Mangalia, cel mai cochet oras din judet, are o istorie de 2500 de ani

Localitatea este situata pe ruinele vestitei cetati Callatis * Incepand din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de "Pangalia", important port al Dobrogei * Populatia municipiului este de 51.000 locuitori, dintre care 80% de nationalitate romana, restul de 20% fiind formata din turci, tatari, greci, armeni, bulgari, rusi, unguri si ucraineni * Principala ramura industriala ce caracterizeaza economia municipiului Mangalia este cea de constructii navale * Suprafata fondului funciar cumuleaza 5.707 ha * Suprafetele neagricole sunt ocupate de paduri, ape, drumuri, constructii si alte destinatii

Situat in sud-estul Dobrogei, pe ruinele vestitei cetati Callatis, municipiul Mangalia incearca, dupa 2500 de ani, sa redevina un important pol economic si cultural pe coasta de vest a Marii Negre. Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie, marturie stand prezenta culturii materiale eneolitice, Gumelnita. Istoria acestor meleaguri a fost puternic influentata de amplul proces al marii colonizari grecesti din secolele VIII-VI i.Hr., cu efecte directe si in secolele urmatoare. Dupa intemeierea coloniilor Histria si Tomis de catre colonistii din Milet, la 44 km spre sud, colonistii din Heracleea Pontica, la randu-i colonie a cetatii grecesti Megara, au intemeiat, la porunca unui oracol, cetatea Callatis. Dovezile arheologice indreptatesc plasarea intemeierii cetatii Callatis in sec. IV i.Hr., in timpul domniei regelui macedonean Amyntos III. Incepand din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de "Pangalia" si era, alaturi de Constanta si Varna, unul dintre cele mai importante porturi din Dobrogea. Dezvoltarea economica a Mangaliei in epoca moderna si contemporana s-a facut treptat si sinuos, cu urcusuri si coborasuri. Cei peste 2.500 de ani de istorie demonstreaza binecuvantarea acestui teritoriu, lacas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului.

Caracteristici geografice

Municipiul Mangalia este situat la limita de sud-est a tarii, la aproximativ 45 km sud de municipiul Constanta si la aproximativ 11 km nord de punctul de frontiera Vama Veche cu Bulgaria. Facilitatile de transport sunt reprezentate de portul comercial, drumul national DN39, Gara Mangalia - punct terminus al retelei de cai ferate din partea de sud-est a Romaniei si Aeroportul Mihail Kogalniceanu la mai putin de 70 km. Toate acestea fac zona deosebit de atractiva, asigurand legaturi rapide cu toate punctele principale de pe glob. De asemenea, asezarea privilegiata - pe aceeasi latitudine cu Monaco, San Remo si Nisa - a permis realizarea unei salbe de statiuni cu caracter estival, cu nume de fete sau de zei mitologici: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn. In plus, clima este temperata, cu influente mediteraneene, marine, ceea ce face ca primavara sa soseasca mai devreme, iar toamna sa intarzie aici mai mult. Populatia municipiului este de 51.000 locuitori, dintre care 80% de nationalitate romana, restul de 20% fiind formata din turci, tatari, greci, armeni, bulgari, rusi, unguri si ucraineni. Religia predominanta este cea ortodoxa (90%), urmata de religia musulmana si romano-catolica.

Economia

Principala ramura industriala ce caracterizeaza economia municipiului Mangalia este cea de constructii navale, in oras existand doua santiere de profil: "Daewoo Mangalia Heavy Industries" - investitie a concernului coreean Daewoo, cu o infrastructura bine pusa la punct si un plan de dezvoltare rapida in urmatorii trei ani, si SN "Mangalia" RA cu capital de stat si activitate in domeniul reparatiilor si constructiilor de nave militare si civile. Urmare a activitatii santierului naval pentru constructiile de nave de mare tonaj, s-a dezvoltat transportul naval prin Portul Comercial Mangalia. Alte ramuri industriale reprezentative pentru oras ar fi industria textila, reprezentata de doua fabrici cu capital privat (majoritar extern): SC "Lumotex" SA si SC "Coral Mod" SA, ambele avand capital majoritar german. Si industria alimentara este reprezentata de o fabrica de prelucrare a carnii de pui si de o serie de societati de prelucrare legume-fructe, cu capital privat si de stat. Dezvoltarea locala este puternic sustinuta de Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra", dotat cu un hotel modern si sali de conferinta, unde se desfasoara cursuri si seminarii sustinute atat de romani, cat si de straini, si care se adreseaza unui spectru larg de oameni de afaceri.

Agricultura

Aceasta ramura este foarte bine reprezentata in teritoriu datorita solurilor fertile, bogate in humus, cat si faptului ca intreaga suprafata agricola este amenajata pentru irigat. Microclimatul din aceasta zona este ideal pentru intreaga varietate de soiuri cultivate atat in domeniul horticulturii, cat si al culturilor de camp. Nicaieri soiurile de struguri nu gasesc conditii mai prielnice pentru a cumula cantitati insemnate de zahar decat in aceasta zona a litoralului. Suprafata fondului funciar cumuleaza 5.707 ha, din care teren arabil 2.513 ha: pasuni - 142 ha, vii - 653 ha, livezi - 262 ha, paduri - 75 ha, ape - 455 ha, teren neproductiv - 212 ha. Din totalul terenului arabil, domeniul privat reprezinta o suprafata de 1.770 ha.Terenurile agricole sunt cultivate, in proportie de 30%, cu legume, pomi fructiferi si vita de vie. Pasunile se desfasoara pe o suprafata reprezentand 5%, iar diferenta o reprezinta terenurile arabile irigate. Suprafetele neagricole sunt ocupate de paduri, ape, drumuri, constructii si alte destinatii. Potentialul piscicol al zonei este exploatat de firme dotate cu pescadoare costiere si de societati axate pe cresterea pestilor in helestee si lacuri naturale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 144

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 545

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1063

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 507

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 642

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500