Un nou termen Autorităţile locale au liber la împrumuturi până pe data de 15 mai!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 16 aprilie, o modificare la OUG 3/2013 privind reducerea arieratelor. Mai precis, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Trezorerie, până la 15 mai, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor.

Iniţial, unităţile administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 erau obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la 31 martie. Acum, vor avea timp până la data de 15 mai să facă acest lucru. Modificarea adusă Ordonanţei de Urgenţă numărul 3/2013 a fost adoptată de deputaţi cu 289 de voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, Camera Deputaţilor find cameră decizională.
Deputaţii au modificat prevederile ordonanţei, stabilind următoarele: unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor Publice, până în 15 mai 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări înregistrate la data de 31 ianuarie şi neachitate până în prezent, cu termen de rambursare de cinci ani în limita sumei de 680 de milioane de lei. Iniţial, ordonanţa prevedea că, prin excepţie de la prevederile din Legea privind finanţele publice locale, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, în limita sumei totale de 800 milioane de lei, care să fie folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.

Răzgândire şi-n privinţa acoperirii arieratelor

La începutul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă potrivit căreia fondurile din TVA şi impozitul pe venit să fie alocate cu prioritate pentru achitarea arieratelor, „precum şi” pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Mai există o prevedere referitoare la unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, în cazul acestora banii urmând să fie alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.
În forma iniţială a proiectului acestei OUG, se preciza că suma din cota defalcată din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale se repartizează „numai” pentru achitarea arieratelor. Însă, întrucât anterior adoptării ordonanţei mai mulţi şefi de consilii judeţene şi primari PSD i s-au plâns premierului Ponta la şedinţa conducerii social-democraţilor că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale, s-a recurs la modificarea ordonanţei.
Pe această temă cel mai mult a avut de pierdut şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta a reuşit să-l supere pe şeful Guvernului şi liderul PSD, Victor Ponta, întrucât a apelat la un gest dezaprobat public de prim-ministru, acela de a arunca hârtia semnată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prin care se solicita consiliilor judeţene să acopere arieratele din fondurile din TVA şi impozitul pe venit.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paul Foleanu, candidatul la Primăria Mangalia din partea PSD

07 Apr 2024 624

Directorul Neptun Olimp SA este candidatul PSD la primăria Eforie

06 Apr 2024 946

Primarii și secretarii UAT-urilor din județul Constanța, instruiți pentru organizarea alegerilor din 9 iunie (FOTO)

03 Apr 2024 608

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

27 Mar 2024 551

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe afirmă că nu a contactat primarii liberali, nici direct, nici prin emisari!

17 Mar 2024 1024

PUSL și-a desemnat candidații pentru primăriile Capitalei

17 Mar 2024 611

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6800

Istoria Dobrogei Un primar rămas în patrimoniul spiritual al orașului Constanța - Mihail Coiciu (Koiciu)

15 Mar 2024 5400

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 515

Cine sunt social-democrații măsurați în sondaje? PSD Constanța nu a luat încă nicio decizie în privința candidaților pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța!

13 Mar 2024 1266

Șase primari din județul Constanța vor candida din partea PSD la alegerile din 9 iunie!

03 Mar 2024 2171

Mai mulți oameni de afaceri și angajați din primării, păcăliți de un fals jurnalist cu bonuri de combustibil

01 Mar 2024 598

Președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă despre primarii care au trecut la PSD „Oare de ce ar alege o navă precum Titanicul să primească la bord pasageri în plus?“

29 Feb 2024 950

ZIUA LIVE Senatorul Septimiu Bourceanu (PNL) - „Într-un calendar destul de scurt, vom anunța candidatul la CJ Constanța”!

29 Feb 2024 972

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL Constanța) despre despre comasarea alegerilor europarlamentare cu localele (VIDEO)

29 Feb 2024 656