Firmele conduse de pesedisti isi impart sfera de influenta la CJC

deschidere_sate.jpgVit Invest - Expertissa Constanţa: 2-2 în ultima rundă de licitaţii

Reprezentanţii celor două firme, care fac parte din clientela instituţiei conduse de Nicuşor Constantinescu, neagă că s-ar fi înţeles în privinţa câştigării contractelor de publicitate

Consiliul Judeţean Constanţa a obţinut finanţare europeană pentru o serie de proiecte ce vizează reabilitarea unor obiective de investiţii din municipiu şi judeţ. Banii europeni obţinuţi astfel dau de lucru firmelor de casă ale PSD. Mai mult, se pare că aceste societăţi îşi împart sfera de influenţă, astfel încât toată lumea să fie mulţumită.

Într-o ediţie anterioară arătam că CJC a organizat o licitaţie pentru servicii de publicitate şi informare cu privire la Proiectul de extindere a Complexului terapeutic Centrul „Albatros". Au fost primite două oferte, firma desemnată câştigătoare fiind o obişnuită a licitaţiilor organizate de către CJC: SC Expertissa Constanţa SRL, care a câştigat milioane de euro din furnizarea de calculatoare şi echipamente IT pentru şcolile din judeţ, prin programul de informatizare iniţiat de către Nicuşor Constantinescu. Valoarea estimată pentru aceste servicii a fost de 10.000 lei fără TVA. Contractul a fost atribuit pe 18 decembrie 2009, pentru 9.978,02 lei fără TVA, adică pentru aproximativ 120 milioane lei vechi cu TVA inclus. „Introducerea în circuitul turistic a unor cetăţi antice dobrogene", un alt proiect finanţat din bani europeni a adus firmelor Expertissa Constanţa şi SOTI Cable Neptun - firma partenerilor de afaceri ai şefului CJC Nicuşor Constantinescu şi ai primarului Radu Mazăre, aproximativ 520.000 euro, din cei 673.000 euro cât a însemnat valoarea totală.

dj_228_nazarcea_01.jpgMembri PSD, specialişti în publicitatea pe bani europeni

Alte patru contracte pentru publicitatea altor proiecte finanţate din bani europeni au fost atribuite zilele acestea. Este vorba despre licitaţiile pentru servicii de publicitate şi informare privind proiectele: „Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului de pneumoftiziologie", „Extinderea Complexului de Integrare Terapii Specifice Şcoala Specială 1", „Extindere Şcoala Specială 2" şi „Reabilitarea şi modernizarea de drumuri judeţene, tronsonul DJ228: DN22C (Nazarcea) - DN2A (Ovidiu), finanţat prin Program Operaţional Regional 2007 - 2013".

Contractele de publicitate pentru primul şi ultimul proiect din cele patru enumerate au fost atribuit SC Vit Invest SRL Constanţa, iar cel de-al doilea şi al treilea, societăţii amintite mai sus: SC Expertissa Constanţa SRL.

Pentru publicitatea reabilitării Ambulatoriului TBC, SC Vit Invest SRL a obţinut 14.024 lei fără TVA, iar pentru cea a reabilitării şi modernizării DJ 228, 29.620,48 lei fără TVA. Aşadar, Vit Invest a obţinut de la CJC două contracte însumând peste 500 milioane de lei vechi, cu TVA inclus.

SC Expertissa Constanţa SRL a încasat pentru publicitatea „Extinderii Complexului de Integrare Terapii Specifice Şcoala Specială 1" suma de 8.358 lei fără TVA, iar pentru cea a proiectului „Extindere Şcoala Specială 2", suma de 16.456 lei fără TVA, deci, în total, aproape 300 milioane lei vechi.

Interesant este modul în care firmele, ambele conduse de membri ai PSD Constanţa, şi-au împărţit sarcinile în ceea ce priveşte publicitatea şi informarea asupra proiectelor derulate cu banii europeni. În acest caz, scorul dintre Vit Invest şi Expertissa Constanţa este 2-2, chiar dacă financiar, este în favoarea Vit Invest. Oricum Expertissa a câştigat contracte anterioare de valori mult mai mari decât acestea.

Cine sunt câştigătoarele...

Dar cine sunt firmele despre care vorbim!? Expertissa Constanţa SRL are ca unic asociat SC Expertissa HQ SRL Bucureşti, iar ca administratori pe consilierul municipal al PSD Constanţa, Daniel Georgescu, director general al firmei, şi pe Daniela Drăgoi, director executiv. La rândul său, Expertissa HQ SRL Bucureşti îi are ca asociaţi, potrivit datelor furnizate de către Registrul Comerţului, pe Ion Colţan, cu 98% din beneficii şi pierderi şi pe Mihail Alexandru Marica, având doar 2% din beneficii şi pierderi. Expertissa Constanţa se numără printre firmele care de-a lungul timpului au avut o colaborare fructuoasă cu CJC, condus de către pesedistul Nicuşor Constantinescu.

