Comisia de Cod Electoral a decis În 2016, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

Comisia de Cod Electoral s-a pronunţat, marţi, cu privire la modul în care primarii urmează să fie aleşi prin vot direct, în acest sens hotărând desfăşurarea unui singur tur de scrutin. Decizia vine după ce, în ultimele săptămâni, părerile reprezentanţilor partidelor au fost împărţite, creând astfel şi divergenţe de opinie în rândul primarilor din teritoriu. Şi la alegerile din 2012, aleşii locali au fost votaţi într-un singur tur de scrutin. Principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv zece voturi „pentru“ din cele 15 posibile, această variantă fiind cea agreată de coaliţia de guvernare. Varianta susţinută de PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi de scrutin, a întrunit doar cinci voturi.

Consilierii locali şi judeţeni urmează să fie aleşi prin vot pe liste, toţi cei 15 membri ai Comisiei de Cod Electoral fiind de acord cu această formulă. De asemenea, în unanimitate, comisia a decis ca, în cazul candidaţilor independenţi la o funcţie de consilier local sau judeţean, atribuirea mandatului să se realizeze doar dacă aceştia obţin un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier. Membrii comisiei au votat cu 14 voturi „pentru“ şi o abţinere menţinerea pragului de 5% pentru alegerea consilierilor locali şi judeţeni.
 
Pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, nu s-a agreat vreo propunere, în condiţiile în care coaliţia de guvernare a susţinut varianta alegerii într-un singur tur, PNL înclina pentru alegerea în două tururi, în timp ce UDMR s-a abţinut. „În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, propun să facem un dialog pentru a strânge zece voturi până săptămâna viitoare, pentru a găsi o soluţie“, a declarat preşedintele Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea, propunerea acestuia fiind agreată de Mihai Voicu (PNL).
 
 Pe acest subiect, puteţi citi şi: 
Legea Alegerilor Locale împarte primarii constănţeni în două tabere: „Nu admit ca un parlamentar ruginit să limiteze mandatele“ 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.