ZIUA in judet

Un preot hrăneşte 50 de suflete în fiecare zi „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, dorinţa unor copii din AmzaceaSe apropie Crăciunul, perioada cea mai frumoasă din an. Anotimpul în care cu toţii revenim la copilărie. Vremea când ne amintim de bucatele pregătite de mame sau de bunici cu atâta migală şi dragoste. Fulgi de nea, miros de scorţişoară şi coajă de portocale. Vin fiert, brad împodobit şi daruri pentru cei dragi. Sunt însă mulţi copii pentru care un astfel de tablou este zugrăvit doar în imaginaţie. Sunt mulţi copii care au o singură dorinţă înălţată spre cer înainte de Crăciun: să nu mai adoarmă flămânzi.
 
Pentru că ne îndreptăm cu paşi repezi spre sărbătoarea Naşterii Domnului, astăzi vă prezentăm povestea unui preot al cărui crez este acela că ar putea face din această lume un loc mai bun şi mai primitor pentru zeci de suflete din Amzacea.
 
Din multă sărăcie, dar cu multă dragoste şi credinţă în Dumnezeu, părintele Viorel Dădărlad, preotul sufletelor din comuna Amzacea, hrăneşte în fiecare zi 49 de copii într-o cantină socială. Copii şi tineri, de la 3 la 16 ani, primesc o masă caldă şi multe învăţături valoroase, care să îi ghideze în viaţă. 
 
Ce l-a determinat să facă efortul de a le putea oferi ceva de mâncare? Părintele Viorel Dădărlad spune că totul a început după o spovedanie, când i-a întrebat pe copii ce îşi doresc ei cel mai mult şi ce aşteptări au de la viaţă. Răspunsul lor a fost unul la care preotul nu se aştepta, acela că nu mai vor să adoarmă flămânzi. „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, a fost dorinţa exprimată în cor a zecilor de suflete calde care locuiesc în trupurile mici de copii.
 
Mirat, contrariat şi răvăşit de răspunsul lor, preotul n-a stat pe gânduri şi s-a pus pe treabă, având un singur ţel: acela de a le îndeplini dorinţa arzătoare. A reuşit să convingă un om de afaceri italian din zonă să îi cedeze o clădire, unde a înfiinţat apoi o cantină, pentru ca cei mici să primească o masă caldă. Astfel, 49 de copii din Amzacea se hrănesc trupeşte la cantină înfiinţată pentru ei, dar şi sufleteşte, din munca şi învăţăturile părintelui.
 
Cea mai importantă învăţătură pe care cu toţii o respectă şi intră odată cu ea pe uşa cantinei sociale este chiar principala poruncă a lui Iisus Hristos, „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!“, aşa cum ne-a mărturisit părintele. De aceea, aici nu se ţine cont de religia celor care cer o farfurie caldă de mâncare. „Ei trebuie doar să vină“, mărturiseşte părintele Viorel Dădărlad.

Peste doar şase zile, cantina socială  împlineşte şase ani

„Prima masă a fost dată pe 18 decembrie 2009. Era data la care tatăl meu a plecat la Domnul şi, de aceea, am vrut să fie spre pomenirea sufletului lui. De atunci, nu am vrut şi nu am putut să încetez activitatea de aici. Am făcut ce am putut astfel încât cantina să funcţioneze. Şi iată-ne: împlinim deja şase ani de activitate“, a precizat preotul Viorel Petrişor Dădărlad.
 
Când vine vorba de costuri, preotul spune că nu a făcut niciodată un calcul pentru că… nu a dorit să se sperie. „Nu am făcut niciodată un calcul, pentru că n-am vrut să mă sperii. E greu de făcut un calcul în condiţiile în care apa şi curentul sunt plătite de firma italiană, care este şi proprietara clădirii unde se desfăşoară activitatea. Partea de cheltuieli este sponsorizată de parohie, de Consiliul Local Amzacea şi de mulţi prieteni, oameni cu suflet mare, care mi-au sărit mereu în ajutor. De fapt, bani încerc să nu prea iau. De obicei, le cer bunuri de care am nevoie, nu bani“, a explicat, pentru ZIUA în Judeţ, părintele Viorel Dădărlad.

