Zeci de aleşi locali din Argeş şi Constanţa, în vizorul legii. O poveste la indigo? DNA a început urmărirea penală în dosarul Geotop

43 de primari din judeţul Argeş sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în dosarul deputatului Mircea Drăghici şi al fostului preşedinte al CJ Argeş,Constantin Nicolescu, în legătură cu atribuirea unor contracte a căror valoare depăşeşte 3,5 milioane de lei unei firme controlate de parlamentar.
În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, procurorii DNA au demarat urmărirea penală în celebrul dosar Geotop. Amintim că, în iulie 2010, procurorii au început să verifice modul în care zeci de primari constănţeni şi Consiliul Judeţean Constanţa au apelat la serviciile unei firme de cadastru, şi anume SC Geotop 2001. Ce soartă vor avea primarii constănţeni? Dar reprezentanţii CJC?

Procurorii DNA au anunţat, pe data de 4 martie, că au început urmărirea penală împotriva lui Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a deputatului PSD Mircea Drăghici şi a 43 de primari din judeţul Argeş, în calitate de suspecţi.
Constantin Nicolescu, la data presupuselor fapte preşedinte al CJ Argeş şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD, este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în 14 acte materiale, din care una în formă continuată.
În ceea ce-l priveşte pe deputatul PSD Mircea Gheorghe Drăghici, acesta este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, în 14 acte materiale.

În acest dosar, în care, cum spuneam, sunt urmăriţi penal şi 43 de primari din Argeş, procurorii DNA susţin că ar exista date şi probe din care rezultă indicii potrivit cărora „Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi totodată de preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice, şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţiile publice şi politice deţinute în scopul ajutării efective a unui magistrat de a ocupa o funcţie de conducere într-o instanţă, pe alte criterii decât cele ale competenţei profesionale, cu ocazia concursului aprobat şi organizat în acest sens de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, în perioada 10 aprilie - 30 iunie 2009”. În aceeaşi ordine de idei, procurorii Anticorupţie susţin că, „în perioada anilor 2007 - 2010, ca urmare a influenţei şi autorităţii exercitate de către Nicolescu Constantin, atât în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, cât şi de preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice asupra unor primari, în marea lor majoritate fiind membrii respectivei formaţiuni politice, SC European Project Consulting SRL Bucureşti a încheiat contracte de prestări servicii având ca obiect consultanţă, elaborare strategie locală şi elaborare cereri de finanţare - implementare proiect, cu un număr de 46 de consilii locale ale unor oraşe şi comune din judeţul Argeş, cu Şcoala Specială Valea Mare, cu Agenţia de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş (instituţie subordonată Consiliului Judeţean Argeş) şi chiar cu Consiliul Judeţean Argeş”.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale au încheiat cu agentul economic 105 contracte de prestări servicii, contracte a căror valoare totală este de aproximativ 3.786.804,5 lei, sumă din care, aşa cum susţin procurorii DNA, au fost efectuate plăţi totale de cca 3.140.687,5 lei.
Conform procurorilor, din actele de urmărire penală aflate la dosarul cauzei rezultă indicii că majoritatea contractelor de prestări servicii ar fi fost încheiate fără justificare „în condiţiile în care comunităţile respective, în multe cazuri, nu au obţinut niciun folos, contractele în cauză nefiind valorificate în vreun mod, iar în alte cazuri beneficiile încheierii unor astfel de contracte au fost modice, nefiind pe măsura valorii contractelor şi nejustificând sumele de bani plătite efectiv din bani publici către SC European Project Consulting SRL Bucureşti (firmă ai cărei reprezentanţi aveau legături de interes personal şi de grup cu Drăghini Mircea Gheorghe)”.

