Primăria Lumina a găsit soluţia împotriva inundaţiilor - investiţiile făcute la timp

După evenimentele din vara trecută, când, în urma unei ploi abundente, mai multe case din cartierul nou al comunei Lumina, tocmai din cea mai înaltă zonă a localităţii, au fost inundate, primarul Dumitru Chiru a impus luarea unor măsuri drastice.  Localnicii au dat vina pe lucrările desfăşurate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care derula în zonă un proiect de refacere a sistemului rutier pe DN 22, între localităţile Baia (Tulcea) şi Ovidiu (Constanţa). Compania de drumuri şi-a luat însă mâinile de pe proiect, astfel că problema a rămas în „terenul“ aleşilor locali. În consecinţă, administraţia locală a purces la refacerea întregului curs al apei din acea zonă. „După întâlnirea de atunci, constructorul nu a mai vrut să intervină asupra proiectului de lucru, astfel că noi, Primăria comunei Lumina, ne-am văzut nevoiţi să intervenim cu resurse proprii pentru a remedia situaţia şi pentru a preîntâmpina o situaţie similară“, a declarat primarul localităţii, Dumitru Chiru. „Primăria s-a implicat fervent în acţiunile de reabilitare, am lărgit şanţul de preluare a apei, am betonat malurile, am construit un pod în dreptul străzii, care să permită scurgerea apei, astfel încât să nu mai ajungă unde nu trebuie, să inunde şoseaua sau casele oamenilor, şi s-a asfaltat porţiunea de drum care să asigure accesul până la drumul naţional. A fost nevoie să reabilităm întregul curs de apă“, a declarat primarul Dumitru Chiru. Lucrările realizate atunci au dat rezultatele aşteptate. În timp ce în alte localităţi precipitaţiile căzute în ultima perioadă au dat de furcă autorităţilor publice, în comuna Lumina nu au existat probleme de acest gen. „Investiţia făcută atunci, deşi neplanificată şi consistentă, a fost mai mult decât necesară. Iar roadele unui lucru bine făcut le culegem acum. Nu am mai avut de atunci nicio problemă cu apa, iar acum, după ploi şi după topirea zăpezilor, apa chiar se scurge de pe malurile de pământ în zonă“, a declarat primarul Dumitru Chiru.
 
În altă ordine de idei, şeful administraţiei locale de la Lumina a declarat că celelalte proiecte pe care Primăria le are în derulare merg conform planului. „Am demarat, din toamnă, un program de asfaltare şi pietruire a străzilor, a fost asfaltat şi drumul comunal care leagă Sibioara de DN 22. Valoarea estimată a proiectului este de 15.790.624 de lei fără TVA“, a afirmat primarul Dumitru Chiru. „Şi lucrările pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă a satului Sibioara sunt avansate, fiind deja încheiată o jumătate din ceea ce presupune proiectul, care se ridică la valoarea de 7.982.086 de lei fără TVA. Tot până la jumătate s-a ajuns şi cu lucrările privind investiţia de la canalizarea şi staţia de epurare de la Oituz. Şi aici, valoarea proiectului este considerabilă - aproximativ 8.585.860 de lei“, a explicat primarul Dumitru Chiru.
 
Un alt proiect de suflet al şefului administraţiei publice locale de la Lumina este cel prin care se construieşte un nou corp de şcoală. „Lucrările începute astă-toamnă la proiectul ce prevede extinderea sediului şcolii generale decurg destul de bine. Proiectul implică amenajarea a patru noi laboratoare, săli ce se construiesc lângă sediul deja existent, cu care se va face legătura printr-un culoar. Investiţia se ridică la aproximativ 1.800.000 de lei. Ne punem toată speranţa ca anul şcolar 2015-2016 să debuteze cu această investiţie finalizată“, a conchis gospodarul-şef Dumitru Chiru.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.