Ziua in judet

Programul de reabilitare termică a blocurilor, aplicat doar la Cernavodă!? (document)

Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cuprinde şi programul de reabilitare termică a acestora.
 
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene derulează şi în acest an programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Acesta este reglementat de OUG nr. 18/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi de normele metodologice de aplicare a OUG nr. 18/2009, aprobate prin OMDRL nr. 163/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Potrivit centralizatorului creditelor bugetare alocate pe unităţi administrativ-teritoriale pentru anul în curs, MDRAP a alocat suma de 20.000.000 de lei pentru acest program, bani care vor fi distribuiţi pentru diverse UAT-uri din numai 16 judeţe ale ţării. Programul naţional de reabilitare termică se adresează asociaţiilor de proprietari care vor să crească performanţa energetică a blocurilor de locuinţe construite conform unui proiect elaborat până în anul 1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora.

Ce presupune programul? 

În cadrul programului, se realizează mai multe lucrări, beneficiarii fiind, desigur, locatarii imobilelor reabilitate termic. În primul rând, se fac lucrări de reabilitare termică a anvelopei, ce presupun: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol. Apoi se efectuează lucrările privind reabilitarea termică a sistemului de încălzire: repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol/canal termic, inclusiv izolarea termică a acesteia, montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare, repararea/înlocuirea cazanului şi/sau a arzătorului din centrala termică de bloc/scară.
 
Odată definitivată această etapă, se trece la reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, partea comună a clădirii tip bloc de locuinţe. Aici sunt incluse: montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă şi creşterii eficienţei energetice; lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.
 
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi ale auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se pot adăuga: repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei/învelitoarei de tip şarpantă, demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate, realizarea lucrărilor de rebranşare a blocului de locuinţe la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice, montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie, repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe, repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord şi montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie atât pentru încălzire, cât şi pentru apă caldă de consum.

Cât costă reabilitarea termică?

În cadrul acestui program, costurile pentru reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe sunt împărţite. Astfel, asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare, iar restul de 80% este suportat de la bugetul de stat şi cel local. De asemenea, proporţia de 20% din totalul lucrării de reabilitare, acoperită de către asociaţia de proprietari, se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă-parte, în funcţie de cota-parte indiviză care îi revine. Dacă asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari se află în imposibilitatea de a-şi achita partea care le revine, primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma. Diferenţa de 80% din costul reabilitării termice este asigurat astfel: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, iar 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru acest program.

Doar o primărie constănţeană aplică programul 

Ca de fiecare dată, judeţul Constanţa este codaş când vine vorba să aplice diverse programe naţionale ale căror costuri, culmea, sunt suportate parţial din fonduri guvernamentale. Aşadar, pe parcursul acestui an, o singură unitate administrativ-teritorială va beneficia de Programul naţional de reabilitare termică: Primăria Cernavodă. Fondurile alocate pentru reabilitare termică se ridică la 210.399,64 de lei şi vor permite efectuarea lucrărilor la trei imobile. Potrivit informaţiilor existente pe site-ul MDRAP, la Cernavodă vor fi reabilitate termic blocul nr. 23, situat pe strada 24 Ianuarie şi care cuprinde 21 de apartamente, blocul nr. 4, de pe aceeaşi stradă, incluzând 20 de unităţi locative, şi blocul nr. 9, de pe strada Răsăritului, în care locuiesc 20 de familii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Festivalul Danubius Ediția I Cernavodă. Cei mai buni interpreți de muzică ușoară românească din județul Constanța au fost premiați (galerie foto)

24 Apr 2018 718

„O zi de vis, o familie fericită!“ Luptătorul Marius Sandu, vicecampion european, s-a căsătorit cu Vasilica Zanet (galerie foto)

24 Apr 2018 2241

Axiopolis Cernavodă a remizat în deplasare cu Sportul Chiscani

20 Apr 2018 538

„Nu avem voie să încetăm a crede în promovare“ SSC Farul joacă la Tulcea. „Marinarii“ vor prima victorie din cele şase

20 Apr 2018 1291

SSC Farul şi Progresul 1944 Spartac, umăr la umăr. Calcule pentru promovare „Avem mii de motive pentru a lupta în continuare“

18 Apr 2018 1697

CN ACN SA Constanţa anunţă investiţii Malurile din zona ecluzei Cernavodă, reabilitate şi consolidate (document)

16 Apr 2018 408

A treia victorie la rând Axiopolis Cernavodă s-a apropiat la două puncte de SSC Farul și Progresul 1944 Spartac!

14 Apr 2018 904

Judeţul Constanţa. Meciurile care se joacă în weekend în Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a

14 Apr 2018 538

Meci la Cernavodă cu echipa care, etapa trecută, a remizat cu SSC Farul Axiopolis vizează a treia victorie la rând în Liga a 3-a

14 Apr 2018 670

Incendiu la marginea orașului Cernavodă. Intervin pompierii

12 Apr 2018 634

Energo Securent SRL va asigura paza la CNE Cernavodă (document)

07 Apr 2018 1098

Axiopolis, victorie afară cu CSM Oltenița SSC Farul s-a încurcat cu CSM Rm. Sărat, iar Progresul 1944 Spartac a egalat-o la puncte

06 Apr 2018 2155

Axiopolis joacă la Olteniţa SSC Farul vrea victoria şi la Rm. Sărat, pentru a aborda cu toată încrederea derby-ul cu Progresul 1944 Spartac

