Editorial De Crăciun, renunţăm la măşti?

Mai sunt doar câteva zile până la startul sărbătorilor de iarnă, când magia amintirilor din copilărie, a cadourilor puse sub brad şi a jocurilor de lumini va cuprinde cu adevărat toată România. Nu pot totuşi să nu mă întreb: a devenit sărbătoarea sfântă a Crăciunului o afacere? În viziunea mea, da! Naşterea Domnului a ajuns să fie o sărbătoare extrem de exploatată. Toată lumea este obsedată să cumpere cadouri, alimente, jucării, electrocasnice etc. Grijile îi cuprind pe toţi românii, uitând, de fapt, esenţialul: latura spirituală a acestei sărbători. Auzim tot mai des că tinerii vor să petreacă Crăciunul în club, cu prietenii. Nimic mai greşit. Crăciunul este sărbătoarea care semnifică apropierea, care trebuie petrecută în familie, alături de cei dragi, de compania cărora ne bucurăm.
 
Să ne îndepărtăm pentru câteva clipe de reţelele de socializare, de ştirile cu accidente, să ne oprim un pic din tumultul vieţii noastre cotidiene. Să lăsăm preţ de câteva clipe să se facă linişte în jur, să închidem ochii privind spre stele, gândindu-ne la cei dragi, la cei aflaţi în nevoie. În ceea ce priveşte destinaţiile de călătorie, poate ar fi bine să ne imaginăm puţin cum petrec localnicii din satele îndepărtate ale judeţului această sărbătoare. Cum din coşurile acestora se zăreşte fumul în zare, cum luminiţele de toate culorile strălucesc la ferestrele locuinţelor. Zău că nimic nu poate fi mai frumos decât să petreci Crăciunul
lângă bradul împodobit din sufragerie, la masă, cu cei dragi, în casă mirosind a coji de portocale! Tabloul perfect al acestei sărbători poate fi imaginat în diverse feluri de noi toţi.
În altă ordine de idei, prevăd cum news feed-urile noastre vor fi umplute cu postările prietenilor legate de masa de Crăciun, de globuleţe şi beteala din bradul împodobit, de cadouri şi gesturi frumoase. Se naşte şi aici o întrebare, care trebuie neapărat pusă: de ce suntem darnici doar de Crăciun, Paşte şi, de obicei, în preajma marilor sărbători? Haideţi să fim generoşi mereu!
 
Privind spre tradiţiile noastre, Crăciunul poate însemna şi o reîntoarcere la rădăcinile noastre. Am ajuns să cumpărăm până şi celebrul cozonac. Atmosfera se creează acum doar prin cadouri, prin preparatele cumpărate, nu prin cele gătite în casă, făcute după
reţetele lăsate moştenire de strămoşii noştri. Cum spuneam, am ajuns să celebrăm un Crăciun comercial, nu unul autentic românesc. Ştiu, timpul este cel mai mare duşman al nostru şi nu ne permite să gătim, dar trebuie să găsim loc în viaţa noastră şi pentru acest lucru.
 
Crăciunul este, totodată, momentul care marchează şi finalul unui an. Cu bune şi cu rele. Este ocazia perfectă să privim către trecut, să ne luăm rămas-bun de la acest an şi să ne îndreptăm către viitor, cu noi gânduri şi speranţe.
 
Dragă cititorule, de Crăciun te invit să fii mai bun, căci aceasta este adevărata bucurie a sărbătorilor de iarnă! Să ne dăm jos măştile şi să arătăm că suntem… buni!
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sărbătoare importantă este astăzi, 25 martie, în calendarul ortodox?

25 Mar 2024 4878

Programul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 25-31 decembrie. Praznicul Nașterii Domnului

24 Dec 2023 1305

Știri din Constanța Unde sărbătoresc politicienii și primarii Crăciunul?

24 Dec 2023 1015

Nașterea Maicii Domnului. Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

08 Sep 2023 1421

ÎPS Teodosie „Naşterea Domnului este cea mai mare veste bună a istoriei, refacerea deplină a firii umane prin unirea cu Dumnezeirea“ (VIDEO)

25 Dec 2022 1541

Patriarhul Daniel „Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos este Marea Taină a întrupării Fiului Veşnic al lui Dumnezeu“

25 Dec 2022 1078

Calendar-Ortodox 25 decembrie - Naşterea Domnului - Crăciunul

25 Dec 2022 1018

LIVE VIDEO+TEXT Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mesaj pentru praznicul Nașterii Domnului și Anul Nou (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Dec 2022 1827

Nașterea Maicii Domnului Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

07 Sep 2022 2313

Pastorala ÎPS Teodosie la Nașterea Domnului – 2021 „Nașterea Fiului lui Dumnezeu oferă modelul iubirii și smereniei absolute“

24 Dec 2021 1344

Câți români își sărbătoresc astăzi onomastica, de Naşterea Maicii Domnului

08 Sep 2021 1341

Nașterea Maicii Domnului Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

08 Sep 2021 4429

„Că, de voi naște fiu sau fiică, îl voi închina Ție”. Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din anul bisericesc ortodox

08 Sep 2021 2414

Îndemn la iubire Asociația „Suflete deschise” – „ Şi fie ca Spiritul de dragoste a lui Dumnezeu să se reverse peste sufletele familiei dumneavoastră”

23 Dec 2020 3091

Unde este așteptat astăzi Arhiepiscopul Tomisului, de Nașterea Maicii Domnului

08 Sep 2020 3442