În ceea ce priveşte firma Vit Invest, menţionăm că aceasta a mai colaborat cu CJC şi în trecut, furnizând mobilierul pentru sediul cel nou, din Peninsulă, este vorba mai exact, despre vila pe care reprezentanţii instituţiei au ales-o după ce au anunţat că sunt dispuşi să închirieze un imobil cu 10.000 chirie lunară. SC Vit Invest SRL Constanţa îl are ca unic asociat şi administrator pe Giuliano Talpeş. După modelul altor firme colaboratoare ale CJC, şi patronul Vit Invest are legături cu PSD. Giuliano Talpeş este vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a PSD Constanţa, nimeni altul decât nepotul lui Ioan Talpeş, fost director SIE şi fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.

Şi Talpeş şi Georgescu neagă că s-au înţeles la licitaţii

Pentru a vedea ce presupun aceste contracte de publicitate şi cum îşi explică cei doi reprezentanţi ai firmelor câştigătoare faptul că două firme conduse de pesedişti au câştigat contractele de publicitate de la CJC, i-am contactat telefonic pe Daniel Georgescu şi pe Giuliano Talpeş.

Acesta din urmă ne-a declarat că nu ştie să ne spună prea multe detalii pentru că nu s-a ocupat personal de întocmirea documentaţiei, însă a precizat că este vorba despre publicitate şi informare prin panouri şi câteva tipărituri. Întrebat dacă este vreo legătură între faptul că firma sa a câştigat recent două dintre licitaţiile atribuite recent, iar Expertissa două, Giuliano Talpeş s-a înfuriat puţin, declarând că am vrea să insinuăm ceva. Ulterior el a revenit la sentimente mai bune şi a precizat că firma sa nu are nicio legătură cu Expertissa.

Pentru a afla şi părerea reprezentantului Expertissa, l-am contactat telefonic pe consilierul municipal Daniel Georgescu. La întrebarea dacă s-a înţeles, la nivel de partid, cu Giuliano Talpeş, în privinţa licitaţiilor de la CJC astfel încât toată lumea să fie mulţumită, Georgescu a răspuns negativ, adăugând că, în plus, nici nu se înţelege prea bine cu Giuliano Talpeş, deşi sunt colegi de partid. „Nu este vorba despre nicio înţelegere tacită, deşi recunosc că am avut astfel de înţelegeri cu parteneri de afaceri, cum are toată lumea, însă nu la nivel de partid. În plus, nici nu mă înţeleg prea bine cu Talpeş", ne-a declarat reprezentantul Expertissa Constanţa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

surmelis argentina pusa

21 Jan, 2010 16:04

MIRON MITREA ar putea fi alegerea cea mai BUNA ca lider PSD.

Articole asemanatoare

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 305

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 361

Constanța Ce firmă va reface gardul de la Spitalul Clinic de Pneuftizilogie? Valoarea contractului este de peste 600.000 lei

28 Mar 2024 450

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 380

Licitații Constanța Îmbunătățirea securității la Școala Gimnazială Nr. 1 Limanu prin sistem de supraveghere video IP (DOCUMENT)

28 Mar 2024 337

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 338

Licitații Tulcea Aproximativ 10 milioane de lei sunt puși la bătaie pentru reabilitarea și modernizarea școlii I.L. Caragiale (DOCUMENT)

26 Mar 2024 473

Licitații Constanța Primăria orașului Techirghiol cumpără mobilier pentru Liceul Teoretic „Emil Racovița” (DOCUMENT)

25 Mar 2024 531

CN APM SA Constanța Contract pentru dragaj de investiții în porturile maritime. Ce valoare are (DOCUMENT)

24 Mar 2024 542

Licitații Constanța Primăria comunei Istria cumpără echipamente digitale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 453

Licitații Constanța Primăria comunei Gîrliciu cumpără echipamente digitale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 436

Licitații Constanța Primăria Comunei Crucea, licitație deschisă pentru execuția de lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

23 Mar 2024 397

Licitații Constanța Primăria Murfatlar cumpără expertiză tehnica sistem de distribuție gaze naturale (DOCUMENT)

23 Mar 2024 366

Licitații Constanța Spitalul Municipal Medgidia cumpără reactivi de coagulare de la o firmă din Târgu Mureș (DOCUMENT)

22 Mar 2024 550

Licitații Constanța Primăria Hârșova cumpără dispozitive și echipamente tehnologice pentru unități de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

21 Mar 2024 506