ZIUA in judet

Interviuri Live Vechiul Axiopolis, trădat de propriii conducători. Liviu Negoiţă, primarul care nu are nimic de spus despre comunitatea sa în anul Centenarului! (documente)

Ediţia din această săptămână a Interviurilor Live era dedicată oraşului Cernavodă, denumit în antichitate Axiopolis. Nu s-a putut, pentru că edilul localităţii a declinat în ultimul moment invitaţia transmisă în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
Din respect pentru cititorii noştri din Cernavodă, vom trece în revistă câteva date despre localitatea de pe malul drept al Dunării.
Cu o populaţie de 19.458 locuitori, Cernavodă se află la o distanţă de 59 km de municipiul Constanţa. Localitatea are o poziţie privilegiată prin situarea sa pe malul drept al braţului Dunărea Veche, în punctul de contact cu fluviul Dunărea. Este considerat a fi un nod de transport de interes naţional, avându-se în vedere magistralele de transport rutier, fluvial şi feroviar care trec prin Cernavodă. Oraşul are port la Dunăre, iar în apropiere se află Centrala Nucleară de la Cernavodă, singura centrală de acest tip (CANDU) din România. Se crede că oraşul a fost reconstruit de legendarul domn muntean Negru Vodă, astfel ar putea proveni numele său, cerna (cernîi) în slavonă însemnând negru.  O altă versiune este că denumirea vine din slavonă, având semnificaţia de apa neagră. În favoarea acestei ipoteze ar pleda faptul că, multă vreme, numele - uzual şi oficial - al localităţii a fost „Cernavoda“ (ultima literă fiind a, nu ă), acesta fiind însă înlocuit, pe nesimţite, de prin anii 1960-1970, în uzul curent, apoi şi în nomenclatorul oficial al denumirii localităţilor, cu „Cernavodă“.
Aceasta se poate corela şi cu numele râului Carasu din vecinătate, care, în limba turcă are aceeaşi semnificaţie de apă neagră.
 

Obiective turistice la Cernavodă


Muzeul de Istorie şi Arheologie - găzduieşte grupul statuar „Gânditorul” şi „Femeie şezând”, capodoperă a sculpturii neolitice, descoperite la Cernavoda într-un mormânt din necropola de înhumaţie de pe dealul Sofia. 
Cetatea Axiopolis  - Descoperire arheologică din anul 1898, situată la 4 km de Cernavodă, pe malul drept al Dunării, este o veche cetate în floare pe timpul lui Traian, dărâmată şi prefăcută în ruine în timpurile grele ale năvălirii barbarilor. În vecinătatea acesteia se găsesc urme ale Valului de piatra (Valul lui Traian).

Podul „Anghel Saligny”  - Este cea mai importanta realizare a inginerului Anghel Saligny - inaugurat la 14 septembrie 1895, are o deschidere de 4088 m între malul stâng şi cel drept al văii Dunării. Noutăţile aduse de Saligny constau în aplicarea invenţiilor sale, suprastructura din grinzi cu console şi tabliere de pod, din oţel moale, în loc de fierul pudlat care se întrebuinţa pe atunci. A fost la acea vreme cel mai lung pod din Europa şi unul dintre principalele poduri metalice cu deschidere mare.  

 
Administraţia locală din Cernavodă, dominată de liberali

 
Oraşul este condus de primarul Liviu Cristian Negoiţă de la PNL iar Consiliul Local Cernavodă este format din Şerif Cîrjali (PNL), care este şi viceprimar, Bogdan Boarcă (PSD), Constantin Grăjdeanu (PNL), Gheorghe Virgil Hemeş (ALDE), Floriean Hristea (PNL), Mariana Mircea (ALDE), Aurelian Gheorghe Molnoş, Marilena Laura Nicola (PSD), Ioan Ghiniţă (PMP), Cristian Popa (PNL), Gabriela Răducanu (ALDE), Nicuşor Rusu (PSD), Marian Sava (PMP), Ecrem Suliman (PSD), Romeo Tudor (PNL), Dorel Ungureanu (PSD), Salem Zahra (PNL). Ddeclaraţiile de avere ale aleşilor locali le puteţi regăsi în secţiunea „documente“.
 