06 Apr 2018 1174

Axiopolis Cernavodă a învins în deplasare FCSB II. Meci cu două cartonașe roșii

03 Apr 2018 1384

E oficial. Trei blocuri din Cernavodă, reabilitate termic cu bani de la Guvern

03 Apr 2018 1148

Axiopolis Cernavodă, meci cu FCSB II Liderul SSC Farul joacă astăzi cu Victoria Traian, ultima clasată, fără niciun punct

03 Apr 2018 1425

Tragedie în Cernavodă! Soţ şi soţie, găsiţi morţi într-un imobil

02 Apr 2018 1314

În 2018, patru victorii din patru, fără gol primit! SSC Farul a învins şi Axiopolis Cernavodă şi a mai făcut un pas către Liga a 2-a (galerie foto)

02 Apr 2018 1759

Care este costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă. Ce a declarat directorul Nuclearelectrica

01 Apr 2018 368

O nouă victorie importantă pentru promovare SSC Farul Constanța a câștigat la Cernavodă și se menține pe locul întâi (galerie foto)

31 Mar 2018 2828

Sâmbătă, e Axiopolis - SSC Farul. Derby pe podium în lupta pentru promovare „Invadăm Cernavodă! Va fi un meci cât o finală!“

31 Mar 2018 1707

Pozitia oficiala a Forumului Atomic Roman fata de situatia opririlor neplanificate ale CNE Cernavoda din perioada 25-29 martie 2018

30 Mar 2018 509

Ce spun reprezentanții CNCAN despre oprirea automată a reactorului 2 de la Cernavodă

29 Mar 2018 545

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național. Ce s-a întâmplat

29 Mar 2018 806

Axiopolis Cernavodă, scor fluviu cu Agricola Borcea. Oaspeții au marcat abia la 0-7

28 Mar 2018 814

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național. De ce a fost luată decizia opririi controlate

27 Mar 2018 304

Săptămâna aceasta e de foc pentru promovare SSC Farul Constanţa, două meciuri la rând în deplasare cu adversare din careul de aşi!

27 Mar 2018 1874

Anunț important de la SN Nuclearelectrica. Are legătură cu activitatea Unității 2 a CNE Cernavodă

26 Mar 2018 638

Puterea Unității 2 a CNE Cernavodă, redusă. De ce s-a luat această decizie

25 Mar 2018 781

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, oprită controlat

25 Mar 2018 642

Victorie pentru FC Viitorul într-un meci amical cu Axiopolis Cernavodă. Cu ce scor s-a impus Campioana României (galerie foto)

24 Mar 2018 861

SSC Farul şi Axiopolis Cernavodă nu vor juca în weekend în Liga a 3-a. Care e motivul

22 Mar 2018 818

UPDATEIncendiu într-un apartament din Cernavodă. Intervin pompierii (video)

19 Mar 2018 671

Județul Constanța. Om la apă. Unde a fost lansat semnalul de ajutor și despre ce este vorba. Echipaj de la Poliția Transporturi la eveniment

17 Mar 2018 2545

Axiopolis Cernavodă a învins clar Victoria Traian și se menține pe podium în Liga a 3-a

17 Mar 2018 1240

Constanța. Accident rutier pe strada Liliacului. Trei mașini implicate. O persoană rănită

17 Mar 2018 1237

Atenție șoferi! Polițiștii rutieri constănțeni continuă raziile în municipiu. Ce amenzi au aplicat

17 Mar 2018 888

Gheorghe Stănculescu - „Nu tratăm meciul uşor“ Sâmbătă, Axiopolis întâlneşte la Cernavodă ultima clasată

17 Mar 2018 600

Firmă nouă înființată la Cernavodă. Ce domeniu de activitate are și cine sunt fondatorii

15 Mar 2018 1009

UPDATE Operațiune de salvare la Cernavodă. O persoană a căzut în Canalul Dunăre Marea Neagră. Pompierii chemați în ajutor (galerie foto-video)

13 Mar 2018 936

Axiopolis Cernavodă, victorie în deplasare cu Înainte Modelu

10 Mar 2018 1644

Axiopolis Cernavodă întâlneşte Înainte Modelu Gheorghe Stănculescu - „Ne-am păstrat unitatea de grup şi spiritul din tur“

10 Mar 2018 974

Alertă meteo Cod galben de ceață și ploaie, azi, în județul Constanța. Nu uitați umbrela

06 Mar 2018 383

Raport Camera de Conturi. Primăria Cernavodă - înregistrări eronate, neîncasarea taxelor pe clădirile proprietate privată şi plăţi nelegale (document)

05 Mar 2018 2347

Avarie RAJA la Cernavodă!

02 Mar 2018 468

Tronsonul Cernavodă-Constanţa al Autostrăzii Soarelui deschis numai pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone

01 Mar 2018 355

Imagini cu Autostrada Soarelui, tronsonul Cernavodă-Constanţa, pentru moment închis. Tronsonul Cernavodă-Bucureşti a fost redeschis traficului (galerie foto + video)

01 Mar 2018 985

Pompierii de la ISU au dat o mână de ajutor bătrânilor din Cernavodă şi le-au curătat curţile de zăpadă!

28 Feb 2018 304

Echipele SSC Farul și Axiopolis Cernavodă nu joacă nici ele în weekend. Meciuri amânate și la Liga a 3-a

28 Feb 2018 717

DRDP Constanța Cum se circulă în aceste momente pe drumurile naționale din județele Constanța și Tulcea

27 Feb 2018 542