Satul unde clopotul nu bate de Craciun

1197575333.jpg

In satul Dropia, care apartine de comuna Tortomanu, oamenii traiesc intr-o saracie lucie * De cand a fost ales in functie, primarul Gheorghe Panait nu a facut nimic pentru localitate

La distanta de cativa kilometri de Medgidia se afla un sat uitat de lume si mai ales de autoritati. Localitatea Dropia este formata din cateva gospodarii, rasfirate pe un deal sterp, de la baza caruia nu se zareste nicio alta localitate, dandu-ti senzatia ca te afli la capatul lumii. Satul apartine de comuna Tortomanu, vestita in judet mai ales prin faptul ca locuitorii ei au incercat sa-si schimbe primarul. Au incercat in zadar, pentru ca oamenii nu s-au mobilizat si, desi au strans numarul de semnaturi necesare pentru convocarea referendumului, nu au reusit sa-l dea jos pe primarul Gheorghe Panait, pe care l-au acuzat in cor de dezinteres total fata de comuna si fata de oameni in general. Referendumul organizat la inceputul anului, pe 11 februarie, s-a soldat cu un esec. Din cele 1369 de persoane inscrise pe lista, doar 206 au mers la vot, 169 de alegatori optand pentru demiterea primarului, iar 36 pentru mentinerea lui in functie. Un vot a fost anulat. La momentul respectiv, reprezentantii Institutiei Prefectului au spus ca rezultatul a fost influentat de prezenta primarului in apropierea sectiei de vot. Cert este ca satenii din Dropia si-au vazut primarul de cateva ori in acest mandat. Mai exact, in momentele cheie, cand administratia locala avea nevoie si de votul lor. Satenii din Dropia traiesc intr-o saracie lucie.

Fara medic, fara preot

Majoritatea nu au nici dupa ce bea apa, dar chiar si apa este un lux pentru ei. Oamenii traiesc intr-o izolare crunta, Dropia fiind mai aproape de comuna Cuza Voda, decat de localitatea Tortomanu. Nu demult, cei cativa copii din sat abandonasera scoala din cauza faptului ca nu aveau cu ce sa mearga la cursuri. Ei invata la scoala din Cuza Voda, de care ii desparte o distanta de sapte kilometri. Situatia a fost rezolvata prin interventia reprezentantilor mass-media si prin bunavointa unui reprezentant al Consiliului Judetean. Primarul sa facea ca nu stie de situatia lor. Este de inteles, micutii nu au inca drept de vot. Situatia in care traiesc cele cateva familii din Dropia, care nu au nici medic sau macar un asistent medical la care sa apeleze pentru o injectie sau un medicament, nu au o alimentara de unde sa-si procure strictul necesar si nici un altar la care sa se inchine, demonstreaza dispretul autoritatii locale din Tortomanu. Izolarea teritoriala de localitatea Tortomanu de care apartine nu scuza indiferenta primarului fata de cei cativa localnici care au aceleasi drepturi ca toti oamenii. Primarul nu a facut nimic pentru ei. De apa curenta nici nu poate fi vorba data fiind situatia, insa oamenii nu au nici macar o fantana ca lumea. Despre singurul put, din care cineva se incumeta sa mai scoata cand si cand o galeata cu apa pentru animale, oamenii spun ca este spurcat din cauza ca in el s-a inecat o pisica. De baut, lumea ia apa dintr-o cismea neamenajata, situata sub cerul liber, care poate fi contaminata oricand.

Primarul isi aminteste de Dropia doar la alegeri

Satul nu arata bine nici cand pe cer straluceste soarele, daramite cand ploua. La cea mai mica ploaie, localitatea devine toata o mocirla, strada care face legatura cu drumul pietruit ce vine de la Cuza Voda fiind impracticabila. Simpli dupa vorba, dupa port, oamenii sunt constienti de faptul ca satul lor - un catun uitat de lume - cum il numesc chiar ei, nu le ofera posibilitati. "Nu avem cu ce sa plecam de aici. Mergem odata pe luna la oras, atunci cand avem bani, sa mai luam un litru de ulei, o punga de zahar. Nu avem nici macar medicamente de unde sa luam. Am avut si noi o bisericuta improvizata in locuinta cuiva, dar ne-a plecat si preotul", a povestit un barbat trecut de treizeci de ani, care insa parea mai in varsta decat in realitate. Oamenii din Dropia sunt oameni simpli, cu nevoi pe cat de simple, pe atat de greu de indeplinit de catre administratia locala. Primarul isi aduce aminte de ei doar la alegeri, in rest, Dropia nici nu exista pe harta comunei. Dureros este si faptul ca, desi in toate localitatile apropierea Craciunului este vestita prin diverse simboluri si activitati, la Dropia nu se simte nimic din atmosfera sfintelor sarbatori. La Dropia nu exista clopot care sa vesteasca Nasterea Domnului. Satenii din catunul uitat de lume nu vor avea Craciun.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii IFCO SA în AGOA și AGEA. Iată ce vor discuta

16 Apr 2024 190

Justiție Constanța Un nou termen în dosarul dintre Administraţia Fondului Imobiliar SRL și General Grup SRL

16 Apr 2024 179

Firme Constanța AGOA acționarilor Dacia 2001 SA! Ordinea de zi completă

16 Apr 2024 178

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 1146

Două automobile, din patrimoniul firmei, de vânzare One Star Security SRL, executată de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 248

Declarații de avere Constanța Ce avere are Adrian Culicencu, secretarul general al comunei Săcele? Soția sa lucrează la Primăria Săcele (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 244

Firme Constanța Administratorul unic al SC Instalații SA a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

16 Apr 2024 220

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat, şi șeful Poliţiei de Frontieră din România vin mâine la Mangalia!

16 Apr 2024 331

În atenția șoferilor Circulație restricționată, pe autostrada A2 București – Constanța, din cauza unor lucrări

16 Apr 2024 292

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A1 Deva-Nădlac

16 Apr 2024 175

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 446

Un transport agabaritic va circula pe drumuri din județul Constanța

15 Apr 2024 398

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 616

Afaceri Constanța Restaurantul Barchetta, complexul de căsuțe din satul de vacanță și Fabrica de Gheață din Neptun pot fi închiriate. Licitația este organizată de Neptun Olimp SA (DOCUMENT)

15 Apr 2024 575

Liberalul Daniel Popa, noul director general provizoriu al societății Termocentrale Constanța SRL

15 Apr 2024 566