" din Târgu Mureş, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Dramatic din Tolbuhin - Bulgaria, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj -Napoca, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul de Păpuşi Craiova, Teatrul National „Radu Stanca" Sibiu.
 
Rafinamentul şi eleganţa imaginilor, armonia formelor şi culorilor, puterea de sugestie, originalitatea - iată marca creaţiilor - decoruri şi păpuşi - ale Eugeniei Tărăşescu Jianu. Gina este mereu în căutarea noului; îi place să imagineze, să inventeze, să experimenteze. Este mereu plină de idei, are o fantezie bogată, este genul de creator pentru care teatrul este o permanentă provocare. într-un spectacol legendar, premiat cu cele mai multe şi importante distincţii la toate festivalurile, concursurile sau întâlnirile la care a participat şi despre care s-a vorbit în toată presa europeană de specialitate, cu mari şi multe elogii - "Copilul din stele": Gina are meritul de a fi contribuit fundamental.
 
Citeşte şi:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii artişti ai Constanței (XXXVll) (galerie foto)
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2779

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 1074

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1320

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1976

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1158

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1416

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1389

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1525

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1382

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1848

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1643

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1460

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1190

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1286

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Rodica Raicu Uretu

17 Aug 2018 1921