Proiect transfrontalier SAGE, o şansă pentru locuitorii comunei Crucea

Reprezentanţii mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa au convenit să devină parteneri într-un proiect transfrontalier prin intermediul căruia o parte dintre concetăţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea şansa de a se angaja în ţară sau peste hotare.
 
Proiectul transfrontalier „O Societate pentru Toate Vârstele“ - „Society for All Ages“ (SAGE) va fi derulat la cererea Primăria comunei Crucea, ca lider de proiect, şi va avea ca parteneri Primăriile comunelor Mihail Kogălniceanu şi Siliştea, precum şi Organizaţia Nonguvernamentală „Youth Organization for European Silistra“ din districtul Silistra (Bulgaria).
 
Proiectul va fi implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care va aloca 340.196,31 de euro prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România - Bulgaria, Axa Prioritară 4 - „O regiune competentă şi inclusivă“. Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 400.230,95 de euro, din care 52.030,02 euro reprezintă valoarea cofinanţării din partea României şi a Bulgariei, iar 8.004,62 de euro va fi suma acoperită de către partenerii de proiect.
 
Obiectivul general al proiectului „O Societate pentru Toate Vârstele“ este calificarea şi perfecţionarea persoanelor din mediul rural în meseriile de îngrijitor la domiciliu pentru persoanele vârstnice şi cele cu dizabilităţi.
 
„Cursurile pentru cei care s-au înscris în acest proiect au început. Ei vor fi pregătiţi pentru a activa în domeniul social. Din comuna noastră participă 45 de persoane. Pregătirea acestora va dura până în luna martie 2018, iar cei care finalizează cursurile vor putea lucra oriunde va fi nevoie de personal calificat în domeniu şi cunoscător al unei limbi de circulaţie internaţională cel puţin la nivel mediu“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
 
El a menţionat că toate cursurile vor fi organizate la nivelul fiecărei instituţii partenere a proiectului, se va asigura un kit medical de urgenţă şi monitorizare primară pentru absolvenţii întregului ciclu de perfecţionare, iar pregătirea profesională practică se va realiza în centrul şi căminul de bătrâni din comuna Crucea. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cursanţilor şi nu numai, se va tipări „Ghidul îngrijitorului la domiciliu“.

O şansă în plus  

La finalizarea proiectului, vor fi semnate acorduri de colaborare între beneficiarii proiectului - Primăriile Crucea, Mihail Kogălniceanu, Siliştea şi Silistra - şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Constanţa, respectiv Silistra. Astfel, cursanţii vor fi înscrişi în baza de date a agenţiilor la care au acces diverse societăţi ce au nevoie de servicii profesioniste de acest gen.
 
„Cursanţii vor învăţa să socializeze, să îngrijească şi să comunice cu bătrânii. Noi am accesat proiectul deoarece în comună avem persoane vârstnice, dar şi persoane cu dizabilitaţi, care au nevoie şi trebuie să beneficieze de personal calificat şi de servicii de calitate“, a afirmat şeful administraţiei locale din Crucea.
 
Un alt câştig al proiectului transfrontalier „O Societate pentru Toate Vârstele“ îl constituie amenajarea a trei săli de training, pentru care s-au achiziţionat echipamentele IT în fiecare localitate parteneră. Proiectul SAGE prevede cursuri de training vocaţional în meseriile îngrijitor la domiciliu şi asistent personal al persoanei cu handicap. Totodată, autorităţile publice locale partenere în proiect vor derula şi un program de perfecţionare în cunoaşterea limbilor străine şi unul de acumulare a cunoştinţelor de bază în utilizarea computerului, obligatorii. Limbile străine pentru care vor putea opta sunt: engleză (15 locuri), spaniolă (zece locuri), italiană (zece locuri) şi germana (zece locuri).
 

„La definitivarea cursurilor de training vocaţional vor fi organizate vizite pentru un schimb de bune practici în Silistra, respectiv Constanţa, precum şi o conferinţă regională în judeţul nostru, care se adresează angajatorilor de pe piaţa muncii, absolvenţilor cursurilor proiectului SAGE şi nu numai“, a menţionat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
 
Sursa foto: Facebook

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 991

Licitații Constanța Primăria Comunei Crucea, licitație deschisă pentru execuția de lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

23 Mar 2024 393

Proiect finanțat prin PNRR Newbuilding Cons SRL va construi un centru de colectare a deșeurilor în comuna Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

22 Mar 2024 549

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 462

Licitații Constanța Primăria Crucea reabilitează Căminul Cultural din localitatea Șiriu (DOCUMENT)

19 Mar 2024 482

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre localitățile Stupina și Crucea. Un bărbat de 59 de ani a murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1290

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3846

Un consilier județean a fost radiat din registrul membrilor PNL Constanța. Cine preia mandatul vacant în CJC?

13 Mar 2024 928

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 574

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 643

Primăria Comunei Crucea, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

12 Mar 2024 619

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele

11 Mar 2024 1390

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt! Când expiră avertizarea meteo

11 Mar 2024 822

Licitații publice Una dintre firmele familiei Butnaru din Medgidia asigură și hrana elevilor din comuna Crucea (DOCUMENT)

09 Mar 2024 618

Proiectul ,,Extindere și dotare Liceul Tehnologic Crucea” se apropie de final

06 Mar 2024 354