Agigea. Omul Centenar Caporalul Feizula Tefic, veteran de război de origine tătară (galerie foto)

Omul Centenar al comunităţii din Agigea s-a născut la data de 2.11.1923 şi a decedat pe 28.10.1988. A fost căsătorit şi a avut doi copii. Soţia sa a decedat în 2013. De origine tătară, născut şi crescut în Agigea.
 
Feizula Tefic a luptat pe front, în Regimentul 18 Artilerie, în perioada 20.12.1944-09.05.1945, în corpul sergenţilor, şi a fost avansat la gradul caporal. Veteranul de război a fost decorat cu Medalia „Bărbăţie şi credinţă” cu Spade clasa a III-a, pentru fapte de arme în Ardeal şi Ungaria, conform O.Z. nr. 42 din 02.05.1945 al Regimentului 18 Artilerie: „Pentru priceperea şi devotamentul de care a dat dovadă în luptele contra forţelor germano-maghiare”, dar şi cu Medalia „Serviciul Credincios” cu Spade clasa a III-a, pentru curajul de care a dat dovadă în urmărirea inamicului de la 2-8 mai, conform O.Z. nr. 85 din 18.06.1945: „Pentru fapte de arme săvârşite în luptele contra forţelor germano-maghiare în anul 1945”. La 03.12.1949, Prezidiul Marii Adunări Naţionale l-a decorat cu Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist”, pentru participarea la lupta împotriva fascismului.
 
Şi Consiliul Local Agigea l-a numit post-mortem cetăţean de onoare al comunei.
 
Notă: În secţiunea „Galerie foto” puteţi vizualiza medaliile conferite veteranului de război. Mulţumim Biroului de Presă al comunei Agigea şi moştenitorilor caporalului Feizula Tefic pentru documentele pe care ni le-au pus la dispoziţie pentru realizarea acestui portret.

 

Citeşte şi:
 

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părţile Sibiului, Brăilei, Ialomiţei, alături de pescarii greci şi tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)

 

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investiţiilor. Le mulţumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investițiilor. Le mulțumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

26 Oct 2018 7046