S.O.S faleza Eforie! Primarul Ion Ovidiu Brăiloiu face demersuri pentru remedierea alunecărilor de teren din zona Acapulco

Pentru că banii proveniţi din fonduri europene sunt un colac de salvare pentru administraţiile publice locale, primăriile nu îşi permit luxul de a pierde timpul şi, implicit, de a pierde finanţările comunitare. De aceea, lucrările sunt continuate chiar şi pe timpul iernii, desigur, atunci când vremea permite acest lucru. În urmă cu puţin timp, primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, declara: „Au fost reluate lucrările pentru modernizarea falezei din Eforie Nord, o investiţie a cărei valoare este de aproape 10 milioane de lei şi pentru care contribuţia Primăriei se ridică la 20%. Va fi refăcută complet şi extinsă promenada turistică din staţiune, cuprinsă între hotelurile Acapulco şi Belona. Termenul de finalizare este sfârşitul acestui an, dar noi sperăm ca timpul să ţină cu noi şi să nu avem alte impedimente, astfel încât promenada să fie finalizată la începutul sezonului estival, să nu mai fie nevoie, ca anul trecut, să stopăm lucrările în luna mai.“

Iată însă că primele impedimente au început să apară. De câteva zile, o porţiune de aproximativ 50 de metri din malul de pământ din zona Acapulco a început să se prăbuşească. Consolidarea şi amenajarea zonei respective este însă cuprinsă în planul de reabilitare a trei lucrări: una realizată de Primăria Eforie și altele două ale Administraţiei Bazinale a Apelor Române Dobrogea Litoral (ABADL). Dacă ABADL are proiecte în derulare în zonă de mai mulţi ani, care sunt făcute în funcţie de banii alocaţi de Guvern, Primăria Eforie nu poate lăsa timpul să treacă fără a acţiona, deoarece se apropie sezonul estival, termenul de finalizare este unul foarte scurt, iar dacă acesta nu este respectat, se riscă pierderea fondurilor europene. „Vrem să terminăm cu bine aceste lucrări şi indicat ar fi să le terminăm înainte de începerea sezonului estival, pentru că apoi nu vom avea timp, termenul limită fiind luna septembrie. Or, nu putem nici să creăm un disconfort turiştilor şi să lucrăm în timpul verii, pentru că oricine vine la mare vrea să se relaxeze, nu să dea peste şantiere în lucru“, afirmă primarul Ion Ovidiu Brăiloiu. „Am luat primele măsuri pentru conservarea situaţiei, am încercuit zona şi am acoperit malul de pământ cu o folie impermeabilă astfel încât precipitaţiile viitoare să nu afecteze mai tare lucrările. Oricum, dacă noi nu am fi efectuat lucrările de la promenadă, probabil că situaţia ar fi fost mult mai gravă“, a adăugat şeful autorităţii publice locale Eforie.
 
De cealaltă parte, ABADL susţine că lucrările derulate în zonă fac parte dintr-o serie de proiecte gândite pe termen lung, de aceea trebuie acţionat  în aşa fel încât situaţia să nu degenereze. „Pentru amenajarea promenadei au fost turnați niște piloți din beton, iar apa acumulată acolo - pentru că solul este format din trei soiuri de pământ numit loess, care este asemenea unui burete, foarte permeabil - a dus la alunecarea malului. Până acum, Apele Române au construit un zid de susținere a malului, dar mai trebuie realizate câteva lucrări complementare“, a declarat purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga. „Pentru ca nicio lucrare să nu fie pusă în pericol de cealaltă, se efectuează acum o serie de studii pentru a vedea exact care au fost factorii ce au afectat stabilitatea malului. Vom vedea care sunt următorii paşi de făcut, dar, momentan, trebuie să avem o colaborare foarte bună cu autorităţile locale, pentru remedierea situaţiei“, a declarat purtătorul de cuvânt al ABADL.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.