ZIUA in judet

Un preot hrăneşte 50 de suflete în fiecare zi „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, dorinţa unor copii din AmzaceaSe apropie Crăciunul, perioada cea mai frumoasă din an. Anotimpul în care cu toţii revenim la copilărie. Vremea când ne amintim de bucatele pregătite de mame sau de bunici cu atâta migală şi dragoste. Fulgi de nea, miros de scorţişoară şi coajă de portocale. Vin fiert, brad împodobit şi daruri pentru cei dragi. Sunt însă mulţi copii pentru care un astfel de tablou este zugrăvit doar în imaginaţie. Sunt mulţi copii care au o singură dorinţă înălţată spre cer înainte de Crăciun: să nu mai adoarmă flămânzi.
 
Pentru că ne îndreptăm cu paşi repezi spre sărbătoarea Naşterii Domnului, astăzi vă prezentăm povestea unui preot al cărui crez este acela că ar putea face din această lume un loc mai bun şi mai primitor pentru zeci de suflete din Amzacea.
 
Din multă sărăcie, dar cu multă dragoste şi credinţă în Dumnezeu, părintele Viorel Dădărlad, preotul sufletelor din comuna Amzacea, hrăneşte în fiecare zi 49 de copii într-o cantină socială. Copii şi tineri, de la 3 la 16 ani, primesc o masă caldă şi multe învăţături valoroase, care să îi ghideze în viaţă. 
 
Ce l-a determinat să facă efortul de a le putea oferi ceva de mâncare? Părintele Viorel Dădărlad spune că totul a început după o spovedanie, când i-a întrebat pe copii ce îşi doresc ei cel mai mult şi ce aşteptări au de la viaţă. Răspunsul lor a fost unul la care preotul nu se aştepta, acela că nu mai vor să adoarmă flămânzi. „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, a fost dorinţa exprimată în cor a zecilor de suflete calde care locuiesc în trupurile mici de copii.
 
Mirat, contrariat şi răvăşit de răspunsul lor, preotul n-a stat pe gânduri şi s-a pus pe treabă, având un singur ţel: acela de a le îndeplini dorinţa arzătoare. A reuşit să convingă un om de afaceri italian din zonă să îi cedeze o clădire, unde a înfiinţat apoi o cantină, pentru ca cei mici să primească o masă caldă. Astfel, 49 de copii din Amzacea se hrănesc trupeşte la cantină înfiinţată pentru ei, dar şi sufleteşte, din munca şi învăţăturile părintelui.
 
Cea mai importantă învăţătură pe care cu toţii o respectă şi intră odată cu ea pe uşa cantinei sociale este chiar principala poruncă a lui Iisus Hristos, „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!“, aşa cum ne-a mărturisit părintele. De aceea, aici nu se ţine cont de religia celor care cer o farfurie caldă de mâncare. „Ei trebuie doar să vină“, mărturiseşte părintele Viorel Dădărlad.

Peste doar şase zile, cantina socială  împlineşte şase ani

„Prima masă a fost dată pe 18 decembrie 2009. Era data la care tatăl meu a plecat la Domnul şi, de aceea, am vrut să fie spre pomenirea sufletului lui. De atunci, nu am vrut şi nu am putut să încetez activitatea de aici. Am făcut ce am putut astfel încât cantina să funcţioneze. Şi iată-ne: împlinim deja şase ani de activitate“, a precizat preotul Viorel Petrişor Dădărlad.
 
Când vine vorba de costuri, preotul spune că nu a făcut niciodată un calcul pentru că… nu a dorit să se sperie. „Nu am făcut niciodată un calcul, pentru că n-am vrut să mă sperii. E greu de făcut un calcul în condiţiile în care apa şi curentul sunt plătite de firma italiană, care este şi proprietara clădirii unde se desfăşoară activitatea. Partea de cheltuieli este sponsorizată de parohie, de Consiliul Local Amzacea şi de mulţi prieteni, oameni cu suflet mare, care mi-au sărit mereu în ajutor. De fapt, bani încerc să nu prea iau. De obicei, le cer bunuri de care am nevoie, nu bani“, a explicat, pentru ZIUA în Judeţ, părintele Viorel Dădărlad.

