Viitorul partid politic, care este

blog_iluzie.jpgDe ceva vreme intelectualimea (intelectualitate pentru melancolici, restul pricep ce vreau să spun) naţională vrea să facă un nou partid. Subiect de interes, şi Preşedintele dă ghionturi, cu lider charismatic Monica Macovei. Sau alt simbol naţional în lupta pentru reformă.

Dacă în afară de o mână de idealişti ridicoli crede cineva că Monica Macovei trece de o jumătate de procent înseamnă că nu trăieşte în România sau a citit prea multe cărţi şi a trăit în realitate prea puţin. O bate în alegeri cu un ordin de mărime Dan Diaconescu.

De 20 de ani nu s-a înfiinţat niciun partid nou. PSD, PDL şi România Mare sunt descendentele Partidului Comunist şi Securităţii. PNL şi PNTCD sunt epavele partidelor istorice, n-a mai rămas nimic din ele, din partidele istorice. UDMR e singura apariţie proaspătă pe plan politic şi este de departe cel mai serios. Tocmai pentru că nu are un trecut moştenit. Are doar 20 de ani vechime, restul au decenii sau peste un secol. PNG ţine de Bănel Nicoliţă.

Un partid nou trebuie să aibă, în primul rând, în frunte oameni care nu au nicio legătură cu PCR şi Securitatea, nicio legătură. Iar oamenii ăia au cel mult 35 - 37 de ani. Sunt prea tineri. Tânăra generaţie de prin partide a preluat regulile celor vechi. Un partid nou trebuie să aibă reguli de funcţionare noi.

Mai mult, nici părinţii lor nu trebuie să aibă vreo legătură cu actualele partide sau cu PCR sau Securitate. Aici e o problemă de autoselecţie foarte complicată. Aproape imposibil de rezolvat.

Adică, trebuie să fie oameni simpli, care nu au avut părinţi care să profite de regimul comunist sau ei înşişi să o fi făcut. Un proces de jos în sus, nu de sus în jos.

O altă necesitate. Liderii unui nou partid trebuie să fie profesionişti. Actualul Guvern este semianalfabet, cu cât trec anii, din 89 încoace, avem din ce în ce miniştri mai prost educaţi. Şi asta nu înseamnă că un Funeriu e bun de ministru, om cu studii strălucite, ci că avem nevoie de oameni educaţi în politici publice nu în chimie. Plus o viziune ideologică despre economie, nu politicul conduce economia ci invers. Ţine la socialişti, nu e epoca. Sunt prea tineri acum cei care o să facă peste vreo 10 ani partidul de care avem nevoie.

Pe cine o să reprezinte partidul iluzoriu în cauză? Care e motivul să alegem noua opţiune, ideologia sau o promisiune simplă şi clară? O găleată bine plasată îl duce la 3 procente. Pentru că democraţia presupune un nivel de bunăstare pe care nu-l avem. Iar celelalte partide ne ţin sub nivelul de bunăstare care e necesar funcţionării democraţiei. Suntem într-un cerc vicios.


O să avem parte de un alt act politic ratat, alimentat de idealiştii de serviciu. Prea mult zgomot pentru nimic. Trebuie să se schimbe generaţiile sau criza să ia forme radicale. Iar în cazul B nu o să avem parte decât de extremişti.

Priviţi iluzia de mai jos, e genială. Dar tot iluzie.

Sursa: romaniadeieri.blogspot.com


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Întâlnirea președintelui Iohannis cu vicepreşedintele Republicii Turcia. Ce s-a discutat

27 Apr 2024 275

Serie de cutremure în România, sâmbătă dimineață! Unul, în Marea Neagră

27 Apr 2024 656

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 558

Eurostat Prețul pentru energie în România, printre cele mai mici din UE

26 Apr 2024 343

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 491

Trageri Loto Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro

26 Apr 2024 304

Premierul Marcel Ciolacu-Am încredere că vom reuși să creștem schimburile comerciale

26 Apr 2024 239

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 396

Primăria Cumpăna, județul Constanța „Plantează în România, plantează în comuna Cumpăna!” (FOTO)

26 Apr 2024 475

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 235

A fost cutremur în România! L-ați simțit? Unde a fost localizat epicentrul

26 Apr 2024 532

Sondaj INSCOP Intenţie vot alegeri locale

25 Apr 2024 641

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 431

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare a 10.000.000 acțiuni

25 Apr 2024 449

EP Wind Project (ROM) Six SA deține o centrală eoliană în județul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Ep Wind Project (Rom) Six de către Engie România

24 Apr 2024 381