Ziua Dobrogei

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

A cunoscut gloria pe marile scene ale lumii, dar, în decembrie 2015, la iniţiativa ZIUA de Constanţa, celebrul tenor Vasile Moldoveanu se întorcea acasă, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, pentru a fi omagiat pe prima scenă unde a fost descoperit de mentorii săi.
 
Aflat departe de ţară, maestrul a dorit să-şi exprime admiraţia pentru demersul jurnalistic la care a pornit, din nou, cotidianul ZIUA de Constanţa.
 

 
„Iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, de a sărbători seniorii teatrului constănţean mi se pare splendidă, pentru că veţi dovedi astfel că nu au fost uitaţi cei care au clădit Opera, cei care au muncit cu sufletul şi cu talentul pentru progresul ei.
 
Doresc Teatrului din Constanţa un viitor cât mai strălucit şi plin de prosperitate şi succese, pentru că acolo e toată copilăria mea şi tinereţea, până am plecat la Conservator.
Mă cuprinde nostalgia când mă gândesc la acei oameni de mare valoare, muzicieni care m-au ajutat. Eu am plecat din cor de la Constanţa, unde am fost descoperit de doi oameni extraordinari, Constantin Daminescu, dirijor, şi Gheorghe Velea, maestrul corului, pe care îi preţuiesc şi nu pot să-i uit niciodată şi care m-au trimis să studiez la Conservatorul «Ciprian Porumbescu».
 
Cu aceeaşi dragoste mă gândesc la câţiva solişti pe care i-a avut Opera din Constanţa şi care au fost temelia acestei instituţii, cum ar fi baritonul Elizeu Simulescu, soprana Aida Abagief, alţi câţiva solişti care au ţinut Opera în spate.
 
Orchestra este foarte importantă într-un teatru de operă şi de aceea trebuie ajutată, completată, încât solistul, artistul care cântă să audă armonia complet, aşa cum a scris-o compozitorul şi în felul acesta îşi va forma gustul muzical.
 
În special, îmi aduc aminte că sălile erau pline de turişti străini, mai ales de germani şi de suedezi. Nu ştiu dacă mai este acelaşi lucru şi acum, dar ar trebui, pentru că Opera din Constanţa are un mesaj cultural important de trimis. Şi pentru asta trebuie deschise porţile mai mult.
 
Mereu se aduce acelaşi argument stereotip «Nu avem bani, maestre». De ce nu avem bani? Când se va răspunde just la această întrebare, atunci vor apărea şi banii, şi progresele. Mi-aş dori ca domnul ministru al Culturii să privească cu mai multă atenţie Opera din Constanţa, care a fost delăsată, am impresia, o perioadă. Când am fost eu acolo, la voi, circula un zvon că ar fi vrut să desfiinţeze Opera, ceea ce mi s-a pare o mare tâmpenie. Pentru că Opera din Constanţa este o poartă către Occident şi are un mesaj cultural foarte important de trimis şi, deci, să continuăm asta.
 
Pe urmă, domnul primar Făgădău mi-a promis că va construi un alt teatru, cu o capacitate mai mare, pentru că este prea mic actualul şi vrea să facă unul nou. Chiar mi-a arătat o schiţă cu telefonul, ceva superb ca idee şi sunt convins că se va ţine de cuvânt în perioada cât este el primar, aşa cum mi-a promis şi cu Cazinoul. Mă doare inima când mă gândesc la această construcţie de o valoare arhitecturală şi poziţie extraordinare. Ar putea trăi toată Constanţa. Eu locuiesc aici într-un oraş cu un cazinou din care trăieşte toată lumea“.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănțean. Mirela Florența Matichescu, administrator public al județului Constanța
 
#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănțean. Soprana Aida Abagief
 
#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Horia Marius Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Dominic Dembinski, regizor - „Constanţa, mon amour...“
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

09 Jun 2019 2641

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 991

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Iacobina Vlad

01 Sep 2018 1237

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Vasile Mihai

31 Aug 2018 1884

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 1042

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Mircea Tegzeşiu (galerie foto)

29 Aug 2018 1345

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Gina Tătaru

28 Aug 2018 1246

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Milidi Tătaru (galerie foto)

27 Aug 2018 1295

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 1404

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru Ghiorghiţă Tănase (galerie foto)

24 Aug 2018 1320

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Gheorghe Stanciu (galerie foto)

23 Aug 2018 1787

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru dirijorul Paul Staicu

22 Aug 2018 1521

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu (galerie foto)

21 Aug 2018 1401

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregrafa Mireille Savopol (galerie foto)

20 Aug 2018 1074

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Valentina Șambra (galerie foto)

18 Aug 2018 1245