Negoiţă refuză să vorbească despre Centenar!

 
În luna aprilie a acestui an, Primăria Cernavodă ne informa prin intermediul unei adrese (vezi secţiunea „documente”) că este realmente preocupată să marcheze aşa cum se cuvine atât Centenarul, cât şi cei 140 de la Unirea Dobrogei cu România. Între timp, interesul edilului a scăzut considerabil, de vreme ce a considerat că se poate şterge pe picioare cu efortul nostru de a prezenta comunitatea pe care vremelnic o conduce la 100 de ani de făurirea României. Nu ne interesează motivele inventate care au stat la baza declinării în ultimul moment al participării la Interviuri Live. Faptul că şi-a însărcinat consilierul personal, Marian Iordache, şi el fost primar cu mari probleme de comunicare, spune totul despre caracterul acestui om, întâmplător primar al oraşului Cernavodă în acest an extrem de important pentru România.
 
Citeşte şi:

Oameni ale căror reuşite, idei, eforturi vor modela judeţul Constanţa în următorii 100 de ani Lansăm „Interviuri live ZIUA de Constanţa“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

george

10 Sep, 2018 07:49

constiinta lui este prea incarcata pentru ceea ce a facut si face, daca mai o are la el!!!!

Articole asemanatoare

Kinectrics Nuclear România SRL va actualiza analizele de pericol la incendiu pentru unităţile 1 şi 2 la CNE Cernavodă (document)

24 Jan 2019 226

Ce societate furnizează materiale antiderapante pentru activitatea de deszăpezire din Cernavodă. Ce valoare are contractul (document)

22 Jan 2019 475

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate Constanţa - Cernavoda şi preluarea portului. Partea a VI-a. Henry C. Barkley, oraşul Kiustenge, vestigiile antice şi inscripţiile de la British Museum

22 Jan 2019 519

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate Constanța - Cernavoda și preluarea portului Kiustenge. Partea a V-a. Buyuk Tchelaby și memoriile lui Henry C. Barkley

21 Jan 2019 1209

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate Constanţa - Cernavoda şi preluarea portului. Partea a IV-a. DBSR, John Trevor Barkley, semnarea concesiunii şi demararea lucrărilor

19 Jan 2019 549

Malurile din zona Ecluzei Cernavodă, reabilitate de CN Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa. Iată ce lucrări vor fi efectuate!

17 Jan 2019 616

UPDATE. Alertă pe Dunăre, în zona Cernavodă. O persoană a căzut de pe o barjă în apă. Pompierii, chemați în ajutor

16 Jan 2019 984

O firmă cu acționariat canadian a semnat cu Nuclearelectrica. Socitatea va încasa peste 49.000 de euro. Ce servicii va presta (document)

16 Jan 2019 549

Bărbaţi bănuiţi de furt, reținuţi de polițiștii constănțeni

15 Jan 2019 267

O firmă din Cernavodă va repara instalaţia frigorifică la nava PMn 274 (document)

15 Jan 2019 1028

Un nou contract a fost atribuit către Pegas Impex SRL de către Primăria Cernavodă (document)

15 Jan 2019 937

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate Constanţa-Cernavoda şi preluarea portului. Partea a III-a. Memoriul lui Forester, raportul Gordon-Liddell şi previziunile britanicilor privind viitorul urbei

15 Jan 2019 577

Decese Constanţa 14 ianuarie 2019

14 Jan 2019 592

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate şi preluarea portului Constanța. Partea a II-a. Memoriul lui Forester - studii, rapoarte şi ideea abandonată a unui canal navigabil de la Dunăre la Mare

14 Jan 2019 1464

Atenție șoferi. Turmă de oi pe Autostrada Soarelui (galerie foto)

12 Jan 2019 848