Ploaia de stele va fi vizibilă săptămâna aceasta şi din România

ploaie-meteori.jpgSăptămâna aceasta vom avea parte de un eveniment inedit: o ploaie de meteori Geminide.

Geminidele au primit numele de la constelaţia Gemeni, iar ele vor putea fi urmărite în timp ce fac un spectacol uimitor în noaptea de joi, 13 decembrie, când va avea loc maximul curentului de meteori.

Geminidele alcătuiesc cele mai satisfăcătoare ploi de meteori tocmai pentru că ele sunt bogate atât în meteori lenţi şi strălucitori, cât şi în meteori puţin vizibili. Acestea ne apar în nunaţe gălbui, iar unele călătoresc pe rute divizate sau zimţate.

Rata meteorilor se măreşte pe parcursul a două - trei zile şi scade brusc după ce atinge maximul. Totuşi, Geminidele târzii tind să fie extrem de strălucitoare, iar uneori aceşti hoinari întârziaţi pot fi văzuţi chiar şi la o săptămână după eveniment.

Anul trecut, evenimentul a fost compromis de lumina foarte puternică a lunii. În schimb, anul acesta, Luna se va afla într-o fază nouă, ceea ce înseamnă că ea nu va fi vizibilă, lăsând cerul întunecat, o caracteristică necesară pentru observarea Genimidelor.

În general, în funcţie de locaţie, constelaţia Gemeni apare deasupra orizontului în partea de est şi nord-est, iar unele dintre Geminide vor putea fi observate imediat după căderea întunericului. Cel mai bine ele vor putea fi văsute din afara oraşului şi după miezul nopţii. Totuşi în nopţile de iarnă, observarea meteorilor poate fi o treabă destul de friguroasă, motiv pentru care vă recomandăm să nu uitaţi acasă termosul cu ceai, cacao sau cafea.

Sursa:Descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Două persoane din județul Constanța, rănite într-un accident în județul Tulcea! Mașina victimelor, în flăcări după impactul cu un copac (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 May 2024 562

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Constantin Tohăneanu, secretar general al comunei Independența (DOCUMENTE)

06 May 2024 461

O firmă din Constanța, executată silit de fiscul din Tulcea. Mai multe bunuri deținute de SSS Global Systems SRL, scoase la licitație (DOCUMENT)

06 May 2024 459

Infotrafic Aglomerație pe drumurile din România – Vezi unde

06 May 2024 360

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 870

Infotrafic Cum se circulă pe autostrada A2 București-Constanța?

06 May 2024 451

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Petrică Răducan, secretar general la Comuna Istria (DOCUMENTE)

05 May 2024 449

Afaceri Constanța Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Complex Savoy SA, convocată în ședință

04 May 2024 465

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 432

Infotrafic Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

04 May 2024 373

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Silviei Gheorghe secretar general UAT la Comuna Cuza Vodă (DOCUMENTE)

04 May 2024 423

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 745

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 706

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 538

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 609