Inspectoratul Școlar Județean Constanța Spectacolul „România Centenară”, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ (galerie foto)

În seara zilei de 28 noiembrie 2018, sala Centrul Multifuncţional Educativ Pentru Tineret "Jean Constantin" a răsunat de aplauzele elevilor și cadrelor didactice din tot județul Constanța.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat în cadrul Proiectului Județean „100 de ani de spirit românesc” spectacolul „România Centenară”,  care  a transmis tuturor că idealul de veacuri al românilor de a înfăptui Marea Unire s-a împlinit în 1918, că eroismul celor fără de care nu ar fi fost posibilă această mare realizare trebuie cinstit cum se cuvine de noi, cei contemporani Centenarului, că în ultima sută de ani, ambiția românilor a fost să rămână pentru totdeauna împreună.

Prezența membrilor Asociației Culturale Tomis, în deschidere, i-a făcut pe cei prezenți în sală să vibreze la intonarea Imnului de Stat al României. Spectatorii au primit cu bucurie mesajele emoționante ale inspector școlar general, prof. Zoia-Gabriela Bucovală și viceprimar al Constanței, Costin Răsăuțeanu care au evidențiat că valorile, atitudinile, convingerile patriotice, sacrificiul  generației Marii Uniri trebuie transmise mai departe generațiilor viitoare.

Programul artistic a fost deschis de cei mai mici participanți, elevi ai  Școlii Gimnaziale Nr.28 „Dan Barbilian” Constanța, care, expresivi și cu patos, au prezentat cele mai importante evenimente din istoria românilor și au îndemnat publicul să aplaude fiecare moment. „Albinuțele dobrogene” de la Școala Gimnazială Nr.10 „Mihail Koiciu” Constanța, coordonați de doamna Ignat Mihaela, au creat o atmosferă plină de bucurie și entuziasm, interpretând melodii populare din provinciile românești. Cu o costumație deosebită și cu o interpretare de excepție a fost prezentat un vechi obicei dacic de către elevii de la Școala Gimnazială Nr. 22 „I.C.Brătianu” Constanța, coordonați de doamnele Bohâlțeanu Ionica și Vesa Ani-Elisabet.

Înaltul profesionalism dobândit prin multe ore de muncă a fost demonstrat încă o dată de elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria” care au prezentat momente spectaculoase de dans (Raluca Pleșca- prof.coordonator Delia Boeru, Diana Lungu, Bianca Budur - prof. coordonator Maiana Baran, Andreea Bica - prof.coordonator Angelica Mihale, Cristina Petrica- prof.coordonator Silvia Mitroi, Iarina Nacșu - prof. coordonator Eva Spirescu, grupul de  dans contemporan - Amelian Giulia,  Bică Andreea, Enache Mădălina, Roșca Isabel, Sofica Ioana, Barbu  Mariana, Pintilie Paula, Ioana Radu coordonate de doamna Bianca Manta). Momentul cel mai încărcat de emoție al serii – „Românie, țară de dor” a fost prezentat într-o interpretare impecabilă de elevii îndrumați de doamna Dana Enache.

Am cunoscut-o pe regina Maria cu ajutorul elevelor de la Colegiul Comercial „Carol I” coordonate de Postelnicu Mihaela și Popescu Steluța și am pătruns în atmosfera Primului Război Mondial datorită interpretării  scenetei „Suflet Românesc” de către elevii de la Școala Gimnazială Nr.2 „Poet Ovidiu" Ovidiu, coordonați de doamna profesoară Tănăsescu Claudia.

Dansul sportiv a impresionat audiența prin eleganță și măiestrie, într-o atmosferă feerică de iarnă aducându-ne elevii de la LPS „N.Rotaru”,  Peiu Alexandra, Luț Cristian, Cazacu Anamaria, Cazacu Ștefan pregătiți de profesoara Magda Martinescu, precum și de elevii Lainer Anamaria și Dinicu David  de la Școala Gimnazială  Nr.7 „Remus Opreanu” Constanța.

Atmosfera a fost încălzită  de campionii naționali de la Clubul Sportiv Școlar Nr.1 Constanța care și-au arătat gingășia și efervescența prin momentele de gimnastică artistică, aerobică și ritmică sub îndrumarea antrenorilor Spânu Cristiana, Copoiu Nicoleta, Bechir Sorin, Hîrbu Mădălina, Marcu Petruța, Szemerjai Mirela, Meran Cătălin.

Poezia, muzica și voia bună au încheiat regalul artistic oferit de adevărații artiști, elevii constănțeni: David Burlacu de la Școala Gimnazială „Spectrum”, Corul Prestissiomo și Atanasov Daniela de la Școala Gimnazială ,,George Enescu” Năvodari, Pinescu Alessia de la Școala Gimnazială Nr.28 ,,Dan Barbilian” Constanța, Babașcu Lorena, Boboc Andreea de la Liceul Teoretic „Traian" Constanţa, Haraci Diana Maria Petronela, Pădure Maria, Berechet Mara de la Școala Gimnazială Nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța, Duțu Mihaela de la Şcoala Gimnazială Nr.40 „Aurel Vlaicu” Constanţa, Gârțu Florentina, Mustacă Cristina de la  Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, Moisa Nicol Maria de la Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza" Constanța.      

Aplauzele publicului stau mărturie că momentele prezentate au fost o încântare pentru fiecare și, în aceeași măsură, pentru toți, că omagiul adus înaintașilor noștri va rămâne viu în memoria colectivă.


Acest spectacol a încununat tot ce înseamnă identitatea și conștiința națională: respectul față de trecutul neamului, omagiul adus limbii române, bucuria păstrării datinilor strămoșești, făcându-i pe cei prezenți să rostească cu dăruire și simț patriotic: „LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de ISJ Constanța printr-un amplu spectacol - „România Centenară” (galerie foto)

01 Dec 2018 2257

România Centenară, un spectacol organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța la Centrul Cultural „Jean Constantin” Constanța

28 Nov 2018 1529

Făgădău solicită sprijin guvernamental pentru construirea Centrului Naţional Multicultural Dobrogea

23 Jan 2017 2454