Investiţii în infrastructură, în promovare şi în definirea identităţii comunitare Iată cum ar putea arăta stema comunei Crucea!

Heraldica României a reflectat dintotdeauna, în forme variate, un caracter oficial, precum şi starea de fapt din acel moment a teritoriului românesc. Stemele oficiale au păstrat aproape mereu aceleaşi simboluri, în timp ce elementele heraldice princiare şi nobiliare s-au caracterizat prin bogăţia elementelor reprezentate.
 
Astăzi, elaborarea stemelor se face potrivit normelor stricte ale ştiinţei şi artei heraldice. De asemenea, se ţine cont şi de tradiţiile locale. Aceste reguli sunt stipulate în metodologia stabilită de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Comuna Crucea caută să ajungă un punct marcant pe harta României. De aceea, primarul Gheorghe Frigioi nu investeşte doar în lucrările importante de infrastructură, ci caută să facă localitatea cât mai cunoscută şi să contribuie la consolidarea unei identităţi proprii. Astfel, având deja începute lucrările de la punctul de informare turistică, de unde trecătorii vor putea afla informaţii despre localitate, dar şi despre obiectivele turistice din împrejurimi, primarul face demersuri pentru adoptarea unui alt element important pentru definirea identităţii locale: stema comunei. „Am luat deja legătura cu o firmă specializată în elaborarea de însemne heraldice. Însă drumul de la propunere până la adoptare este unul destul de anevoios, fiind nevoie ca premierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să semneze pentru aprobarea sa, decizia urmând să fie ulterior publicată în Monitorul Oficial al României“, ne-a explicat primarul Gheorghe Frigioi.
 
Prima schiţă a viitoarei steme a comunei Crucea am văzut-o şi noi şi v-o prezentăm şi dumneavoastră, în cele ce urmează. Astfel, stema localităţii se va compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite, scartelat. „În partea superioară, în câmp albastru, se află o reprezentare în argint a Mănăstirii „Sfânta Cruce“. În partea inferioară, în dreapta, în câmp roşu, se află un mănunchi de spice aurite de grâu, reprezentând una dintre principalele îndeletniciri ale localnicilor, agricultura. În partea inferioară, în stânga, în câmp galben, se află un ciorchine de strugure albastru, reprezentând o altă ocupaţie de bază a comunităţii locale, cultura viţei-de-vie. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat, ceea ce semnifică faptul că localitatea are rangul de comună“, ne-a explicat primarul Gheorghe Frigioi.

Lucrări de aproape două milioane de euro pentru apă şi canalizare

În altă ordine de idei, gospodarul-şef al comunei declară că este bucuros că au fost rezolvate problemele cu privire la amenajarea reţelei de alimentare cu apă la Stupina şi la Gălbiori, proiect realizat până în prezent doar pe jumătate, fiind stopat din cauza nealocării de fonduri. Precizăm că proiectul este finanţat prin Ordonanţa numărul 7 privind modernizarea infrastructurii din spaţiul rural şi include şi realizarea unei staţii de epurare. Valoarea totală a lucrărilor este de un milion de euro. Amintim că, în anul 2009, au fost demarate lucrările pentru alimentarea cu apă a satelor Stupina şi Gălbiori şi cele privind realizarea canalizării menajere în localitatea Crucea, lucrări stopate însă din lipsă de bani.
 
Pentru reluarea investiţiei, Primăria comunei Crucea a demarat deja procedura de achiziţie publică pentru contractul „Alimentare cu apă localităţi Stupina şi Gălbiori şi canalizare în localitatea Crucea“. Contractul are ca scop realizarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă în localitatea Stupina, unde lungimea conductei de distribuţie este de 8.800 m, iar lungimea conductei de aducţiune este de 1.150 m. Pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în localitatea Gălbiori, lungimea conductei de distribuţie este de 8.450 m, iar a celei de aducţiune, de 800 m. Pentru înfiinţarea canalizării menajere în localitatea Crucea, lungimea reţelei de canalizare este de 5.500 m, proiectul fiind prevăzut şi cu înfiinţarea a două staţii de epurare biologică. Valoarea estimată a contractului, care include cheltuielile diverse şi neprevăzute - 5,5%, este de 8.967.058 de lei fără TVA (echivalentul a 1.991.042 de euro). Din întreaga sumă, pentru lucrările de canalizare în localitatea Crucea sunt rezervaţi 4.739.966 de lei, pentru alimentare cu apă la Gălbiori - 994.534 de lei, iar pentru lucrările de la Stupina - 1.203.856 de lei. Cei interesaţi pot depune ofertele până la 31 august, acestea urmând a fi deschise în aceeaşi zi.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Primăria Crucea plătește peste 24.000 de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind modernizarea unui drum (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 349

O firmă nouă, înregistrată la Constanța Green Storage SRL se va ocupa de producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice

16 Apr 2024 365

Procesul dintre Comuna Crucea și fostul primar Gheorghe Frigioi, pe rolul Curții de Apel Constanța

04 Apr 2024 505

A solicitat acord de mediu pentru o fermă de animale în comuna Crucea Firma, care va ridica un spital de pediatrie cu heliport la Constanța, Mahmud Impex SRL, anunță noi investiții

31 Mar 2024 4412

Licitații Constanța Primăria Comunei Crucea, licitație deschisă pentru execuția de lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

23 Mar 2024 474

Proiect finanțat prin PNRR Newbuilding Cons SRL va construi un centru de colectare a deșeurilor în comuna Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

22 Mar 2024 632

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 562

Licitații Constanța Primăria Crucea reabilitează Căminul Cultural din localitatea Șiriu (DOCUMENT)

19 Mar 2024 574

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 669

Licitații publice Una dintre firmele familiei Butnaru din Medgidia asigură și hrana elevilor din comuna Crucea (DOCUMENT)

09 Mar 2024 728

Achiziții Constanța Primăria Crucea solicită ofertă de preț pentru construirea unui teren de sport cu balon la Băltăgești (DOCUMENT)

04 Mar 2024 524

O firmă din Dâmbovița vrea să înființeze o unitate eoliană în satul Siriu, comuna Crucea, județul Constanța

23 Feb 2024 580

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1173

A fost solicitat acord de mediu Primăria Crucea, județul Constanța tot mai aproape de realizarea noului cartier pentru tineri din satul Gălbiori

06 Feb 2024 1028

Procesul dintre Comuna Crucea și fostul primar Gheorghe Frigioi, la Curtea de Apel. Cine a câștigat în primă instanță

27 Jan 2024 829