Ziua in judet

Proiecte realizate doar în proporţie de 28 la sută sau în curs de finalizare Se caută sursă de finanţare pentru Centrul de Tineret din Cumpăna (document)

Deşi sunt ani buni de când România este un stat membru al Uniunii Europene, sunt numeroase unităţi administrativ-teritoriale care nu sunt aliniate la standardele europene. Iată de ce primarii încearcă să atragă fonduri guvernamentale sau europene pentru a-şi rezolva problemele, însă întâmpină alte obstacole.
 
Comuna Cumpăna se numără printre localităţile care, de-a lungul timpului, au elaborat şi implementat numeroase proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile. Însă, pe lângă birocraţia de care se loveşte fiecare primar când vine vorba de depunerea unui astfel de proiect, adesea apar societăţi ce reuşesc să câştige lucrările şi, în timp, se dovedeşte că nu fac faţă sarcinilor pe care şi le-au asumat.
 
În astfel de situaţii, beneficiarul, în speţă, Primăria, rămâne cu lucrarea neterminată şi, dacă vorbim de fonduri europene, neîncadrarea în termenul stabilit implică returnarea sumelor alocate. Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a confirmat că o situaţie de acest gen s-a petrecut şi în localitate. „Din păcate, un singur proiect cu finanţare europeană l-a pierdut Primăria Cumpăna. Este vorba despre un proiect pe care îl aveam în parteneriat cu Zona Metropolitană Constanţa şi prin care trebuia să construim un centru de tineret. Din cauza societăţii ISCIM, proiectul s-a blocat şi a rămas realizat doar în proporţie de 28%. Asta pune în pericol chiar existenţa Zonei Metropolitane Constanţa, care a fost somată să returneze banii primiţi de la UE şi care, acum, a apelat la instanţă pentru a soluţiona cazul. Zona Metropolitană Constanţa a organizat licitaţia, dar Primăria Cumpăna este beneficiarul, cel care a pierdut“, a menţionat Mariana Gâju.

Se caută altă sursă de finanţare

Prin implementarea acestui proiect declarat eligibil şi finanţabil prin Programul Operaţional Regional, ar fi urmat să se construiască în comună o bibliotecă cu biblionet, o sală de spectacole, o sală de fitness şi un parc de agrement. Proiectul nu s-a mai realizat deoarece „societatea respectivă s-a dus şi a licitat toate cele opt proiecte pentru tineret, le-a câştigat şi n-a fost în stare să le execute în termenul prevăzut“. Astfel, în locul finalizării celor propuse, Zona Metropolitană Constanţa se chinuie prin procese să dovedească faptul că nu este vinovată de nerealizarea acelui proiect, iar reprezentanţii administraţiei publice locale din Cumpăna, „beneficiarul rămas cu un mort în curte“, aleargă după altă sursă de finanţare, care să permită continuarea lucrărilor, pentru că bugetul local nu permite acoperirea acelor costuri.

Proiect început de doi ani

Proiectul de pietruire şi asfaltare a 12,7 kilometri de drumuri, realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, se apropie de final. „Acesta a fost demarat acum doi ani, dar s-a făcut în etape. Asta deoarece constructorul a licitat şi a câştigat mai multe lucrări şi cum Cumpăna nu-i buricul pământului şi nici nu-i pe traseu internaţional cum te duci spre Mihail Kogălniceanu, preferă să se axeze pe alte lucrări, iar pietruirea şi asfaltarea noastră au avut de aşteptat. Oricum, trebuie să precizez că proiectul acesta trebuie terminat în trei ani, iar lucrările au fost eşalonate. ştiu că lumea este nemulţumită că lucrările nu se termină mai repede şi generează disconfort, dar asta este situaţia şi nu depinde de noi“, a explicat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

Investiţie unică pentru sport

Cel mai modern complex sportiv din judeţul nostru se construieşte de la zero în comuna Cumpăna. Realizat pe o suprafaţă de 27.000 mp, Complexul Sportiv „Sfântul Nicolae“ cuprinde nu doar terenuri de sport sau piste de alergare, ci şi spaţii de cazare pentru sportivii care vor veni aici. 

„La finalizarea proiectului, Cumpăna va deveni un punct de referinţă pentru găzduirea anumitor competiţii sportive deoarece toate construcţiile vor respecta dimensiunile şi normele recomandate de regulamentele federaţiilor sportive naţionale, precum şi standardele, normele tehnice şi sanitare în vigoare“, a menţionat şefa administraţiei publice locale.
 
