Primăria oraşului Hârşova caută parteneri pentru „dezgroparea“ unei comori - izvoarele termale sulfuroase

Oraşul Hârşova stă pe o comoară. Una încă neexploatată. De câteva decenii, un izvor termal cu ape binefăcătoare curge în Dunăre. Deşi au fost întrucâtva amenajate două bazine, Apele Termale de la Hârşova, şi cu toate că au proprietăţi similare celor de la Băile Herculane, putând fi utilizate pentru afecţiuni reumatice, acestea sunt rezervate doar celor câţiva turişti care se încumetă să stea aici cu corturile sau cu rulotele. Oameni din toate colţurile ţării vin, vară de vară, să facă gratuit băi termale în două bazine improvizate pe malul fluviului. Apele Termale de la Hârşova nu au fost valorificate niciodată, deşi sunt omologate. Anul acesta, primarul Tudor Nădrag anunţa că administraţia oraşului Hârşova se va implica în construirea şi amenajarea unei baze de tratament care să folosească apa termală de la izvoarele din zonă. Încă de anul trecut, edilul-şef a început să caute soluţii pentru încheierea unui parteneriat public-privat pentru exploatarea acestor resurse naturale. 

„Până acum, nu s-a arătat nimeni interesat de propunerea noastră pentru o investiţie într-o bază de tratament. Încercăm să facem chiar şi un proiect pentru obţinerea de fonduri europene, în parteneriat cu fraţii din Bulgaria. Hârşova e un loc ce beneficiază de multe resurse, nu doar termale, ci şi naturale, şi ar fi frumos să avem aici o mică staţiune balneară, poate şi cu tabere de arheologie, să primim specialişti din diverse domenii de activitate“, a declarat primarul Tudor Nădrag. Izvoarele termale cu care oraşul Hârşova a fost binecuvântat ies singure din pământ, la o temperatură de 43 de grade Celsius, prin presiune. De 40 de ani, în condiţii improvizate, în nişte bazine improvizate, oamenii vin din toată ţara, în perioada verii, pe malul Dunării, cu corturi şi rulote. Pescuiesc şi fac şi tratament cu aceste ape termale, însă nimeni până acum nu a găsit de cuviinţă să exploateze la maximum aceste comori naturale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comoara din măruntaiele Pământului Izvoarele termale din Hârşova, valorificate printr-un proiect transfrontalier (galerie foto)

15 Oct 2015 18659