#scrieDobrogea Sport şi artă în centrul Constanţei (galerie foto)

Situată în centrul oraşului, în Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, mai nouă decât clădirea instituţiei de cultură, Sala Sporturilor este un reper al Constanţei, în care au loc importante competiţii, dar şi evenimente artistice.

Clădirea situată pe bd. Tomis nr. 104 a fost construită în perioada septembrie 1957 - martie 1958, când se punea un deosebit accent pe activităţile de acest gen, regimul aflat la putere văzând în sport un important mijloc de propagandă, un „ambasador ideologic“, performanţele pe care statele comuniste le obţineau în acest domeniu fiind comparabile cu cele din ţările capitaliste.

Cu o capacitate de 1.300 de locuri, Sala Sporturilor a fost deschisă pe 1 iunie 1958. Ulterior, a fost supusă unor modificări (decembrie 1984 - februarie 1985), pentru a găzdui 2.000 de spectatori.

Clădirea de formă rectangulară are la intrarea principală, care se deschide spre Parcul Teatrului, şi pe latura dinspre bd. Tomis câte un portic cu mai multe coloane, deasupra cărora se află ferestre mari ce învăluie edificiul în lumină naturală.

Pe faţada principală, cea dinspre teatru, porticul este încadrat, în partea de sus, de două basoreliefuri realizate în 1960 de sculptoriţa Zoe Băicoianu, intitulate „Tineri sportivi“, unul reprezentând un grup de fete care joacă volei, iar celălalt un grup de tineri, unul dintre băieţi fiind redat în mişcare ţinând într-o mână o minge, iar în cealaltă o rachetă de tenis.

În faţa edificiului, devenind cu timpul un simbol al său, se află o altă lucrare reprezentativă, cu tematică sportivă, sculptura „Aruncătorul cu discul“, semnată de Boris Caragea, realizată în anul 1958.

Sala Sporturilor din Constanţa este gazdă nu doar pentru activităţile sportive, ci şi pentru cele culturale. Nu trebuie uitate grandioasele întâlniri ale Cenaclului „Flacăra“ care se organizau aici. Ori de câte ori vine la Constanţa în concert, Ştefan Hruşcă îşi reaminteşte mereu că la Sala Sporturilor din Constanţa a lansat, în 1982, emoţionantul cântec „Rugă pentru părinţi“, pe versuri de Adrian Păunescu. Revenind mai spre zilele noastre, amintim că, anul trecut, în această sală a concertat vestitul pianist Richard Clayderman.
 
Reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al ţării. Odată cu o administraţie nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoţită de entuziasm edilitar. Constanţa, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiţii. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare şi de noi construcţii, pământul anticului Tomis şi-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Şi astăzi, pământul pe care călcăm este înţesat de vestigii încă neştiute. 
 

Aici s-au înălţat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălţat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-au înălţat monumente, spre veşnică neuitare.
 
De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, iniţiat de ZIUA de Constanţa, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele şi istoria oraşului. Să descoperim Constanţa aşa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o preţuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!

 
Proiectul #SărbătoreşteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanţa i-a împlinit în 2017. 

 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreşteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“, pe care vă invităm să o exploraţi.

 

 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet CSM Constanța și FCC UAV Arad susțin al doilea meci al finalei Ligii Naționale

17 Apr 2024 451

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 580

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 697

Marți, 16 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, în Cupa României. „Hai la meci!“

16 Apr 2024 549

Handbal CSM Constanța a făcut spectacol cu CSU din Suceava, bifând al 19-lea succes stagional (GALERIE FOTO)

13 Apr 2024 755

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, meci în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, cu CSU din Suceava. Sâmbătă, 13 aprilie 2024

13 Apr 2024 604

Volei. Miercuri, 10 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, al doilea meci al întâlnirii din play-off

10 Apr 2024 492

Baschetbalistele de la CSM Constanța, prima victorie în semifinala play-off cu CSM Târgoviște. Final dramatic! (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Mar 2024 850

LIVE Text CSM Constanța, show de baschet cu echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu, MK All Stars (FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 781

Volei CSM Constanța a cedat și în a doua dispută cu Rapid București, nu a putut produce surpriza (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 668

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 610

Handbal Juniorii 3 de la CSM Constanța, a doua victorie în Grupa Speranță 1. Revenire spectaculoasă cu CSO Negrești Vaslui (GALERIE FOTO)

22 Mar 2024 562

Baschet Fetele de la CSM Constanța au avansat în semifinale, după două succese cu CSM Tg. Mureș

20 Mar 2024 714

Accident rutier cu victimă în zona Sala Sporturilor din Constanța!

18 Mar 2024 1021

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 885