Biserica Ortodoxă Română încurajează astfel de acţiuni

„Acţiunile sociale ale Bisericii sunt fundamentate pe filantropie, adică pe iubirea aproapelui. Pentru a funcţiona corespunzător, filantropia trebuie precedată de o percepţie corectă a iubirii aproapelui. O implicare mai mare a Bisericii în acţiuni filantropice presupune o implicare mai mare a fiecăruia dintre noi în iubirea aproapelui. Biserica suntem noi toţi, comunitatea. Şi constat, cu tristeţe, că, de obicei, criticii Bisericii sunt cei care nu se consideră parte din ea. N-am văzut creştin care să facă filantropie în Biserică şi să critice Biserica pentru lipsa de filantropie. Ar fi un nonsens“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. 

Ionel Dănciulescu, directorul Dinamo, le-a oferit daruri

Ionel Dănciulescu, directorul general al Dinamo Bucureşti, a sosit, ieri, împreună cu suporterii din cadrul Asociaţiei „Dinamo Suntem Noi“, cu daruri la cantina socială. Aşa cum a promis, fostul fotbalist le-a adus copiilor mai multe pungi cu cadouri.
 
Şi Protoieria Mangalia s-a implicat foarte mult în sprijinirea cantinei sociale. Astfel, a dăruit, acum câteva zile, mai multe produse alimentare care să îl ajute pe părintele Dădărlad să îşi continue menirea la Amzacea. Protopopul Mangaliei, Vasile Cârlan, a strâns donaţii şi a dăruit peste 120 de litri de ulei, făină, orez şi zahăr, cât să acopere necesarul pentru trei luni, conform preotului Dădărlad. Mai mult, Protoieria Mangalia a decontat costurile pentru achiziţionarea gresiei şi faianţei de la viitoarea cantină pe care părintele o va înfiinţa. 

Dar de Crăciun - o nouă cantină, pentru copiii săraci din satul General Scărişoreanu

Dacă la Amzacea funcţionează foarte bine cantina şi copiii sunt fericiţi, fondatorul proiectului merge mai departe şi înfiinţează o altă cantină, în satul alăturat, General Scărişoreanu. Potrivit părintelui, cantina socială din această localitate este gata aproape în totalitate şi, cu puţin ajutor de la Dumnezeu, va fi inaugurată chiar de Crăciun. Preotul mai spune că tot ce îl reţine în acest moment este nesiguranţa asupra unor venituri, iar dacă aceşti bani vor veni sigur, atunci cantina va avea stabilitate financiară şi va putea funcţiona, hrănind alte zeci de suflete în nevoie. Cantina socială din General Scărişoreanu beneficiază de o bucătărie modernă, utilată complet, cu sprijinul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
 
Conform Arhiepiscopiei Tomisului, alte patru parohii din judeţ au înfiinţat cantine sociale în ultimii ani.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consumatorii din Amzacea, fără apă potabilă

16 Nov 2018 194

Avarii RAJA pe strada Dianei din Constanța și în localitatea Amzacea. A fost întreruptă furnizarea apei potabile

12 Nov 2018 185

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța Accident rutier mortal între localitățile Negru Vodă și Amzacea, județul Constanța. Un pieton a murit

04 Nov 2018 7272

Abonaţii din localitatea Amzacea, afectaţi de lipsa apei potabile

17 Oct 2018 403

Global Ports's Services SRL va monta un sistem de canalizare menajeră în Amzacea, judeţul Constanţa (document)

13 Sep 2018 504

Oficial de la IPJ Constanța. Cum s-a petrecut accidentul de pe DN38 de la ieșire din Topraisar. Mai multe persoane au fost rănite

12 Aug 2018 692

LIVE.Carambol rutier între Topraisar şi Amzacea. Cadrele medicale au fost solicitate. 12 victime (galerie foto+video)

12 Aug 2018 7109

UPDATE Avertizare de ultimă oră de la meteorologi. Cod portocaliu prelungit la Constanţa! (galerie foto + video)

07 Aug 2018 2560

UPDATE Municipiul Constanţa sub cod galben. Descărcări electrice, averse, grindină, vijelie!

07 Aug 2018 3455

UPDATE Avertizare meteo!

01 Aug 2018 3697

UPDATE Cod galben de ploi şi grindină în judeţul Constanţa!

21 Jul 2018 7518

Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a cumpărat pesticide (document)

19 Jul 2018 443

UPDATE Cod galben de ceaţă în judeţele Constanţa şi Tulcea!

11 Jul 2018 738

UPDATE 2. Alertă meteo Urmează ploi torențiale, în mai multe localități din județul Constanța!

