Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, la Constanţa

Ziua Naţională a României este sărbătorită, începând cu anul 1990, la data de 1 decembrie. Însă, între 1866 şi 1947, acest eveniment a fost celebrat la data de 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, Ziua Naţională a României era maractă pe 23 august. Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, arăta că Ziua Naţională a României va fi celebrată la data de 1 decembrie. Prevederea a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

În fiecare an, de 1 Decembrie, este rememorată unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, înfăptuită în 1918, respectiv Proclamaţia de la Alba Iulia (Rezoluțiunea Adunării Naționale), care a avut loc la data de 1 decembrie 1918. Altfel spus, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă data la care, în anul 1918, a avut loc, la Alba Iulia, Marea Unire a românilor.

Defilarea militarilor de la unităţile din judeţul Constanţa 

Cu ocazia acestui eveniment de mare însemnătate pentru istoria României, astăzi, în municipiul Constanţa, activităţile sunt coordonate de Prefectură. De la ora 10.00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă, iar Garda de Onoare va defila începând cu ora 10.30.
 
În timpul paradei militare, traficul autovehiculelor va fi restricţionat pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprins între Prefectură şi Statuia Lupoaicei din faţa Muzeului de Artă Populară.
 
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită prin ceremonii militare şi religioase în tot judeţul Constanţa. Astfel, la Medgidia, pe 1 decembrie, manifestările vor debuta cu ceremonialul de omagiere şi comemorare a făuritorilor unităţii, independenţei şi suveranităţii statului român, prin depunerea de jerbe şi coroane de flori la Monumentul Eroilor Români, începând cu ora 10.30.
 
La Năvodari, manifestările vor cuprinde activităţi variate, precum raportul comandantului grupului de militari din Forţele Armate şi un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi ai oraşului. Evenimentele, organizate sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Năvodari, vor avea loc la Troiţa din centrul oraşului, astăzi, începând cu ora 13.00. Vor defila Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică, tabăra de instrucţie şi poligon de tragere sol-aer Capu Midia, Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti“.
 
La Cumpăna, manifestarea se va desfăşura începând cu ora 11.00, pe platoul din faţa Primăriei Cumpăna, şi va avea următorul program: intonarea Imnului de Stat al României, slujba religioasă susţinută de preoţii din localitate, ceremonialul de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor; defilare în cinstea Zilei Naţionale a României, efectuată de militari ai Unităţii Militare de la Topraisar - UM 01375, defilare în cinstea Zilei Naţionale a României efectuată de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis“ Constanţa şi premierea veteranilor de război.
 
La Murfatlar, ceremonialul militar şi religios va începe de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor din localitate.
 
În Mangalia, manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie vor avea loc în Complexul Monumental din Piaţa Republicii, începând cu ora 9.45.
 
La Techirghiol, Ziua Naţională a României va fi celebrată la Monumentul Eroilor din Piaţa Republicii, începând cu ora 11.00.

Forţele Navale, manifestări în Dobrogea

În cinstea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în Forţele Navale Române se desfăşoară numeroase activităţi. Astfel, astăzi, începând cu ora 10.00, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în toate garnizoanele de marină. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la Monumentele Eroilor din Constanţa, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila.
 
În garnizoana din Constanţa, începând cu ora 10.00 va fi un ceremonial militar şi religios pe platoul din faţa Prefecturii din Constanţa; în garnizoană Mangalia, tot de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Complexul monumental din Piaţa Republicii; în garnizoana Tulcea, de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori în Piaţa Tricolorului; în garnizoană Babadag, tot de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor 1916-1918.
 
Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de marină, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. La festivităţi au fost invitate oficialităţi ale administraţiilor locale, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi, membri ai asociaţiilor şi ligilor de marina, cadre militare în rezervă şi retragere.

Jandarmii constănţeni, prezenţi la ceremonii

De Ziua Naţională a României, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa vor participa astăzi la ceremoniile militare şi religioase organizate cu acest prilej.
 
Astfel, jandarmii constănţeni vor fi prezenţi la festivităţile care se vor desfăşura în Constanţa, Mangalia, Medgidia şi Cernavodă, unde vor depune coroane de flori. Preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia ceremonialul religios ce se va desfăşura în municipiul Mangalia.
 
Totodată, efective de jandarmi, în cooperare cu lucrători ai IPJ Constanţa şi ISU Constanţa, vor asigura măsuri de ordine publică la aceste manifestări, în scopul desfăşurării lor într-un climat de ordine şi siguranţă.

ISU şi ISJ, la defilare

Împuternicit inspector-şef lt. col. Daniel Petrov va fi prezent la manifestările de la Prefectura Constanţa, iar la defilare va participa un pluton din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“.
 
Totodată, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa vor depune şi ei coroane, alături de militari.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2045

IPJ Constanța „La mulți ani de Ziua Națională a României!”. Iată cum au defilat polițiștii în această zi de sărbătoare (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 876

LIVE Text Spectacol la Constanța de Ziua Națională susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale (Galerie FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1293

LIVE VIDEO ​Ziua Națională a României, sărbătorită în mod inedit la Constanța (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1054

Comandantul flotei, contraamiral Cornel Eugen Cojocaru, despre nava antimină care va ajunge înainte de Crăciun la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1270

Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Prefectul Coșa a transmis un mesaj manifest (VIDEO)

01 Dec 2023 984

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1763

Sportul din Constanța, mesaje de Ziua Națională a României. „Oriunde, tot timpul, cu tricolorul, mândri!“ (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 961

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Defilare militară la Constanța, de Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 3524

Prezență inedită la Ziua Națională a României de la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1057

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Ceremonii militare, defilări și spectacol de artificii (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 2305

Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Programul activităților organizate la malul mării

30 Nov 2023 1573

Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Lista străzilor unde au fost instituite restricții de circulație

30 Nov 2023 727

Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Sunt restricții pe mai multe drumuri

29 Nov 2023 812

Manifestări prilejuite de Ziua Naţională a României, la Cumpăna

29 Nov 2023 842