#sărbătoreşteDobrogea Mesajul primarului municipiului Tulcea, dr. ing. Constantin Hogea - Multiculturalitatea, principala trăsătură a Dobrogei

Răsfoiam, nu întâmplător, în aceste zile în care sărbătorim Dobrogea, lucrarea distinsei Steluţa Pârâu dedicată „coetnicităţii într-o zonă culturală“, încercând să-mi consolidez, la nivelul exprimării cât mai juste, convingerea că principala trăsătură a „tărâmului dintre Dunăre şi Mare“ este multiculturalitatea, înaintea multietnicităţii.
 
Armonia convieţuirii în bună înţelegere a tuturor etniilor a constituit, întotdeauna, nota esenţială a comportamentului comunităţii tradiţionale dobrogene. Fiecare a contribuit la conturarea civilizaţiei tradiţionale dobrogene. Etniile şi-au respectat reciproc obiceiurile, religia, modul de viaţă. Societatea modernă a preluat această tradiţie a toleranţei, fapt pentru care se vorbeşte de „modelul interetnic dobrogean“.
 
Locuirea interetnică şi implicit multiculturalitatea generează competiţia socială în contextul căreia se manifestă şi se dezvoltă potenţialul creativ al indivizilor şi grupurilor. De rezultatele bune ale acestor co-generări culturale avem mare nevoie astăzi, poate mai mult ca oricând. Economia poate avea evoluţii ce pot fi puse sub semnul întrebării, dar cultura se supune unei alte logici. Cultura este ultima redută. Oferă actul de identitate cu care circuli în Lume. Aceasta recunoaşte varietatea ca sursă de inspiraţie, competitivitate, dinamism. Ca să poţi dialoga sau interacţiona cu alţii, trebuie să fii tu însuţi cu identitate recunoscută şi respectată. Drept este că problema păstrării identităţii culturale la nivelul vieţii contemporane se pune, pe de o parte, din perspectiva rememorării tradiţiilor, a practicării lor, iar pe de altă parte, ca transmitere a valorilor etice către tânăra generaţie. Modelele identităţii se manifestă, de cele mai multe ori, la nivelul spectacolelor de folclor, al performării unor obiceiuri în desfăşurarea cărora observam destul de des doar preferinţa pentru spectacol.
 
Interetnicitatea şi interculturalitatea capătă însă aspecte profunde de identitate, în numeroase alte manifestări. Ca primar şi ofiţer de stare civilă, pot aduce ca argument fenomenul, inevitabil într-un spaţiu multicultural, al familiei mixte. Convieţuirea interetnică familială nu înseamnă şi nu duce la pierderea identităţii etnice a partenerilor căsătoriţi. Comunicarea bilingvă şi atmosfera biculturală consolidează coeziunea familiilor, sunt benefice pentru educarea copiilor, creând comuniune chiar şi în aspectele economice ale vieţii, ceea ce înseamnă pentru societate foarte mult.
  
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!

Citeşte şi:

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie  Ziua Dobrogei

 #citeşteDobrogea 
Dreptul istoric al României asupra Dobrogei


#sărbătoreşteDobrogea 
Mesajul dr. Sorin-Cristian Ailincăi - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ - Dobrogea prin ochii unui arheolog


#sărbătoreşteDobrogea 
 Mesajul lui Ion Drăniceanu, directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Cerna“ Tulcea


#sărbătoreşteDobrogea 
Mesajul lui Lucian Furdui, prefectul judeţului Tulcea


#scrieDobrogea 
Monumentul Independenței de la Constanța, în lumina uitării? 


#sărbătoreșteDobrogea 
Dobrogea - țara lui Dobrotici 


#sărbătoreşteDobrogea 
ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Eugen Terente, deputat USR Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1295

#Dobrogea145 Mircea Marius Banias, deputat PNL Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1090

#Dobrogea145 Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1175

#Dobrogea145 Ion Șerpescu, primarul comunei Mahmudia, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1465

#Dobrogea145 Ionuț Rusu, viceprimar Municipiul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1054

#Dobrogea145 Dănuț Aelenei, deputat AUR Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1079

#Dobrogea145 Evdochia Aelenei, senator AUR Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 934

#Dobrogea145 George Simion, președinte AUR, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1124

#Dobrogea145 Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 2333

#Dobrogea145 Costin Mega, director marketing Farul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1304

#Dobrogea145 Dumitru Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1055

#Dobrogea145 Costel Vicol, senator USR Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1311

#Dobrogea145 Cristian Vlad, viceprimar cu atribuții de primar comuna Albești, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1300

#Dobrogea145 Liviu-Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1408

#Dobrogea145 Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1149