Inundaţiile au făcut ravagii luna trecută la Lumina Dumitru Chiru - „A fost nevoie să reabilităm întregul curs de apă“



Comuna Lumina se reface după inundaţiile care au devastat luna trecută cea mai înaltă parte a localităţii. Administraţia publică locală s-a văzut în situaţia de a lua problema în propriile mâini pentru a împiedica, pe viitor, un dezastru similar. Luna trecută, mai multe case din Lumina au fost inundate în urma ploilor abundente care au afectat tocmai cartierul cel mai înalt al localităţii. Primarul Dumitru Chiru spune că, până atunci, nu au fost probleme în acea zonă. Localnicii au dat vina pe lucrările desfăşurate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care derulează în zonă un proiect de refacere a sistemului rutier pe Drumul Naţional DN22, între localităţile Baia (Tulcea) şi Ovidiu (Constanţa).

Astfel, oamenii au constatat pe propria piele că şanţurile de scurgere din părţile laterale ale şoselei au fost insuficient de încăpătoare pentru a transporta cantităţile mari de apă către un punct de deversare. Aleşii locali s-au întâlnit, la acel moment, la faţa locului cu reprezentanţii din teritoriu ai CNADNR şi cu lucrătorii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (DRDP), iar locuitorii care au trecut prin clipe de coşmar când apa le-a intrat în curţi şi în case le-au cerut lucrătorilor explicaţii pentru lucrările pe care le realizează fără a ţine cont de problemele pe care le creează.

„După întâlnirea de atunci, constructorul nu a mai vrut să intervină asupra proiectului de lucru, astfel că noi, Primăria comunei Lumina, ne-am văzut nevoiţi să intervenim cu resurse proprii pentru a remedia situaţia şi pentru a preîntâmpina o situaţie similară“, a declarat primarul localităţii, Dumitru Chiru.

Viitura a avariat conducta de alimentare cu apă


Din cauza lucrărilor pe care cei de la Drumurile Naţionale (n.r. CNADNR) le fac pe tronsonul DN 22, canalul de preluare a apei nu a reuşit să facă faţă, întrucât volumul de apă adunat din apropiere şi de pe o suprafaţă de 400 de hectare a fost mult prea mare. Astfel, toată apa a venit cu repeziciune şi a inundat zece case din cel mai înalt cartier. Ba chiar, şuvoaiele au rupt şi un mal de pământ sub care se afla o conductă de apă, avariind-o.

„Trebuie schimbată şi o magistrală care aparţine RAJA, care a fost afectată de viitură. Primăria s-a implicat fervent în acţiunile de reabilitare, am lărgit şanţul de preluare a apei, am betonat malurile, am construit un pod în dreptul străzii, care să permită scurgerea apei, astfel încât să nu mai ajungă unde nu trebuie, să inunde şoseaua sau casele oamenilor. Lucrările au fost încheiate cam 80%. Restul de 20% reprezintă finisaje, ce constau în asfaltarea accesului de pe stradă până în DN. A fost nevoie să reabilităm întregul curs de apă“, a declarat primarul Dumitru Chiru.

În altă ordine de idei, gospodarul-şef a mai declarat că se bazează acum şi pe sprijinul unui nou vice. „De aproximativ o lună avem un nou viceprimar în localitatea Lumina. Este vorba despre domnul Ionuţ Dănciuescu“, a spus Chiru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța box Amalia Niță, pentru a patra oară campioană europeană! (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 769

Licitații Constanța Primăria Lumina, contract cu o firmă din Satu Mare pentru mobilier școlar! Contract de peste 140.000 de euro, finanțat prin PNRR (DOCUMENT)

13 Apr 2024 489

CSM Constanța box Amalia Niță, în finala Campionatului European. La un meci de al patrulea titlu continental!

12 Apr 2024 835

Licitații Constanța Primăria Lumina caută firmă care să tundă iarba din Lumina, Oituz și Sibioara. Pune la bătaie peste 180.000 de euro (DOCUMENT)

11 Apr 2024 486

Primăria comunei Lumina, județul Constanța, contract cu o firmă din Constanța. Ce servicii vor fi furnizate (DOCUMENT)

06 Apr 2024 589

Constanța Ce societate se ocupă de proiectarea parcării din zona Primăriei comunei Lumina (DOCUMENT)

06 Apr 2024 668

CSM Constanța Neînvinsă în carieră, Amalia Niță boxează în Croația pentru al patrulea titlu de campioană europeană (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 1116

O firmă din Constanța se ocupă de curățenia de la Grădinița cu Program Prelungit „Luminița“ din comuna Lumina (DOCUMENT)

02 Apr 2024 701

Licitații Constanța Draft Construct SRL, contract de circa 200.000 de euro cu Primăria Lumina, pentru Clubul de Vară (DOCUMENT)

22 Mar 2024 720

Infracțiune la regimul rutier, constatată de polițiști în comuna Lumina, județul Constanța

14 Mar 2024 645

Cumpărări directe Constanța Sediul administrativ al Primăriei Lumina, reabilitat de IDNA SRL (DOCUMENT)

10 Mar 2024 550

Cumpărări directe Constanța Primăria Lumina a contractat servicii de întreținere Parc și anumite spații verzi (DOCUMENT)

05 Mar 2024 919

Șofer turmentat și fără permis, depistat în trafic în comuna Lumina județul Constanța

20 Feb 2024 753

Primăria Lumina din județul Constanța închiriază terenuri. Cum puteți participa la licitație?

18 Feb 2024 884

Conducător auto beat și fără permis depistat pe DN22 în comuna Lumina județul Constanța

11 Feb 2024 850