09 Jul 2018 6474

UPDATE 2. Nowcasting Numeroase localități din județele Constanța și Tulcea se află sub cod galben de ploi

07 Jul 2018 843

Codul portocaliu de ploi s-a extins în mai multe localități din județul Constanța

05 Jul 2018 4787

UPDATE Cod galben de vreme rea în județele Tulcea și Constanța. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zone sunt vizate

29 Jun 2018 2310

Mesaje de condoleanţe de la prieteni Cine este tânărul decedat în cumplitul accident de ieri de la Comana, judeţul Constanţa

21 Jun 2018 14372

UPDATEAccident rutier grav între localităţile Amzacea şi Comana. Un TIR implicat. O persoană a murit (video)

20 Jun 2018 15305

UPDATE Cod Portocaliu. Avertizare nowcasting. Averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului în Dobrogea

17 Jun 2018 3654

Cod Galben în județul Constanța. Ce spun specialiștii în meteorologie. Zone afectate. Pericol în trafic

24 May 2018 5371

UPDATEAccident rutier la intrare în Amzacea, judeţul Constanţa. Un TIR încărcat cu lemne s-a răsturnat (galerie foto+video)

16 May 2018 3802

Cod galben de ploi și grindină în județul Constanța!

09 May 2018 5728

UPDATE Cod Galben pentru județele Constanța și Tulcea. Localități afectate. Ce spun specialiștii

27 Mar 2018 3449

UPDATE. Cod portocaliu de depuneri semnificative de polei în județele Constanța și Tulcea. Când expiră atenționarea meteorologilor (galerie foto)

18 Mar 2018 7294

Black Soil Land Project SRL s-a înființat în Amzacea, județul Constanța. Fondatorul, cetățean danez

25 Feb 2018 389

Avertizare meteo Constanța, sub cod galben de ninsoare

11 Feb 2018 1078

Firme Constanţa, rezultate financiare First Grain, cifră de afaceri și profit în creștere față de anul de referință anterior (document)

05 Feb 2018 699

Cod galben de vânt în județele Constanța și Tulcea. Ce spun meteorologii

03 Feb 2018 1587

RAJA Constanța. Ce localități rămân în continuare fără apă potabilă

19 Jan 2018 539

RAJA Constanța. Mai multe localități rămân în continuare fără apă potabilă

19 Jan 2018 450

În 20 de localități din județul Constanța nu se poate furniza apă potabilă din cauza lipsei de energie. Lista cu localitățile afectate

19 Jan 2018 542

O tânără din Amzacea dată dispărută după ce a plecat de la locuința concubinului și nu s-a mai întors

19 Jan 2018 934

Primăria Comunei Amzacea angajează casier. Condiții de participare

14 Jan 2018 993

Oil Terminal SA, declaraţii de avere Şener Iuseim, şef Serviciu Evidenţă, deţine un teren, trei case şi un autoturism (documente)

09 Jan 2018 865

Tânără din Amzacea, judeţul Constanţa dispărută de acasă de mai bine de jumătate de an. Abia acum a fost dată dispărută de rude

27 Dec 2017 2116

Primăria comunei Amzacea, județul Constanța organizează concurs de angajare. Ce post este vacant și ce condiții trebuie îndeplinite

14 Dec 2017 744

Am aflat cine sunt victimele accidentului de ieri de la Lazu. Decedata - foarte cunoscută în administraţia judeţeană. Rănita - un cunoscut medic

22 Nov 2017 12817

Alertă de la meteorologi. Cod portocaliu de ploaie în județul Constanța

09 Nov 2017 2840

Atenționare meteo. Cod galben în Dobrogea

26 Sep 2017 2104

Informare meteorologică. Cod galben în Dobrogea

21 Sep 2017 816

Declaraţie de avere - Ionuţ Bogdan Gheorghiu Economistul din cadrul CN APMC, cu un teren şi un apartament (documente)

24 Jul 2017 679

Cod portocaliu de ploaie şi furtună în judeţul Constanţa

20 Jun 2017 3085

Cod portocaliu de căderi de grindină şi descărcări electrice în judeţul Constanţa

08 Jun 2017 2006

Zone din județul Constanța Cod galben pentru descărcări electrice, averse, grindină și vânt!

03 Jun 2017 7305

Primăria Constanţa achiziţionează curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor

25 May 2017 699

În ce zone din Constanţa se întrerupe furnizarea de apă

11 May 2017 872

Constanţa. Tineri şi cu gândul la furat. Ce au luat din complexe comerciale

08 May 2017 756

Consiliul Local Amzacea cumpără buldoexcavator de la Ret Utilaje SRL

18 Feb 2017 759

Primăria Amzacea angajează

04 Feb 2017 1349