Dezbateri Academice Şaguniste. Vezi cine a vorbit despre revizuirea Constituţiei

Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa a organizat Conferinţa-dezbatere „Constituţia României - repere istorice şi realitate europeană”, în cadrul căreia trei profesori universitari, de asemenea persoane publice, au conferenţiat asupra unor aspecte juridice ale revizuirii Constituţiei.

Profesorul universitar dr. Ioan Vida, a fost preşedinte al Curţii Constituţionale a României şi participant, în 1991, la elaborarea Constituţiei în vigoare. Profesorul universitar dr. Mihai Răzvan Ungureanu a ocupat demnităţile de ministru de Externe, director al Serviciului de Informaţii Externe şi prim ministru. Profesorul universitar dr. Victor Babiuc, de asemenea participant, în calitate de expert,la elaborarea Constituţiei din 1991, a fost numit, în mai multe rânduri, în funcţiile de ministru al Apărării, ministru al Internelor şi ministru al Justiţiei.

La eveniment au participat parlamentari constănţeni, reprezentanţi ai consulatelor din Constanţa, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, lideri ai partidelor politice, jurişti, membrii comunităţii academice şi studenţi ai Universităţii Andrei Şaguna.
Moderatorul dezbaterii, care s-a desfăşurat sub semnul neutralităţii politice şi al exigenţelor ştiinţifice impuse de mediul academic, a fost preşedintele Universităţii Andrei Şaguna, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Prof. univ. dr. Ioan Vida, specialist de marcă în dreptul constituţional, a susţinut prima alocuţiune, o expunere limpede asupra chestiunii şi asupra problemelor pe care modificările legii fundamentale le pot genera, exemplificând cu modificările intervenite în 2003, care au generat, practic, dispariţia bicameralismului din România. Domnia sa a mai făcut referire la principiile care trebuie respectate în procesul de modificare a Constituţiei şi asupra articolelor care nu pot fi supuse revizuirii.

Prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu, în calitatea sa de istoric, a trecut în revistă toate textele constituţionale ale României, pornind de la Regulamentele organice. În continuare, senatorul a accentuat asupra responsabilităţii pe care o are clasa politică de a implica întreaga populaţie a României, prin dezbateri serioase, în decizia de modificare a Constituţiei. De asemenea, el a afirmat că o majoritate parlamentară nu are dreptul de a-şi asuma răspunderea pentru o lege care va afecta milioane şi milioane de români, de-a lungul unei lungi perioade de timp.
Prof. univ. dr. Victor Babiuc, cel care a încheiat seria alocuţiunilor, a insistat asupra textelor care aglomerează Constituţia. „Avem o Constituţie supraponderală, ba putem spune că e chiar obeză”, a declarat fostul ministru al Apărării, al Internelor şi al Justiţiei. Domnia sa a evidenţiat un şir de articole constituţionale, unele contradictorii, altele care şi-ar găsi locul în legi ordinare sau chiar regulamente de funcţionare a unor instituţii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Noi asociați în cadrul Right-Hand SRL

02 May 2024 220

„Cu 2MAI puțini“, acțiune în memoria tinerilor pieriți în tragedia de la 2 Mai, în Vama Veche

02 May 2024 435

Cumpărări directe Constanța Primăria Murfatlar cumpără urne de vot de la Alsacian Group (DOCUMENT)

02 May 2024 274

Secretul longevității lui Ion Iliescu. Ce mănâncă fostul președinte la 94 de ani

01 May 2024 925

Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța

01 May 2024 543

Cazul City Insurance SA - cel mai mare faliment din istoria recentă a României! Tribunalul București anunță noul termen

01 May 2024 357

Lista candidaților din partea SOS România pentru Consiliul Județean Constanța

01 May 2024 483

Firme Constanța Restaurantul Taverna Rockerilor SRL a fost fondat în 2 Mai, comuna Limanu

01 May 2024 352

1 Mai O lună de la aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime

01 May 2024 345

Constanța Bărbat, dispărut de la domiciliu. L-ați văzut?

01 May 2024 377

Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ Mangalia cumpără smartlab cu 100.000 de euro, prin PNRR (DOCUMENT)

01 May 2024 459

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu, din Constanța, cumpără energie electrică de la Termo Ploiesti SRL, controlată de Consiliul Local Ploiești

30 Apr 2024 374

Răzvan Farmache, din nou la Constanța. Amintiri de aur în tricoul alb-albastru! „M-am bucurat foarte mult pentru Farul că a luat campionatul“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 1341

Lumea marinarilor Un primar solidar cu Forțele Navale. Vasile Berariu, Boroaia, Omul Anului

29 Apr 2024 822

Expoziția de arte vizuale „Aripi de lumină” are loc la Constanța, la Muzeul Național al Marinei Române

29 Apr 2024 342