Editorial Cum (nu) mi-am petrecut comunismul pe Facebook. Poveste care ar fi putut fi reală



Perioada în care România s-a aflat sub teroarea Comunismului a fost una sumbră pentru mulţi. Cunoscută şi ca perioada odiosului regim, înainte de ’89, nimic din ceea ce ni se pare firesc şi că ni se cuvine astăzi nu avea ce căuta. Într-un timp al terorii şi al „robotizării“ oamenilor muncii, totul era la fel pentru toată lumea. La fel de bogat, de sărac sau de gri. Comunismul este una dintre cele mai detestabile ideologii pe care le-a produs mintea omului. Din promovarea unui sistem în care nu există clase sociale sau proprietate privată, au rezultat adevărate atrocităţi, traduse pe principiul „de la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi“.
 
Citeam recent o dare de seamă într-o revistă „catchy“, cum se zice mai nou (apropo, pe vremea aceea, după care plâng mulţi deoarece atunci erau angajaţi la stat imediat ce terminau studiile, iar „Ceauşescu le dădea apartament“, astfel de reviste nu aveau ce căuta), un decalog al comunismului, tradus pe înţelesul generaţiei actuale.
 
Doctrina redusă în conţinutul Facebook ar arăta cam aşa: programul de Facebook pe zi ar fi fost de cel mult două ore, cu restricţii pe divertisment; paginile de Facebook ale publicaţiilor de genul Politic Scan sau Ştiri pe surse nu ar exista, fiindcă nimeni nu analizează şi nu divulgă nimic din ce se petrece în partidul unic, doar aclamă şi exclamă laudativ că e tare bine în România şi ce clasă conducătoare destoinică avem; accesul pe Facebook în zilele libere, care ar fi, de obicei, doar duminica, s-ar fi făcut alternativ: o săptămână - cei cu nume care încep cu vocală, o săptămână - cei cu nume care încep cu o consoană. Pozele se postează pe bază de cartelă. Statusurile sunt şi ele condiţionate: poţi să scrii orice îţi trece prin cap, atâta timp cât e de bine despre sistem, normal. Pozele cu mâncare vor fi considerate o sfidare, dacă vor fi făcute prin braserii sau cofetării (restaurante, cafenele sau malluri nu există, bineînţeles), singurele acceptate vor fi doar cele cu peşte, salam cu soia sau celebrii adidaşi de porc.
 
Cele mai multe like-uri şi share-uri vor fi la cele patru portocale şi câteva banane cu coajă verde (puse apoi în ziar în şifonier), de Crăciun. Intervalul şapte - nouă seara va fi obligatoriu timp de socializare cu familia. În atmosferă romantică, la lumina lumânărilor. Nu va fi curent electric, deci nici Internet şi nici Facebook. Dacă te plictiseşti de ai tăi, poţi face cunoştinţă şi cu nişte obiecte de antichitate numite cărţi, pe care le vei pipăi la lumina lămpii cu gaz, a lumânării sau a lanternei, în cel mai bun caz. Nu îţi face griji că vei fi contactat de vreun adept ISIS pe Facebook. Nu poţi să iei legătura cu cineva din străinătate. Dacă îţi doreşti foarte tare, poţi să prinzi ceva Internet wireless de la vecinii bulgari. Şi acela cu mulţi purici pe frecvenţă.
 
Chiar dacă ce am expus mai sus este un pamflet, să ne gândim că exista posibilitatea de a se întâmpla în realitate. Acum 26 de ani, s-a pus piatra de hotar pe istorie şi aşa am ajuns astăzi să pot scrie, liber, pentru dumneavoastră, în ZIUA în Judeţ.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce planuri are Horia Constantinescu pentru lucrările de pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța

20 Apr 2024 354

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 311

Judecătoriile din Constanța și Tulcea ies din criza de judecători! Anunțul membrului CSM Alin Ene

19 Apr 2024 327

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 396

Constanța Continuă modernizarea Parcului de la Gară – spațiul verde, extins cu 2000 mp

16 Apr 2024 452

Nadia Comăneci, întâlnire cu Sabrina Maneca Voinea, de la CSM Constanța. „O zi fericită alături de Nadia“ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 468

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 354

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 598

Doliu în lumea literară românească. A murit criticul Dan Cristea

13 Apr 2024 559

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 667

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 517

Doliu în lumea artistică din Tulcea. Un important coregraf a decedat

11 Apr 2024 499

Baschet Turneul final la categoria Under-17, Grupa Valorică B, în desfășurare la Constanța

10 Apr 2024 484

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 292

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie! Anunț de ultimă oră a ministrului muncii

09 Apr 2024 821