ZIUA in judet

Comuna Pantelimon l-a sarbatorit pe Sfantul Mucenic Pantelimon

Manifestari in cinstea protectorului spiritual

In perioada 25-27 iulie, Primaria si Consiliul Local au organizat o serie de manifestari cu ocazia hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon" * Pe parcursul celor trei zile, populatia a luat parte la un turneu de fotbal, la un concurs de biciclete, la un bal mascat, dar si la nenumarate manifestari cultural-religioase * In prima zi a evenimentului, credinciosii au putut sa se inchine si sa se roage la moastele Sfantului Pantelimon, care au fost aduse in biserica cu acelasi hram * Primarul Vasile Neicu doreste ca aceasta sarbatoare sa devina o traditie pentru comuna

Dovezile arheologice atesta ca actuala comuna Pantelimon a fost constituita pe ruinele cetatii romane Ulmetum. Potrivit informatiilor existente, primii locuitori ai localitatii Pantelimon au fost doi transilvaneni, care au coborat din Muntii Carpati si au poposit pe aceste meleaguri in jurul anului 1878. Acesti colonisti au sosit pe locurile fostei cetati romane in ziua de 27 iulie, ziua Sfantului Mucenic Pantelimon. De aceea, cei doi au hotarat ca satul lor sa se numeasca Pantelimon.Numele comunei s-a pastrat pana in prezent, fapt pentru care, an de an, in jurul datei de 27 iulie, locuitorii din Pantelimon isi celebreaza protectorul spiritual. Anul acesta, Primaria si Consiliul Local Pantelimon au organizat, in perioada 25-27 iulie, o serie de manifestari prilejuite de sarbatorirea hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon". Potrivit declaratiilor primarului comunei Pantelimon, Vasile Neicu, "astfel de manifestari au fost organizate pentru prima data anul trecut, profitand de ziua in care este pomenit Sfantul Pantelimon pentru a mai descreti fruntile localnicilor".

Moastele Sfantului Pantelimon au poposit in comuna

Sarbatoarea a demarat duminica, 25 iulie, cand dis-de-dimineata locuitorii au participat la Sfanta Liturghie oficiata de preotii bisericii cu hramul "Sfantul Pantelimon" din localitate. Pentru a destinde atmosfera zilei de duminica, atat persoanele tinere, cat si cele mai in varsta au luat parte la o serie de partide de fotbal disputate intre echipele din localitatile Silistea, Targusor si Pantelimon. "Manifestarea, care a fost gandita ca un turneu de fotbal, a fost primita cu mare entuziasm de populatia comunei, dar si a localitatilor invecinate, iar la finalul competitiei, echipa comunei noastre a iesit invingatoare", a precizat primarul Vasile Neicu. Prima seara a manifestarilor s-a incheiat cu un eveniment religios deosebit pentru aceasta comuna, si anume acela al aducerii moastelor Sfantului Mucenic Pantelimon in biserica cu acelasi hram din localitate. "Am fost profund impresionat de numarul mare de credinciosi care au venit la biserica pentru a se inchina si ruga la moastele Sfantului Pantelimon", a mentionat seful administratiei publice din Pantelimon. Cea de-a doua zi a sarbatorii a prilejuit atat manifestari sportive, cat si cultural-religioase. Astfel, pe terenul de fotbal din comuna a fost organizat un concurs de biciclete, pe categorii de varsta, dotat cu premii, dupa care locuitorii au putut viziona in incinta Caminului cultural vechi mai multe filme religioase. In ultima zi a manifestarilor prilejuite de sarbatorirea hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon", locuitorii comunei au participat la Sfanta Liturghie dedicata marelui mucenic, urmata de agapa crestina a hramului. "Pentru ca sarbatoarea nu se putea incheia oricum, in ultima seara a manifestarilor, administratia publica locala a organizat un bal in aer liber, unde cei prezenti au luat parte la un concurs de masti. La fel ca si in cazul celorlalte manifestari organizate, si la aceasta au luat parte foarte multi locuitori ai comunei", a afirmat primarul Vasile Neicu. Acesta a mai spus ca, avand in vedere bucuria cu care populatia a primit aceasta sarbatoare, isi doreste ca acest eveniment sa devina o traditie in Pantelimon, iar an de an sa fie de mai mare amploare.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

9 mai - Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

09 May 2019 858

Sute de persoane aşteaptă la racla cu moaștele aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

24 Nov 2018 666

Arhiepiscopia Tomisului Moaștele Sf. Ioan Botezătorul vor fi întâmpinate la Catedrala arhiepiscopală din Constanța

09 Jul 2018 1206

Bărbat prins cu 30 de moaște în rucsac

26 Oct 2016 1192

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Parascheva Ce este interzis să faci în această zi, dacă vrei să eviţi durerile de cap

14 Oct 2016 3304

Racla cu moaștele Sf. Parascheva, scoasă spre închinarea pelerinilor

10 Oct 2016 3514

Procesiunea religioasă cu moaștele Sfântului Pantelimon, în Constanța. Sute de oameni s-au alăturat procesiunii (galerie foto+video)

26 Jul 2016 3122

Procesiune religioasă în Constanța, de Sfântul Pantelimon

25 Jul 2016 1359

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie se întorc în Grecia

22 Feb 2016 1457

Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie au ajuns la Constanța (galerie foto)

16 Feb 2016 2168

Revoltător! Mii de credincioși s-au închinat la oasele unor animale la mănăstirea Celic-Dere din Tulcea

19 Dec 2015 1596

Doi preoți români au încercat să fure nişte moaște din Grecia!

07 Oct 2015 1337

Moaştele Sfântului Nectarie şi ale Sfintei Muceniţe Tecla ajung la Constanţa

04 Sep 2015 2467

La Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța s-au scos, pentru închinăciune, moaștele Sfântului Pantelimon (galerie foto)

27 Jul 2015 1283

Zilele Constanței Procesiune religioasă pe străzile Constanței

18 May 2015 1493