Comuna Pantelimon l-a sarbatorit pe Sfantul Mucenic Pantelimon

Manifestari in cinstea protectorului spiritual

In perioada 25-27 iulie, Primaria si Consiliul Local au organizat o serie de manifestari cu ocazia hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon" * Pe parcursul celor trei zile, populatia a luat parte la un turneu de fotbal, la un concurs de biciclete, la un bal mascat, dar si la nenumarate manifestari cultural-religioase * In prima zi a evenimentului, credinciosii au putut sa se inchine si sa se roage la moastele Sfantului Pantelimon, care au fost aduse in biserica cu acelasi hram * Primarul Vasile Neicu doreste ca aceasta sarbatoare sa devina o traditie pentru comuna

Dovezile arheologice atesta ca actuala comuna Pantelimon a fost constituita pe ruinele cetatii romane Ulmetum. Potrivit informatiilor existente, primii locuitori ai localitatii Pantelimon au fost doi transilvaneni, care au coborat din Muntii Carpati si au poposit pe aceste meleaguri in jurul anului 1878. Acesti colonisti au sosit pe locurile fostei cetati romane in ziua de 27 iulie, ziua Sfantului Mucenic Pantelimon. De aceea, cei doi au hotarat ca satul lor sa se numeasca Pantelimon.Numele comunei s-a pastrat pana in prezent, fapt pentru care, an de an, in jurul datei de 27 iulie, locuitorii din Pantelimon isi celebreaza protectorul spiritual. Anul acesta, Primaria si Consiliul Local Pantelimon au organizat, in perioada 25-27 iulie, o serie de manifestari prilejuite de sarbatorirea hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon". Potrivit declaratiilor primarului comunei Pantelimon, Vasile Neicu, "astfel de manifestari au fost organizate pentru prima data anul trecut, profitand de ziua in care este pomenit Sfantul Pantelimon pentru a mai descreti fruntile localnicilor".

Moastele Sfantului Pantelimon au poposit in comuna

Sarbatoarea a demarat duminica, 25 iulie, cand dis-de-dimineata locuitorii au participat la Sfanta Liturghie oficiata de preotii bisericii cu hramul "Sfantul Pantelimon" din localitate. Pentru a destinde atmosfera zilei de duminica, atat persoanele tinere, cat si cele mai in varsta au luat parte la o serie de partide de fotbal disputate intre echipele din localitatile Silistea, Targusor si Pantelimon. "Manifestarea, care a fost gandita ca un turneu de fotbal, a fost primita cu mare entuziasm de populatia comunei, dar si a localitatilor invecinate, iar la finalul competitiei, echipa comunei noastre a iesit invingatoare", a precizat primarul Vasile Neicu. Prima seara a manifestarilor s-a incheiat cu un eveniment religios deosebit pentru aceasta comuna, si anume acela al aducerii moastelor Sfantului Mucenic Pantelimon in biserica cu acelasi hram din localitate. "Am fost profund impresionat de numarul mare de credinciosi care au venit la biserica pentru a se inchina si ruga la moastele Sfantului Pantelimon", a mentionat seful administratiei publice din Pantelimon. Cea de-a doua zi a sarbatorii a prilejuit atat manifestari sportive, cat si cultural-religioase. Astfel, pe terenul de fotbal din comuna a fost organizat un concurs de biciclete, pe categorii de varsta, dotat cu premii, dupa care locuitorii au putut viziona in incinta Caminului cultural vechi mai multe filme religioase. In ultima zi a manifestarilor prilejuite de sarbatorirea hramului Bisericii Ortodoxe "Sfantul Pantelimon", locuitorii comunei au participat la Sfanta Liturghie dedicata marelui mucenic, urmata de agapa crestina a hramului. "Pentru ca sarbatoarea nu se putea incheia oricum, in ultima seara a manifestarilor, administratia publica locala a organizat un bal in aer liber, unde cei prezenti au luat parte la un concurs de masti. La fel ca si in cazul celorlalte manifestari organizate, si la aceasta au luat parte foarte multi locuitori ai comunei", a afirmat primarul Vasile Neicu. Acesta a mai spus ca, avand in vedere bucuria cu care populatia a primit aceasta sarbatoare, isi doreste ca acest eveniment sa devina o traditie in Pantelimon, iar an de an sa fie de mai mare amploare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 428

Calendar ortodox, 19 decembrie 2023 Ce sărbătoare este astăzi pentru creștinii ortodocși

19 Dec 2023 1732

Calendar-ortodox 25 august - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

25 Aug 2023 821

La biserica „Buna Vestire” din Năvodari vor fi aduse spre cinstire fragmente din moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Efrem cel Nou

16 Mar 2023 5687

Peste 10.000 de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sf. Parascheva

08 Oct 2022 957

Calendar Ortodox 25 august 2022. Ce sărbătoare este joi?

25 Aug 2022 1430

Calendar ortodox 2022, 13 martie Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului

13 Mar 2022 1315

Administrator nou la Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator „Sfânta Elena de la Mare“ SRL

17 May 2021 3366

Arhiepiscopia Tomisului, de la agonie la bucurie „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren, de Sfântul Gheorghe!

26 Apr 2021 2970

Sfânta Parascheva. Unde avem, în județul Constanța, biserici cu hramul sfintei Parascheva

14 Oct 2020 6748

Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie

07 Dec 2019 2193

ÎPS Teodosie va sluji, astăzi, alături de Preafericitul Părinte Daniel

27 Oct 2019 2590

Iași Zeci de mii de oameni, prezenți la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

12 Oct 2019 2241

Astăzi se împlinesc 193 de ani de când s-a hotărât ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași

08 Aug 2019 1587

9 mai - Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

09 May 2019 2939