Colectarea selectiva a deseurilor, o prioritate pentru Primaria Cumpana

1193946911.jpg

Primarul Mariana Gaju vrea sa implementeze un sistem modern de colectare si sortare a deseurilor menajere

Spre deosebire de alte localitati, unde gunoiul este aruncat la intamplare, in comuna Cumpana primaria asigura colectarea selectiva a deseurilor. Autoritatea locala are in derulare doua proiecte de mediu privind managementul deseurilor. In primavara, Consiliul Local Cumpana a depus documentatia necesara pentru obtinerea finantarii pentru implementarea proiectului PHARE privind colectarea selectiva si constructia unei statii de sortare in localitatea Cumpana, judetul Constanta. In aceasta toamna, autoritatea contractanta - Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si autoritatea de implementare - Agentia de Dezvoltare Regionala Sud - Est, au aprobat finantarea primei etape a proiectului, mai exact 23.000 euro pentru pregatirea studiului de fezabilitate. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi cei 14.000 de locuitori ai comunei Cumpana, grupati in 4.500 de gospodarii. Potrivit primarului comunei Cumpana, Mariana Gaju, la acestia se adauga si cei 148 de agenti economici inregistrati in zona. Constructia obiectivului va fi realizata pe un teren situat in extravilanul comunei si aflat in proprietatea primariei. Durata de implementare a proiectului a fost estimata la un an si jumatate. Costul total al investitiei se ridica la 953.950 euro, iar fondurile vor fi asigurate din surse europene, guvernamentale, dar si de la bugetul local. Primarul Mariana Gaju ne-a declarat ca impactul asupra mediului va fi unul pozitiv deoarece se vor elimina pubelele din gospodariile locuitorilor si implicit sursele de poluare, focarele de infectie. Se va renunta astfel la sistemul vechi de colectare a deseurilor cu carute si tractoare, se va reduce cantitatea de deseuri ce nu sunt biodegradabile depuse la haldele existente si va creste procentul de deseuri recuperate si reciclate.

Colectarea se va desfasura dupa reguli precise

Concret, prin intermediul proiectului vor fi construite 30-35 de puncte (insule) de colectare selectiva. Constructiile se vor realiza din dale din beton pe o suprafata de aproximativ cinci mp. Pentru aceste puncte vor fi achizitionate 180-210 containere, etichetate pentru fiecare tip de deseu. Un punct de colectare ar putea fi compus din sase containere pentru sticla, hartie, carton, PET si plastic, metal si deseuri menajere nereciclabile. Dupa caz mai pot fi adaugate in anumite locatii si containere pentru deseuri speciale: uleiuri, baterii, medicamente etc. De asemenea, vor fi achizitionate doua autocompactoare destinate inlocuirii actualului parc de vehicule utilizate pentru colectarea deseurilor si stabilirea traseelor si a frecventei optime de colectare. Statia de sortare va fi realizata pe o suprafata de 600-700 mp si va fi dotata cu utilaje specifice procesului de selectare a deseurilor. Odata cu implementarea proiectului se vor crea si locuri de munca, la statia de sortare fiind nevoie si de 4-6 sortatori.

Belgienii ne impartasesc din experienta lor

Cel de-al doilea proiect de privind imbunatatirea managementului deseurilor se deruleaza pe o perioada de 30 de luni, in parteneriat cu Guvernul Flamand, care pune la dispozitie o finantare de 70.000 euro din valoarea totala de 104.585 euro. Partenerul Primariei Cumpana este Asociatia municipala Interleuven din regiunea Flandra. Potrivit primarului Mariana Gaju, proiectul este focalizat pe trei nivele si anume, constientizarea de catre populatie si autoritatea locala a importantei colectarii deseurilor, asigurarea sprijinului tehnic expertilor de la Interleuven si cooperarea intre localitati pentru cresterea eficientei managementului deseurilor. Expertii belgieni au efectuat deja vizite in Romania pentru implementarea proiectului, iar in prezent se desfasoara o campanie de informare asupra importantei colectarii selective a deseurilor.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1781

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2474

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2680

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7123

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3433

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3613

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6220

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2741

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5729

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4287

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9474

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4100

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3286

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2712

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2794