Biserica Ortodoxă Română încurajează astfel de acţiuni

„Acţiunile sociale ale Bisericii sunt fundamentate pe filantropie, adică pe iubirea aproapelui. Pentru a funcţiona corespunzător, filantropia trebuie precedată de o percepţie corectă a iubirii aproapelui. O implicare mai mare a Bisericii în acţiuni filantropice presupune o implicare mai mare a fiecăruia dintre noi în iubirea aproapelui. Biserica suntem noi toţi, comunitatea. Şi constat, cu tristeţe, că, de obicei, criticii Bisericii sunt cei care nu se consideră parte din ea. N-am văzut creştin care să facă filantropie în Biserică şi să critice Biserica pentru lipsa de filantropie. Ar fi un nonsens“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. 

Ionel Dănciulescu, directorul Dinamo, le-a oferit daruri

Ionel Dănciulescu, directorul general al Dinamo Bucureşti, a sosit, ieri, împreună cu suporterii din cadrul Asociaţiei „Dinamo Suntem Noi“, cu daruri la cantina socială. Aşa cum a promis, fostul fotbalist le-a adus copiilor mai multe pungi cu cadouri.
 
Şi Protoieria Mangalia s-a implicat foarte mult în sprijinirea cantinei sociale. Astfel, a dăruit, acum câteva zile, mai multe produse alimentare care să îl ajute pe părintele Dădărlad să îşi continue menirea la Amzacea. Protopopul Mangaliei, Vasile Cârlan, a strâns donaţii şi a dăruit peste 120 de litri de ulei, făină, orez şi zahăr, cât să acopere necesarul pentru trei luni, conform preotului Dădărlad. Mai mult, Protoieria Mangalia a decontat costurile pentru achiziţionarea gresiei şi faianţei de la viitoarea cantină pe care părintele o va înfiinţa. 

Dar de Crăciun - o nouă cantină, pentru copiii săraci din satul General Scărişoreanu

Dacă la Amzacea funcţionează foarte bine cantina şi copiii sunt fericiţi, fondatorul proiectului merge mai departe şi înfiinţează o altă cantină, în satul alăturat, General Scărişoreanu. Potrivit părintelui, cantina socială din această localitate este gata aproape în totalitate şi, cu puţin ajutor de la Dumnezeu, va fi inaugurată chiar de Crăciun. Preotul mai spune că tot ce îl reţine în acest moment este nesiguranţa asupra unor venituri, iar dacă aceşti bani vor veni sigur, atunci cantina va avea stabilitate financiară şi va putea funcţiona, hrănind alte zeci de suflete în nevoie. Cantina socială din General Scărişoreanu beneficiază de o bucătărie modernă, utilată complet, cu sprijinul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
 
Conform Arhiepiscopiei Tomisului, alte patru parohii din judeţ au înfiinţat cantine sociale în ultimii ani.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Județele Constanța și Tulcea sub cod portocaliu de vreme severă. Când expiră atenționarea meteo și ce localități sunt vizate

24 Jun 2019 9578

Cod portocaliu de vreme severă în județul Constanța. Mai multe localități vizate de atenționarea meteo

22 Jun 2019 14148

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zone sunt vizate

12 Jun 2019 5641

UPDATE. Avertizare meteo. Cod galben de vreme severă în județul Constanța. Ce localități sunt vizate

02 Jun 2019 3928

Autobuz răsturnat pe DN 38, între Topraisar și Amzacea, județul Constanța. Opt victime (galerie foto)

31 May 2019 9745

Accident rutier în localitatea Amzacea, judeţul Constanţa. Este implicată o căruţă

26 May 2019 624

UPDATE. Județele Constanța și Tulcea sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce localități sunt vizate

25 May 2019 3731

Potop la Medgidia, județul Constanța. Mai multe străzi au fost inundate (video)

21 May 2019 10439

UPDATE ANM. Cod portocaliu în județul Constanța!

21 May 2019 3746

UPDATEJudețul Constanța sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce localități sunt vizate

21 May 2019 2488

Județul Constanța sub cod portocaliu de vreme severă. Când expiră atenționarea și ce localități sunt vizate

18 May 2019 4120

Echipa PSD Constanţa, în campanie electorală prin cartierele oraşului (galerie foto)

15 May 2019 4662

Polițiștii în alertă. O femeie de 47 de ani din Amzacea, județul Constanța a dispărut de acasă

13 May 2019 284

Activități preventive pentru siguranţa elevilor din mai multe localități din judeţul Constanţa. Ce au învăţat cei mici

10 May 2019 337

Atenție, se oprește apa în localitățile Arsa, Amzacea și Chirnogeni, județul Constanța. Când este programată lucrarea și ce consumatori sunt afectați

19 Apr 2019 318