Un preot hrăneşte 50 de suflete în fiecare zi „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, dorinţa unor copii din Amzacea



Se apropie Crăciunul, perioada cea mai frumoasă din an. Anotimpul în care cu toţii revenim la copilărie. Vremea când ne amintim de bucatele pregătite de mame sau de bunici cu atâta migală şi dragoste. Fulgi de nea, miros de scorţişoară şi coajă de portocale. Vin fiert, brad împodobit şi daruri pentru cei dragi. Sunt însă mulţi copii pentru care un astfel de tablou este zugrăvit doar în imaginaţie. Sunt mulţi copii care au o singură dorinţă înălţată spre cer înainte de Crăciun: să nu mai adoarmă flămânzi.
 
Pentru că ne îndreptăm cu paşi repezi spre sărbătoarea Naşterii Domnului, astăzi vă prezentăm povestea unui preot al cărui crez este acela că ar putea face din această lume un loc mai bun şi mai primitor pentru zeci de suflete din Amzacea.
 
Din multă sărăcie, dar cu multă dragoste şi credinţă în Dumnezeu, părintele Viorel Dădărlad, preotul sufletelor din comuna Amzacea, hrăneşte în fiecare zi 49 de copii într-o cantină socială. Copii şi tineri, de la 3 la 16 ani, primesc o masă caldă şi multe învăţături valoroase, care să îi ghideze în viaţă. 
 
Ce l-a determinat să facă efortul de a le putea oferi ceva de mâncare? Părintele Viorel Dădărlad spune că totul a început după o spovedanie, când i-a întrebat pe copii ce îşi doresc ei cel mai mult şi ce aşteptări au de la viaţă. Răspunsul lor a fost unul la care preotul nu se aştepta, acela că nu mai vor să adoarmă flămânzi. „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, a fost dorinţa exprimată în cor a zecilor de suflete calde care locuiesc în trupurile mici de copii.
 
Mirat, contrariat şi răvăşit de răspunsul lor, preotul n-a stat pe gânduri şi s-a pus pe treabă, având un singur ţel: acela de a le îndeplini dorinţa arzătoare. A reuşit să convingă un om de afaceri italian din zonă să îi cedeze o clădire, unde a înfiinţat apoi o cantină, pentru ca cei mici să primească o masă caldă. Astfel, 49 de copii din Amzacea se hrănesc trupeşte la cantină înfiinţată pentru ei, dar şi sufleteşte, din munca şi învăţăturile părintelui.
 
Cea mai importantă învăţătură pe care cu toţii o respectă şi intră odată cu ea pe uşa cantinei sociale este chiar principala poruncă a lui Iisus Hristos, „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!“, aşa cum ne-a mărturisit părintele. De aceea, aici nu se ţine cont de religia celor care cer o farfurie caldă de mâncare. „Ei trebuie doar să vină“, mărturiseşte părintele Viorel Dădărlad.

Peste doar şase zile, cantina socială  împlineşte şase ani

„Prima masă a fost dată pe 18 decembrie 2009. Era data la care tatăl meu a plecat la Domnul şi, de aceea, am vrut să fie spre pomenirea sufletului lui. De atunci, nu am vrut şi nu am putut să încetez activitatea de aici. Am făcut ce am putut astfel încât cantina să funcţioneze. Şi iată-ne: împlinim deja şase ani de activitate“, a precizat preotul Viorel Petrişor Dădărlad.
 
Când vine vorba de costuri, preotul spune că nu a făcut niciodată un calcul pentru că… nu a dorit să se sperie. „Nu am făcut niciodată un calcul, pentru că n-am vrut să mă sperii. E greu de făcut un calcul în condiţiile în care apa şi curentul sunt plătite de firma italiană, care este şi proprietara clădirii unde se desfăşoară activitatea. Partea de cheltuieli este sponsorizată de parohie, de Consiliul Local Amzacea şi de mulţi prieteni, oameni cu suflet mare, care mi-au sărit mereu în ajutor. De fapt, bani încerc să nu prea iau. De obicei, le cer bunuri de care am nevoie, nu bani“, a explicat, pentru ZIUA în Judeţ, părintele Viorel Dădărlad.

