#sărbătoreşteDobrogea Manifestul jurnaliştilor ZIUA de Constanţa, adresat autorităţilor locale

În cadrul mesei rotunde organizate ieri, în sala Remus Opreanu din cadrul Consiliului Judeţean, la care au participat o seamă de oficialităţi ale judeţelor Constanţa şi Tulcea, jurnaliştii ZIUA de Constanţa, prin vocea Laviniei Siclitaru, au făcut publice nevoile stringente ale urbei, identificate şi prin solicitările sutelor de mii de cititori.
 

În onestitatea noastră de gazetari dobrogeni, nu vrem să demonstrăm că ne credem ceea ce nu suntem, dar ne însuşim curajul de a acţiona.
De aceea, considerăm că este de datoria noastră ca, în următoarele 12 luni, până la centenarul României şi împlinirea a 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei, să ne implicăm în organizarea unei ample campanii de conștientizare a trecutului dobrogean, de aducere-aminte a tuturor oamenilor care l-au născut și și-au oferit creația pentru Dobrogea, cât și a celor care au iubit acest ținut și i-au dedicat activitatea.
 
Nu ne substituim niciunei autorități, nu ne impunem ca o forță, rămânând în spațiul demersului jurnalistic, dar cu speranța trezirii din latență a tuturor celor care au puterea de a decide și acționa acum, nu mai târziu.
Tocmai de aceea, vă supunem atenției cu acest prilej, mai propice decât oricând, să luați act de nevoile pe care noi, ca jurnaliști dobrogeni, le-am descoperit a fi stringente.
 
1. Demersuri administrative pentru conștientizarea momentului de la 23 noiembrie 1878 ca Zi a Recunoștinței Dobrogenilor, cu atât mai mult cu cât la nivelul Constanţei nu se cunoaşte importanţa acestei date istorice;
 
2. Propunem ca Imnul Dobrogei, compus de Dumitru Lupu, în anul 2015, pe versuri de Carmen Aldea Vlad, să fie intonat la evenimentele culturale și nu numai, ca o împlinire a dorinței Maestrului;
 
3. Montarea lucrării muzicale „Adio, Kustenge”, premiată în 2016 de Uniunea Compozitorilor, şi care aparţine aceluiaşi inimos dobrogean Dumitru Lupu;
 
4. Digitalizarea arhivelor tuturor instituțiilor cu trecut istoric din Dobrogea. Ca o obligație elementară față de urmașii noștri, care trebuie să-și cunoască istoria și să ne respecte pentru asta;
 

5. Alocarea de fonduri pentru retipărirea cărților de referință ale Dobrogei;
 
6. Recunoașterea personalităților care au marcat viața culturală a Dobrogei, readucându-le permanent în atenție, prin publicarea cotidiană;

 
7. Crearea unei case a memoriei orașului ca punct turistic de maximă atracție;
 
8. Soluții pentru mai buna desfășurare a activității Teatrului pentru copii şi tineret „Căluţul de mare“, atât de important pentru educaţia culturală a celor care-i trec pragul;
 
9. Teatrul de Stat să poarte numele fondatorului lui, conform testamentului, adică Dimitrie Tranulis;
 
10. Un termen concret pentru deschiderea Centrului Cultural „Jean Constantin” şi pentru care vom milita să devină un adevărat centru al culturii constănțene.
 
Acțiunile pe care ZIUA de Constanța și le-a asumat în următoarele 12 luni debutează chiar luna viitoare, pe 9 decembrie, când va fi lansată cartea scrisă de Jean Badea – „Dulcea povară – Schițe de portret din lumea teatrelor constănțene”, proiect iniţiat şi susţinut de cotidianul ZIUA de Constanţa, cu sprijinul teatrologului Anaid Tavitian.
De asemenea, susținem inițiativa unuia dintre colegii noştri, născut în localitatea Dorobanțu, județul Călărași, același loc în care a văzut lumina zilei reputatul istoric Adrian Rădulescu şi al cărui nume vom milita să-i fie atribuit școlii gimnaziale din această localitate, cu care am vrea să se mândrească și elevii care învață în Dorobanţu.
Şi nu în ultimul rând solicităm clarificarea situaţiei imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, mutat de la o autoritate la alta, într-o degringoladă nefirească pentru o instituţie de cultură de nivel naţional.

Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul şefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, comisar-șef de poliție Constantin Dancu

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul colonelului Constantin Dima, inspector-șef IJJ Constanța

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul locotenent-colonelului Ion Vlăduţ, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Dobrogea Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 406

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 484

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 684

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 447

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 522

LIVE TEXT Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință ordinară. Iată ce se discută (DOCUMENTE+FOTO)

27 Mar 2024 786

Constanța Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural

26 Mar 2024 475

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 602

Consilierii din Constanța vor vota pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți reabilitării și modernizării a două drumuri județene (DOCUMENT)

26 Mar 2024 478

Un spațiu comercial, situat în incinta Grupului Școlar „Virgil Madgearu“, preluat în domeniul privat al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Mar 2024 369

CJ Constanța Se înființează Complexul de Servicii Comunitare pentru persoane cu diferite adicții. Câte locuri va avea? (DOCUMENT)

26 Mar 2024 364

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 394

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 517

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 590

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 483