Documentaţii cadastrale cu răsunet

Dosarul din Argeş ne aduce aminte de un alt dosar „cu cântec”. Unul din judeţul Constanţa de această dată, şi anume dosarul denumit generic Geotop. În iulie 2010, procurorii au început să verifice modul în care zeci de primari constănţeni şi Consiliul Judeţean Constanţa au apelat la serviciile unei firme de cadastru (SC Geotop 2001). Acţionari în această firmă erau Nicolae Duminică, fost colonel SPP şi gardă de corp a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, şi Mircea Dinescu. Concret, cazul priveşte contractul încheiat la data de 28 noiembrie 2007 între judeţul Constanţa şi SC Geotop 2001, contract al cărui obiect este „documentaţie cadastrală şi înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport”. Lucrarea fusese adjudecată de Geotop pentru suma de 8.435.827 de lei fără TVA. Ulterior semnării contractului, în noiembrie 2007, toate cele 45 de primării din acest dosar care au acceptat asocierea cu CJC au adoptat, la rândul lor, acorduri-cadru cu Geotop 2001. După ce aceste administraţii locale primeau documentaţia cadastrală, virau în conturile firmei banii primiţi de la CJC.
Atâta doar că în vara lui 2010, mai exact în luna iulie, aceşti primari au început să fie chemaţi pentru audieri la DNA. Surprinzător este însă că, deşi acest dosar părea să fi stagnat, lucrurile nu au stat deloc aşa. Interesaţi de stadiul în care se află acest dosar, am solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în baza unei cereri pe Legea 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, o serie de informaţii relevante. Am dorit să aflăm în ce stadiu se află dosarul nr. 291/P/2009, dacă s-a dispus vreo măsură faţă de preşedintele Consiliul Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi, dacă da, ce măsură, dar şi dacă s-a dispus vreo măsură faţă de celelalte persoane cercetate în dosar, anume ce măsuri şi faţă de cine.

La doar o zi de la solicitarea noastră, DNA a transmis un răspuns. Dosarul Geotop „se află în lucru la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind începută urmărirea penală cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave asimilată infracţiunilor de corupţie”, susţine DNA. În pofida faptului că audierile celor din dosar au demarat în iulie 2010, aşa cum se arată în răspunsul de la DNA, „până în acest moment nu a fost luată vreo măsură procesuală faţă de vreo persoană”.

Tăcerea e de aur?

Spre deosebire de DNA, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, nu a fost cooperant. În acest sens, menţionăm că, înainte de a face o solicitare către DNA în baza Legii 544, i-am solicitat un punct de vedere pe acest subiect lui Constantinescu. Astfel, prin intermediul unui mesaj trimis pe telefonul mobil, l-am întrebat pe preşedintele CJC dacă procurorii au încheiat cercetările în cazul Geotop, dacă i s-a comunicat vreo soluţie, dacă a fost audiat, dar şi dacă acest dosar a fost, în opinia sa, unul politic. Mai mult sau mai puţin surprinzător, Nicuşor Constantinescu nu a răspuns la întrebările cotidianului ZIUA de Constanţa. În eventualitatea în care ne va transmite un răspuns, acesta va fi ulterior publicat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1351

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 927

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 854

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1088

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 1222

Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

29 May 2023 1949

Decizie „bombă“ în instanță! Mai mulți primari și foști primari din județul Constanța vor fi reaudiați la Tribunal

16 Jan 2023 2815

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat într-un dosar DNA! Decizia finală se va lua azi

27 May 2022 2290

Se pensionează un fost procuror Anticorupție din Constanța! A cerut condamnarea lui Nicușor Constantinescu

21 Feb 2022 1946

Nicușor Constantinescu l-a recuzat pe judecătorul Lucian Lică! Ce răspuns a primit fostul șef al CJC

09 Feb 2022 2330

Ce judecător a recuzat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu

17 Dec 2021 2491

Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu

15 Nov 2021 2697

Oficial! Începe judecata în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu!

21 Oct 2021 3464

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2736

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat! Dosarul, în apel. S-a stabilit primul termen

21 Aug 2021 2355