Administraţia din Topalu face demersuri pentru introducerea reţelei de canalizare

Comuna Topalu, cu peisajele ei pitoreşti, s-a făcut remarcată pe plaiurile dobrogene prin Cetatea Capidava şi Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”, instituţie care deţine 228 de lucrări constând în tablouri, sculptură şi grafică, în valoare de 2,5 milioane de euro, aflate în patrimoniul judeţului Constanţa. Având în vedere evenimentul cultural proaspăt încheiat, şi anume cea de-a XX-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, sub administrarea edilului-şef Valentin Stanciu, localitatea de la malul Dunării este recunoscută şi la nivel naţional. Dar planurile administraţiei publice locale sunt ample şi au în vedere, în principal, asigurarea utilităţilor.
 
După ce a fost finalizat proiectul privind modernizarea şi reabilitarea a 1,5 kilometri de drumuri, realizat cu bani de la bugetul de stat, zilele trecute au fost adunaţi 20 de câini fără stăpân, care se află acum în adăpost special. „Problema câinilor maidanezi era dificilă, dar am reuşit s-o rezolvăm. Am adunat câinii, vreo 20 de maidanezi, care sunt acum în adăpost la Lumina,” a declarat pentru ZIUA în judeţ, primarul Valentin Stanciu. Contractul, încheiat cu firma Luceafărul SRL, a presupus desfăşurarea a două acţiuni de capturare a câinilor maidanezi care hoinăreau liberi prin Topalu, administraţia plătind 330 de lei pentru fiecare câine. Potrivit prevederilor legale, dacă nimeni nu-i va adopta, aceştia vor fi eutanasiaţi.
 
Autoritatea locală are pe agenda de priorităţi introducerea reţelei de canalizare menajeră în satul Topalu, care va măsura 13 kilometri liniari. În plus, Primăria va amenaja şi o staţie de epurare, proiecte care vor fi realizate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. „Ne tot chinuim cu canalizarea, e un proiect din fonduri europene în valoare de un milion de euro, pe Axa 7.1. Am depus cerere de finanţare, acum aşteptăm vizita în teren a reprezentanţilor de la AFIR (n.r. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale)” a completat primarul Stanciu.

70.000 de lei de la CJC pentru dezvoltare locală

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) din octombrie, la iniţiativa preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu, aleşii judeţeni au aprobat proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a câte 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul în curs. 7.940.000 de lei au fost repartizaţi, în total, către primăriile din întreg judeţul.
 
Astfel, Primăria Topalu urmează să primească 70.000 de lei pentru dezvoltarea locală. Întrebat unde va folosi fondurile în gospodărirea localităţii, primarul susţine că nu ştie cu ce problemă a administraţiei locale să înceapă. „Deocamdată, n-am primit cei 70.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Sunt atâtea găuri de acoperit, nu ştiu momentan cu ce anume să începem când vom primi fondurile”, a concluzionat şeful administraţiei locale din Topalu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 357

Amendă usturătoare, primită de o firmă! Garda de Mediu Constanța a avut un control planificat

26 Mar 2024 424

Licitații Tulcea Extinderea rețelei de canalizare în Jijila, județul Tulcea, costă peste 4,17 milioane de euro! Ce firme și-au adjudecat contractul (DOCUMENT)

25 Mar 2024 454

Cumpărări directe Constanța Decolmat Instal SRL, cu un singur salariat în 2022, va repara conductele de apă din comuna Poarta Albă (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 621

Cumpărări directe Constanța Aliana-Team Consulting SRL va întocmi documentația pentru realizarea racordurilor la rețeaua de canalizare, în comuna Pantelimon (DOCUMENT)

12 Mar 2024 558

Licitații publice CJC cumpără lucrări pentru sistemul de canalizare de la Pavilionul Expozițional Constanța

11 Mar 2024 423

Lucrări de execuție a rețelei de canalizare menajeră pe mai multe străzi din Cernavodă. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

09 Mar 2024 641

Licitații Tulcea Elf Grup Otopeni SRL, contract de peste 850.000 de euro pentru înființarea sistemului de canalizare în comuna tulceană Maliuc (DOCUMENT)

08 Mar 2024 570

UAT Comuna Corbu anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare

07 Mar 2024 1662

Cățeluși căzuți într-o canalizare în Constanța. Pompierii au intervenit (FOTO)

04 Mar 2024 577

Primăria Comunei Ciocârlia, județul Constanța extinde rețeaua de canalizare din comună. Ce valoare are proiectul (DOCUMENT)

28 Feb 2024 848

Aviz pozitiv de la APM Constanța Primăria Murfatlar extinde rețeaua de canalizare în zona Siminoc

27 Feb 2024 456

Achiziții Constanța Primăria Istria a cumpărat servicii de dirigenție de șantier pentru un obiectiv de investiții din satele Nuntași și Istria (DOCUMENTE)

26 Feb 2024 697

Vergil Chițac Strada I.L. Caragiale din municipiul Constanța a intrat în lucrări de reabilitare

22 Feb 2024 5207

Primăria Lipnița, județul Constanța, undă verde pentru înființarea sistemului de canalizare

22 Feb 2024 587