Energia regenerabila, o alternativa pentru Primaria Topraisar

DECUPAJ_CAP_1_Topraisar_primar_Gheorghe_Stelian_06.jpgPrimăria Topraisar se numără printre autorităţile locale care vor să utilizeze în cât mai multe sectoare resursele de energie regenerabilă.

Primarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, ne-a declarat că intenţionează să identifice soluţii alternative pentru iluminatul public. Administraţia locală vrea, de pildă, să asigure iluminatul public cu resurse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară.

Primăria Topraisar are deja în derulare un proiect ce prevede utilizarea de energie verde. Este vorba despre reabilitarea termică a şcolilor din Moviliţa şi Potârnichea, care vor fi încălzite cu panouri solare. Investiţia este asigurată prin Programul „Casa Verde" şi este susţinută din fonduri de mediu. „Este important pentru comună să găsim şi alte surse de energie, pentru a mai reduce din cheltuieli", ne-a declarat primarul Stelian Gheorghe.

O altă prioritate pentru autoritatea locală din Topraisar o reprezintă şi finalizarea lucrărilor de construcţie a grădiniţei, întârziate din cauza întreruperii finanţării. Primarul Stelian Gheorghe ne-a declarat că s-au primit, printr-o hotărâre de Guvern de anul trecut, câteva sute de milioane de lei vechi, dar că banii nu sunt nici pe departe suficienţi, având în vedere că numai datoriile acumulate faţă de constructor totalizează trei miliarde lei. Visul edilului a fost ca preşcolarii din Topraisar să înceapă noul an şcolar la noua grădiniţă, însă se pare că acest lucru nu va fi posibil dacă statul nu va aloca restul de bani pentru definitivarea lucrărilor.

Şi alte proiecte ale administraţiei locale din Topraisar sunt în aşteptare din cauza întreruperii finanţării. Este vorba despre reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă din Topraisar şi Potârnichea. „La Potârnichea avem conductă din azbociment, care trebuie schimbată", a precizat edilul. Pentru această investiţie s-au alocat, de la Guvern, doar două miliarde de lei vechi, pentru demararea ei, însă valoarea totală a lucrărilor este de 20 de miliarde de lei vechi.

Ca şi alte primării din judeţ, şi autoritatea locală din Topraisar se confruntă cu lipsa fondurilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Din această cauză, potrivit primarului, asistenţii personali care îndeplinesc condiţiile vor intra în şomaj. „Din cei 22 de însoţitori pe care-i avem la nivelul comunei, 17 îndeplinesc cerinţele pentru a beneficia de şomaj. Restul de cinci nu au vechimea necesară. Vom lua această măsură pentru că nu mai sunt bani", a afirmat primarul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța, autorizație de desființare pentru Oil Terminal SA

27 Nov 2023 1219

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 954

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Stelian Gheorghe, primarul comunei Topraisar (DOCUMENTE)

14 Sep 2023 1434

Ciutureanu joacă în prelungiri! A patra prelungire de mandat dictată de Consiliul de Administrație al Oil Terminal

10 May 2023 2179

Constanța Veteranii Farului i-au învins pe cei ai lui FC Național la Memorialul „Gică Barbu“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Feb 2023 3431

Veterani de la Farul Constanța și FC Național se întâlnesc la Constanța la Memorialul „Gică Barbu“

24 Feb 2023 2102

La Constanța se va organiza „Memorialul Gică Barbu“, în amintirea fostului fotbalist al Farului

15 Feb 2023 1891

Petrică Tomescu și Gheorghe Moraru, trimiși în judecată!

09 Feb 2023 3877

Sentință definitivă în cazul ANRP! Înalta Curte a încetat procesul penal față de Dorin Cocoş și Crinuţa Dumitrean

05 Dec 2022 1525

Legende ale Farului și Rapidului s-au confruntat, la Constanța, la Trofeul „Dumitru Antonescu“ (GALERIE FOTO)

27 Nov 2022 2811

LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“

02 Sep 2022 1574

Constanța Vulturii Buzău, câștigătoarea „Cupei Farul“ la old-boys. Mihai Moraru, de la veteranii Farului, desemnat cel mai bun portar (GALERIE FOTO)

12 Jul 2022 3379

Turneu de old-boys Fotbaliști cunoscuți vor evolua la ediția a doua a „Cupei Farul“, de la Constanța

07 Jul 2022 1966

„Uniți Salvăm Pădurea Comorova”! Strângere de semnături la Mangalia, susținută de conducerea USR. Europarlamentarul Vlad Gheorghe, prezent la Constanța

11 Apr 2022 2967

LIVE TEXT de la Biserica Greacă Metamorphosis Te-Deum închinat martirilor din Marea Revoluție de la 1821, care au adus libertatea Greciei (galerie foto)

25 Mar 2021 3008