ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul Gheorghe Hagi, lt.-col. Daniel Mihai Ferencz şi Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare, mesaje de Ziua Dobrogei

La mulţi ani, Dobrogea, la 141 de ani de când a fost alipit acest tărâm multietnic, bogat în cultură, având un relief unic în România şi Europa, la patria-mamă! 141 de ani de când 14 etnii trăiesc la un loc, având religii diferite, însă fără să existe ură. Este un pământ unde armonia, diversitatea şi complexitatea fac un algoritm greu de înţeles pentru ochii unui străin, dar care este un sistem perfecţionat de-a lungul anilor.
 
Embleme ale culturii, sportului, administraţiei publice, autorităţilor locale, ale muzicii sau ale teatrului, ale spiritualităţii şi reprezentării etnice au transmis câte un călduros mesaj. Cotidianul ZIUA de Constanţa vă aduce la cunoştinţă mesajele ambasadorilor Dobrogei despre acest teritoriu - casă pentru sute de mii de persoane.
 

Gheorghe Hagi, managerul tehnic al echipei Viitorul Constanţa

 
Un loc în care trăiesc şi convieţuiesc în pace atâtea naţionalităţi, de secole, nu poate fi decât unic. Un loc în care pentru noi, toţi cei care ne-am născut, am progresat aici, va însemna mereu „acasă“. La mulţi ani, Dobrogea!
 

Locotenent colonel Daniel Mihai Ferencz – inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa

 
Am simţit minunatul spaţiu cuprins între Dunăre şi Marea Neagră din prima clipă a vieţii, fiind născut în urmă cu 44 ani, în oraşul Hârşova.
Aş recomanda tuturor celor care nu au ajuns încă pe acest tărâm de basm, să ne calce pragul, să simtă căldura sufletească a dobrogenilor şi să nu ocolească litoralul Mării Negre, Munţii Măcinului, precum şi superba Deltă a Dunării.
 
Ca locuitori ai acestui spaţiu danubiano-pontic, cu o componenţă etnică diversă, putem afirma cu mândrie că Dobrogea reprezintă un model de convieţuire şi cooperare armonioasă, distinct în peisajul etnografic românesc. Apreciez că printre trăsăturile esenţiale ale dobrogenilor se numără ospitalitatea, dragostea faţă de aproape, precum şi mândria de a fi parte a acestei regiuni mirifice.
 
Nu aş putea compara Dobrogea noastră cu niciun alt colţ de lume, întrucât ceea ce avem aici în sud-estul României este unic, iar această unicitate mă face să cred că nu voi întâlni farmecul dobrogean niciunde pe acest pământ.
Tuturor locuitorilor din spaţiul danubiano-pontic le doresc să fie mândri de apartenenţa lor la acest meleag, să fie încrezători în viitor şi să nu uite să transmită mai departe faima şi frumuseţea acestui minunat colţ de Românie. La mulţi ani, Dobrogea!  La mulţi ani, Dobrogeni!
 

Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare

 
Am cunoscut Dobrogea în urmă cu aproape 10 ani, iar din acel moment am ştiut că mi-am găsit a doua casă. Este o regiune în care oamenii trăiesc în armonie cum în puţine locuri din lume am putut vedea. Asta spun tuturor cunoscuților, că trăiesc într-un loc în care oamenii îți zâmbesc, te ajută și îți strâng mâna cu căldură. 

 Din experienţa ultimilor ani şi din colaborarea pe care o am cu oamenii din Petromidia, am ajuns la concluzia că dobrogenii sunt perseverenţi, pentru că mereu vor depune eforturi să fie cei mai buni, corecţi, pentru că sunt direcţi şi îţi prezintă mereu realitatea şi dedicaţi, pentru că nu îşi uită valorile, sunt mândri de ele şi le stimează fără încetare. Îmi este greu să compar Dobrogea cu o altă regiune a lumii, pentru că nu oriunde poţi vedea cum românii, grecii, turcii, tătarii, armenii, mai nou şi noi, cei care venim de departe, trăiesc într-o unitate desăvârşită. Dobrogea are câte puţin din farmecul Greciei, din influenţele orientale, dar şi din naturaleţea pe care o găseşti în stepa Kazahstanului.
 
Cu toate acestea, Dobrogea este, pentru mine, unică! Le mulţumesc dobrogenilor ca ne-au primit cu braţele deschise în marea lor familie şi le urez tuturor să rămână aşa cum i-am cunoscut: zâmbitori, binevoitori şi dedicaţi valorilor! Dobrogea, locul unde fiecare zâmbet are o poveste! La mulţi ani, Dobrogea!

 
Citește și:
 

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“


14 noiembrie 1878 Sărbătorim Dobrogea alături de cei care i-au cercetat bogata istorie! Mesaje ale istoricilor constănţeni de Ziua Dobrogei (documente)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie - „Constanța e un șantier. Lumea e bulversată. Se vede că e vorba de niște oameni dezorganizați. Cu primarul se poate discuta, dar are o interpunere, o consilieră.(…) Trăiește doar pentru a muri”

22 Dec 2021 7829

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie „Avem în plan construirea unei Catedrale a Dobrogei“

21 Dec 2021 1148

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Cetăți și orașe greco-romane din noul teritoriu al Dobrogei”, de G. Popa-Lisseanu

06 Dec 2021 629

#Dobrogea143 Primăria orașului Murfatlar, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 617

#Dobrogea143 Cosmin Laurențiu Dumitrache, directorul general al Autorității Navale Române, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 621

#Dobrogea143 Horia Constantinescu, comisar șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 663

#Dobrogea143 Judecătorul Luminita Niculache, preşedintele Tribunalului Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 433

#Dobrogea143 Paul Cononov, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 2080

#Dobrogea143 Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, mesaj de Ziua Dobrogei

29 Nov 2021 8620

#Dobrogea143 Prof. univ. dr. Adrian Bavaru, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 749

#Dobrogea143 Elena Frîncu, fostă vicecampioană mondială la handbal, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 695

#Dobrogea143 Ionuț Iusco, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 637

#Dobrogea143 Colegiul Comercial „Carol I“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 1405

#Dobrogea143 Prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

27 Nov 2021 1619

Care sunt instituțiile premiate de CJC cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

26 Nov 2021 1850