De asemenea, complexul va mai cuprinde teren de fotbal/rugby cu nocturnă, teren de oină, teren de baschet, pistă de atletism cu zone pentru alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului şi aruncarea greutăţii, teren de handbal, două terenuri de tenis cu nocturnă şi un teren de volei. Proiectul prevede şi gradene acoperite, pentru 842 de spectatori şi patru locuri pentru persoanele cu handicap, spaţii pentru depozitarea materialelor sportive, precum şi grupuri sanitare pentru public şi persoane cu dizabilităţi locomotorii.
 
Sursa foto: Facebook ştiri Cumpăna şi ziuact.ro
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Festivitate la Cumpăna Medaliate cu aur şi argint la Naţionale, micile gimnaste ale CS Victoria Cumpăna au fost premiate (galerie foto + video)

26 Apr 2018 285

Judeţul Constanţa. În comuna Cumpăna va fi ridicat un monument în cinstea eroilor neamului

25 Apr 2018 648

Patru medalii la Naţionalele de gimnastică ritmică Fetiţele de aur de la CS Victoria Cumpăna s-au întors acasă victorioase

25 Apr 2018 561

Iubim pământul, iubim natura, iubim viaţa Zeci de persoane au participat la acţiunea Primăriei Cumpăna de plantare a 10.000 de puieţi (galerie foto)

23 Apr 2018 510

Consiliul Local al comunei Cumpăna, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

20 Apr 2018 379

“Plantăm, protejăm, iubim natura”Primaria comunei Cumpăna, acţiune de plantare a 10.000 de puieţi salcâmi

20 Apr 2018 523

Județul ConstanțaIncendiu în localitatea Cumpăna! Intervin pompierii

19 Apr 2018 502

Produsul „Ghiudem tătăresc Moş Iosif“, fabricat în Cumpăna, înscris în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (galerie foto)

18 Apr 2018 1070

Constanța. Produs fabricat în comuna Cumpăna, înscris în Registrul Național al Produselor Tradiționale

17 Apr 2018 1362

Consiliul Naţional pentru Modernizarea României a lansat Filiala de la Constanța. Cine face parte din conducere. Ce are CNMR în proiect

15 Apr 2018 1393

Un strop de fericire şi lumină în sufletele persoanelor vârstnice din Cumpăna. Pachete cu alimente pentru Paşte, din partea Primăriei (galerie foto)

06 Apr 2018 816

Luptătorii de la Victoria Cumpăna, şase medalii la Memorialul „Ioan Bărbătei“ (galerie foto)

03 Apr 2018 280

Vasilică Cristocea, punctaj maxim în Liga a 5-a Victoria Cumpăna a învins în deplasare CS Peştera. Surpriza etapei!

03 Apr 2018 640

În sfânta zi a Floriilor Şapte copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna (galerie foto)

02 Apr 2018 636

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 „Ne dorim o comunicare deschisă şi transparentă“ (galerie foto)

30 Mar 2018 623

100 de ani de la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România Spectacolul artistic „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai“, la Cumpăna (galerie foto)

29 Mar 2018 565

UPDATE Imagini de la evenimentPrimarul Mariana Gâju prezintă raportul de activitate pe 2017 - ”Vreau să candidez și în 2020!” (galerie foto)

28 Mar 2018 1054

Imagini din momentul impactului!Accidentul din Cumpăna, surprins de camerele de supraveghere! O ambulanță implicată (video)

27 Mar 2018 12678

Imagini de la evenimentCarambol pe Șoseaua Constanței din Cumpăna. O ambulanță SAJ, implicată. Asistentă, transportată la spital (galerie foto+video)

27 Mar 2018 7314

Evenimentul „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai!”, organizat la Casa de Cultură din Cumpăna

23 Mar 2018 589

Antrenorul Vasilică Cristocea a debutat cu dreptul pe banca echipei Victoria Cumpăna

20 Mar 2018 923

Concurs de scrimă la Cumpăna Copiii de la CS Victoria Cumpăna şi AS Astiana Constanţa şi-au verificat forţele la „Cupa Primăverii“ (galerie foto)

19 Mar 2018 405

Micii fotbalişti de la Cumpăna au început cu dreptul returul campionatului judeţean de fotbal