Biserica Ortodoxă Română încurajează astfel de acţiuni

„Acţiunile sociale ale Bisericii sunt fundamentate pe filantropie, adică pe iubirea aproapelui. Pentru a funcţiona corespunzător, filantropia trebuie precedată de o percepţie corectă a iubirii aproapelui. O implicare mai mare a Bisericii în acţiuni filantropice presupune o implicare mai mare a fiecăruia dintre noi în iubirea aproapelui. Biserica suntem noi toţi, comunitatea. Şi constat, cu tristeţe, că, de obicei, criticii Bisericii sunt cei care nu se consideră parte din ea. N-am văzut creştin care să facă filantropie în Biserică şi să critice Biserica pentru lipsa de filantropie. Ar fi un nonsens“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. 

Ionel Dănciulescu, directorul Dinamo, le-a oferit daruri

Ionel Dănciulescu, directorul general al Dinamo Bucureşti, a sosit, ieri, împreună cu suporterii din cadrul Asociaţiei „Dinamo Suntem Noi“, cu daruri la cantina socială. Aşa cum a promis, fostul fotbalist le-a adus copiilor mai multe pungi cu cadouri.
 
Şi Protoieria Mangalia s-a implicat foarte mult în sprijinirea cantinei sociale. Astfel, a dăruit, acum câteva zile, mai multe produse alimentare care să îl ajute pe părintele Dădărlad să îşi continue menirea la Amzacea. Protopopul Mangaliei, Vasile Cârlan, a strâns donaţii şi a dăruit peste 120 de litri de ulei, făină, orez şi zahăr, cât să acopere necesarul pentru trei luni, conform preotului Dădărlad. Mai mult, Protoieria Mangalia a decontat costurile pentru achiziţionarea gresiei şi faianţei de la viitoarea cantină pe care părintele o va înfiinţa. 

Dar de Crăciun - o nouă cantină, pentru copiii săraci din satul General Scărişoreanu

Dacă la Amzacea funcţionează foarte bine cantina şi copiii sunt fericiţi, fondatorul proiectului merge mai departe şi înfiinţează o altă cantină, în satul alăturat, General Scărişoreanu. Potrivit părintelui, cantina socială din această localitate este gata aproape în totalitate şi, cu puţin ajutor de la Dumnezeu, va fi inaugurată chiar de Crăciun. Preotul mai spune că tot ce îl reţine în acest moment este nesiguranţa asupra unor venituri, iar dacă aceşti bani vor veni sigur, atunci cantina va avea stabilitate financiară şi va putea funcţiona, hrănind alte zeci de suflete în nevoie. Cantina socială din General Scărişoreanu beneficiază de o bucătărie modernă, utilată complet, cu sprijinul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
 
Conform Arhiepiscopiei Tomisului, alte patru parohii din judeţ au înfiinţat cantine sociale în ultimii ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul, în atenția consilierilor județeni Consiliul Județean Constanța va moderniza Oborul General Scărișoreanu, comuna Amzacea (DOCUMENT)

24 Mar 2024 384

Firme Constanța O nouă firmă de construcții, înființată în satul General Scărişoreanu, comuna Amzacea

26 Feb 2024 934

Proiectul, pe masa consilierilor județeni Oborul General Scărișoreanu, situat în domeniul public al UAT Amzacea, preluat de Consiulul Județean Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 994

Oficial IPJ Constanța despre accidentul în care o mașină a ars, la Amzacea

15 Feb 2024 1746

UPDATE Imagini cu impact emoțional Accident rutier grav, la Topraisar, județul Constanța! O mașină a luat foc (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 10979

Inconștiență în trafic în județul Constanța! Conducător auto beat și drogat depistat satul General Scărișoreanu

11 Feb 2024 1331

Rețea de fibră optică aeriană pentru servicii de comunicații electronice în comuna Amzacea. RCS&RDS SA a primit acordul APM Constanța

11 Feb 2024 626

Batalionul 341 Infanterie din Topraisar recrutează soldați profesioniști

10 Feb 2024 1380

Cumpărări directe Primăria Amzacea, contract cu Bel Electric Cable SRL pentru iluminatul public

06 Feb 2024 583

RAJA Constanța Avarie în Amzacea! Iată când revine apa la robinete

09 Jan 2024 615

Spada Sistem Comunication SRL, cu mai multe contracte publice, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

14 Dec 2023 986

RAJA Constanța Avarie în Constanţa. Ce zonă a municipiului este afectată

12 Dec 2023 1054

​Rețele Electrice Dobrogea Ce zone din Constanța, Năvodari, Amzacea, Medgidia și Agigea rămân fără curent luni și marți

09 Dec 2023 1404

Afaceri Constanța Restaurant nou în Amzacea!

06 Dec 2023 1246

RAJA Constanța Se oprește apa în zona Piața Amzacea din Constanța!

05 Dec 2023 900