Proiectul Casa Verde, la final Sisteme de încălzire moderne la şcolile din Potârnichea şi Moviliţa

Primarul din Topraisar, Gheorghe Stelian, a finalizat lucrarea de modernizare a sistemelor de încălzire de la şcoala şi de la grădiniţa din satul Potârnichea şi de la unitatea de învăţământ din satul Moviliţa. Marţi, şeful autorităţii locale a primit vizita comisiei de evaluare de la Bucureşti pentru a verifica dacă s-au respectat cerinţele proiectului. Programele de eficientizare a sistemului de încălzire s-au derulat cu fonduri europene, prin programul Casa Verde. Primarul susţine că a luat decizia modernizării sistemelor de încălzire prin programul Casa Verde pentru a scădea costurile cu asigurarea căldurii şi a apei calde în şcoli, dar şi pentru ca sistemele de încălzire să nu mai polueze, aşa cum se întâmpla până acum, fiind folosiţi cărbuni şi lemne pentru asigurarea căldurii în unităţile de învăţământ din Moviliţa şi Potârnichea. 
Cinci firme vor să construiască drumul de exploatare

Primarul Gheorghe Stelian susţine că cinci societăţi au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru amenajarea drumului de exploatare, urmând ca în două săptămâni să fie anunţat numele societăţii care va realiza investiţia. Fondurile necesare pentru realizarea drumului, în valoare de 1,5 milioane de euro, vin prin Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală. Drumul se va întinde pe o suprafaţă de 11 kilometri şi va ocoli localitatea, fiind destinat traficului utilajelor agricole.

La grădiniţă, lucrările sunt pe ultima sută de metri

Prichindeii de la Topraisar vor învăţa de la toamnă într-un spaţiu modern şi aceasta pentru că lucrările la grădiniţă se vor încheia în câteva săptămâni. Primarul Gheorghe Stelian a precizat că au mai rămas de realizat ultimele finisaje şi de amenajat curtea unităţii preşcolare şi locul de joacă.
Prichindeii vor avea o unitate preşcolară modernă, prevăzută cu şase săli de clasă, o cameră de joacă, un cabinet medical, vestiare, grupuri sanitare şi o camera de izolare pentru copiii cărora li se depistează semne de boală la controlul medical efectuat dimineaţa, la sosire.

Unitatea preşcolară beneficiază de încăperi spaţioase şi luminoase, fiind prevăzută cu geamuri înalte. O surpriză pentru copii va fi şi modul în care s-a realizat amenajarea exterioară. Primarul comunei Topraisar a cerut constructorului ca stâlpii gardului să fie în formă de creioane colorate.
Amintim că amenajarea grădiniţei a început în anul 2008, însă până de curând clădirea s-a aflat în fază de construcţie la roşu, întrucât Guvernul nu a mai alocat fonduri pentru continuarea investiţiei. Pentru a nu se deteriora construcţia începută de Ministerul Educaţiei, primarul a decis anul acesta ca până la alocarea de noi fonduri guvernamentale Primăria Topraisar să fie cea care va suporta costurile construcţiei unităţii preşcolare, reluând lucrările la grădiniţă cu bani de la bugetul comunei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 443

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 752

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1210

Cumpărări directe Constanța O firmă din județul Satu Mare va dota cu mobilier școala și grădinița din comuna Topraisar (DOCUMENT)

04 Apr 2024 425

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1814

Licitații Constanța Școala din localitatea Movilița, comuna Topraisar va fi reabilitată cu bani din PNRR (DOCUMENT)

02 Apr 2024 677

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 625

Afaceri Constanța Primăria Topraisar, contract cu o firmă din Iași pentru elaborarea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 630

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt! Când expiră avertizarea meteo

11 Mar 2024 941

Județul Constanța Bărbat reținut pentru încălcarea ordinului de protecție obținut de soția sa. Suspectul, reținut

08 Mar 2024 579

Județul Constanța Profanare de morminte la Topraisar! Trei bărbați, cercetați de polițiști

05 Mar 2024 454

Școlile din comuna Topraisar, județul Constanța, dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

02 Mar 2024 585

Lucrări programate Rețele Electrice Dobrogea Ce zone din Constanța și Topraisar rămân fără curent electric astăzi

26 Feb 2024 1027

Lucrări programate Rețele Electrice Dobrogea Ce zone din Constanța și Topraisar rămân fără curent electric, luni

24 Feb 2024 2317

Licitații Constanța Kokkai Comimpex SRL, contract pentru servicii de pază în comuna Topraisar (DOCUMENT)

20 Feb 2024 765