18 Mar 2018 780

Cumpăna, prima localitate din mediul rural unde s-a lansat proiectul „Campionii României în școli, licee și universități“ (galerie foto)

15 Mar 2018 1090

Imagini de la evenimentAccident rutier în Cumpăna, județul Constanța. Un biciclist implicat (galerie foto+video)

12 Mar 2018 4385

B.E.J. „Bogdan Ionică“ organizează licitație publică în vederea vânzării unui imobil situat în extravilanul comunei Cumpăna

12 Mar 2018 537

Constanţa. Primăria a publicat contractul cu SRL-ul care va repara locurile de joacă şi terenurile de sport din municipiu (document)

10 Mar 2018 673

Ziua Femeii organizată la Clubul de Femei al Ambasadei Chinei. Cine s-a aflat pe lista de invitaţi (galerie foto)

09 Mar 2018 337

Doamnele din Cumpăna, sărbătorite de 8 Martie Mariana Gâju - „Femeia este cea care ne dă forţă să mergem mai departe“ (galerie foto+video)

09 Mar 2018 898

Imagini de la eveniment Ce îşi doreşte Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju (galerie foto+video)

08 Mar 2018 1444

Cursuri gratuite de calificare profesională la Cumpăna. Cine poate participa la cursuri

05 Mar 2018 725

Acţiune de voluntariat la Cumpăna. Ce le-a transmis primarul Mariana Gâju locuitorilor comunei (galerie foto)

03 Mar 2018 672

Mesaj transmis de primarul Mariana Gâju unui locuitor din Cumpăna „Mulțumesc pentru spiritul civic de care dați dovadă“. Ce a făcut bărbatul

28 Feb 2018 1054

UPDATE Imagini de la eveniment. Accident rutier în apropiere de localitatea Cumpăna. Două persoane, printre care şi un copil, au fost rănite (galerie foto+video)

27 Feb 2018 5311

Cum au sărbătorit tinerii din Cumpăna de Dragobete. Spectacol dedicat iubirii, pe scena Casei de Cultură (galerie foto)

27 Feb 2018 377

Nicolae Spirescu va fi înmormântat marți, la Cumpăna

25 Feb 2018 2228

Mircea Sorin Biban, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, vizită de lucru la Cumpăna. Ce a discutat cu primarul Mariana Gâju (galerie foto)

23 Feb 2018 407

Accident rutier la ieșire din Constanța, în sensul giratoriu către Cumpăna. Traficul îngreunat în zonă

22 Feb 2018 1517

Un nou succes al comunei Cumpăna „Produs tradiţional dobrogean“ a devinit marcă înregistrată (galerie foto)

22 Feb 2018 846

De Dragobete, iubeşte româneşte! Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la un spectacol plin de emoţie

21 Feb 2018 550

O delegație a comunei Cumpăna va fi marți la Parlamentul României. Iată la ce comisie și cu ce ocazie

17 Feb 2018 1695

Proiectul de buget pe anul 2018, prezentat de Primăria Cumpăna Mariana Gâju - „Vom oferi servicii publice locale de calitate, realizate echitabil, transparent şi legal“ (galerie foto)

17 Feb 2018 846

UPDATE Imagini de la eveniment Dezbatere publică la Cumpăna. Bugetul comunei, la mâna locuitorilor (galerie foto)

15 Feb 2018 548

Petrecere de Valentine's Day pentru tinerii din Cumpăna. Ce surprize le-a pregătit autoritatea publică locală

13 Feb 2018 631

Sinucidere sau crimă. Polițiștii și procurorii investighează cazul bărbatului găsit înjunghiat la Cumpăna. Cadavrul dus la necropsie

12 Feb 2018 1871

Tragedia dimineții. Moarte misterioasă în județul Constanța. Bărbat găsit înjunghiat în casă. Medicii nu au mai putut să facă nimic

12 Feb 2018 2858

Consilierii locali din Cumpăna, convocaţi în şedinţă. Nouă proiecte pe ordinea de zi

12 Feb 2018 238

RAJA Constanța A revenit apa în localitatea Cumpăna

11 Feb 2018 311

Localitatea Cumpăna a rămas fără apă, din cauza unei avarii Enel

11 Feb 2018 347

Dezbatere publică, la Cumpăna. Iată ce vor analiza locuitorii

10 Feb 2018 820