Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănțean. Soprana Aida Abagief

Anul trecut, în luna mai, la inițiativa ZIUA de Constanța, în prefața spectacolului de operetă „Liliacul“, de Johann Strauss, de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, a avut loc o întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, una dintre marile artiste lirice ale țării, care a strălucit pe scena constănțeană peste trei decenii.
 
Întrucât sănătatea fragilă nu îi mai permite să participe la evenimentul de marți, 12 iunie, dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănțean, soprana Aida Abagief a transmis un mesaj.
 
„Inițiativa ZIUA de Constanța de a readuce în memoria spectatorilor, și nu numai, seniorii teatrului constănțean este un gest extraordinar.
Teatrul a evoluat foarte mult de când îl știu eu, din 1960, cu spectacole, bune, fiind considerat un teatru liric de prestigiu.
 
Oamenii au iubit și veneau la spectacolele noastre de când erau elevi de școală. Am rămas cu o nostalgie și îmi pare rău că, anii trecând, lumea se schimbă, obiceiurile se schimbă. Teatrul a avut un repertoriu foarte bogat, de mare calitate, s-au cântat opere importante, iar cântăreții erau angajați ai teatrului. Acum mai sunt doar câțiva salariați, restul fiind aduși în ideea că un cântăreț străin atrage publicul la spectacol. Personal, consider că este o idee greșită, pentru că Teatrul Liric nu a trăit cu soliști străini, ci cu soliști ai teatrului și care erau apreciați, care aveau spectacole rămase în memoria afectivă a spectatorilor.
 
Pe vremea mea erau sălile pline de constănțeni și mai veneau uneori un David Ohanesian sau Enigărescu, care cântau cu noi. Dar principalii soliști din spectacol erau constănțeni. Colectivul era foarte apreciat și în țară, nu numai local. Eu am cântat în toată Europa: în Polonia, în Iugoslavia, în Italia, în Germania, în Irlanda.
E drept că au trecut destul de mulți ani, iar cei care termină acum facultățile au alte visuri, alte idei, alte dorințe, să plece...
 
Și eu am fost patru ani solistă la Dublin și cunoșteam acest oraș ca pe Constanța, puteam să rămân, dar am iubit enorm marea, pe care o și văd de la balconul meu. Eu m-am îndrăgostit de Constanța de pe vremea când tata mă aducea la mare, la Carmen Sylva. Îmi plăcea să stau să admir marea de la faleza Trei Papuci.
Cea mai dragă amintire a mea este faptul că de câte ori aveam spectacol, oamenii teatrului, inclusiv mașiniștii stăteau la arlechin (culise - n.r.), cum îi spuneam noi, și ne ascultau. Nu știu dacă mai există așa ceva. Am amintiri foarte dragi, în ciuda incidentelor inerente și asta pentru că noi, cântăreții suntem mai temperamentali, dar și egoiști“.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța o celebrează pe soprana Aida Abagief și vă invită la zilele Operei tomitane (galerie foto)
 
La iniţiativa ZIUA de Constanţa Aida Abagief, din nou pe scenă, după 30 de ani - „Această zi n-am s-o uit niciodată“ (galerie foto)
 
UPDATE. Soprana Aida Abagief omagiată la Teatrul "Oleg Danovski" în prefaţa spectacolului "Liliacul" (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2641

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 991

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1237

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1884

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1042

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1345

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1246

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1295

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1404

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1320

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1787

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1521

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1401

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1074

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1245