Sarmalele cu varza de Mereni au avut mare succes in Franta

mereni_chiriac_gheorghe1.jpgPrimarul Gheorghe Chiriac: „Sarmalele au fost făcute în Franţa, cu varză de la noi. Am cărat varza cu avionul"

cap_2_dreapta_mereni1.jpgReprezentanţii Primăriei Mereni au efectuat luna trecută o deplasare în Franţa, pentru a sărbători împlinirea a 20 de ani de la înfrăţirea localităţilor Ciobăniţa şi Saint Malo de Guersac.

Din delegaţia română au făcut parte 18 reprezentanţi ai administraţiei locale din Mereni. Oaspeţii români au fost primiţi cu braţele deschise de către gazdele din Franţa, mai ales că, aşa cum ne-a declarat primarul comunei Mereni, Gheorghe Chiriac, delegaţia română nu a mers la Saint Malo de Guersac cu mâna goală, ci cu preparate culinare tradiţionale româneşti, care au fost foarte apreciate de francezi. Reprezentanţii Primăriei Mereni au fost adevăraţi ambasadori ai tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, întrucât au pregătit pentru gazde un spectacol folcloric. Înainte de a pleca în Franţa au făcut repetiţii şi au pregătit un program de dansuri şi cântece din folclorul autohton.

Francezii, impresionaţi până la lacrimi de dansul românilor

Îmbrăcaţi în costume populare, românii au fost aplaudaţi de francezi, care au fost impresionaţi până la lacrimi de spectacolul pregătit special pentru ei. „S-au pregătit patru suite de dansuri. I-am făcut pe francezi să plângă, aşa mult le-a plăcut spectacolul", ne-a declarat primarul din Mereni. Gazdele au primit în dar vin şi ţuică românească şi au gustat din mâncărurile tradiţionale româneşti, pregătite în Franţa de către reprezentanţii administraţiei locale din Mereni, dar cu „material" adus de acasă. Primarul Gheorghe Chiriac ne-a declarat că pentru pregătirea sarmalelor în Franţa s-a luat varză din România, astfel încât mâncarea să aibă întocmai gustul specific românesc. „S-a împachetat frumos varza şi am cărat-o cu avionul", ne-a declarat zâmbind primarul Gheorghe Chiriac, adăugând că varza franţuzească nu este bună pentru făcut sarmale. La masă au fost prezenţi aproximativ 150 de francezi, care au apreciat mâncarea tradiţională românească.

Primarul Gheorghe Chiriac a precizat că între comuna pe care o reprezintă şi comuna din Franţa există o strânsă colaborare. „Ei vin în România mai des decât mergem noi la ei, de două sau de trei ori pe an. Anual acordă comunei noastre un sprijin financiar de aproximativ 3.000 de euro, pe care îi pun la dispoziţia dispensarului şi farmaciei din Mereni", a precizat primarul. Edilul a adăugat că este posibil ca în toamnă, un grup de tineri din Saint Malo de Guersac să vină în ţara noastră pentru un schimb de experienţă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 08 mai 2023

09 May 2023 1471

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 06 septembrie 2022

08 Sep 2022 2114

O eșuare… perfectă!

02 Apr 2021 4701

Doliu în IPJ Tulcea! S-a stins din viață colonelul în rezervă Gheorghe Chiriac

23 Mar 2021 1890

Ani de judecată pentru aproape zece hectare de teren Codruţ Cătălin Deji, în aşteptarea ultimei decizii! (document)

16 May 2016 4770

Comunicat de presă - PNL

14 Sep 2015 2119

Proiect eolian din Constanţa, desfiinţat

23 Apr 2015 2744

Curtea de Apel a decis - primarii de la Limanu şi Mereni au scăpat de incompatibilitate

13 Mar 2015 2218