Fregata Ferdinand a executat o misiune specifică împotriva piraţilor

Prima misiune specifică teatrului de operaţii ATALANTA a fost îndeplinită cu succes de marinarii români

Fregata Regele Ferdinand a executat o misiune specifică luptei împotriva piraţilor. A primit comanda să execute o misiune de inspecţie – friendly approaches – a unei nave aflată la ancoră în apropierea ţărmului Somaliei. “După un briefing scurt, în care s-au prezentat condiţiile misiunii şi posibilele ameninţări, toată nava s-a pus în mişcare, fiecare membru al echipajului ştiind ce are de făcut în astfel de situaţii. Elicopterul s-a ridicat în aer, executând cercetarea zonei, o zonă necunoscută, cu tabere de piraţi în apropiere, o plajă deschisă şi formaţiuni muntoase, fiind pregătit să intervină, dacă desfăşurarea situaţiei ar fi impus-o. Nivelul de alertă a fost ridicat la navă pentru a putea face faţă oricăror potenţiale situaţii neprevăzute, iar grupele de boarding, extrem de motivate, s-au deplasat la bordul RHIB-urilor către nava de inspectat. Misiunea a fost prima de acest gen executată de navă, apropierea de un ţărm necunoscut, posibila barieră lingvistică cu cei de la bordul navei inspectate şi numărul mare de bărci care se aflau în apropierea navei comerciale contribuind la crearea cadrului tactic şi vizual specific operaţiei, în care s-a desfăşurat acţiunea”, informează Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Reamintim că Fregata Regele Ferdinand a intrat în Operaţia Atalanta pe data de 1 octombrie şi acţionează sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene, EURANAVFOR în Golful Aden şi în largul coastelor Somaliei.

Ministerul Apărării Naţionale a pus la dispoziţia presei şi câteva declaraţii ale participanţilor la misiune.

Militar grupa boarding: "Astăzi am executat o misiune de inspecţie ("friendly approaches") faţă de o navă aflată la ancoră în apropierea ţărmului Somaliei. Am ridicat un pic gradul de alertă al echipei. Misiunea nu a ridicat probleme, toată grupa boarding dovedindu-se bine pregătită. Colaborarea cu marinarii de pe nava civilă a fost foarte bună. Fiind europeni, am fost nişte feţe cunoscute şi prietenoase pentru ei. Am discutat cu ei, le-am prezentat informaţii despre operaţiunea Atalanta executată de UE în această zonă. Suntem pregătiţi pentru toată gama de misiuni antipiraterie, am făcut acasă antrenamente pe situaţii mult mai grele decât cea de azi."

Comandor Tudorel Duţă, pilot comandant: "A fost o misiune specifică acestei operaţii, o apropiere de o navă aflată la ancoră în apropierea ţărmului somalez, în cooperare cu nava echipă de boarding. Elicopterul a executat o misiune de cercetare şi supraveghere din aer. Am cercetat întreaga zonă, atât pe mare cât şi pe uscat, şi a trebuit să monitorizăm fiecare ambarcaţiune, fiecare mişcare pentru a nu fi surprinşi de eventuale acte ostile din partea localnicilor. Ca orice misiune nouă, a avut o doză de necunoscut, însă noi am pregătit toate variantele şi nu am întâmpinat nicio dificultate. Am comunicat permanent cu nava şi RHIB-urile, astfel s-au putut lua cele mai bune decizii la bordul fregatei pentru asigurarea protecţiei echipelor de boarding."

Citeste AICI


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Civil Prost

18 Oct, 2012 06:42

Observatie: Cred ca autorii unor astfel de articole (cu tematica militara) ar trebui sa foloseasca cuvintele romanesti corespunzatoare unor termeni precum: locatie, boarding, extrem de motivat, determinat, etc... termeni care nu sunt admisi de dictionarele actuale. In caz contrar se poate naste o adevarata bariera lingvistica intre autorii articolelor si cititori(daca tot ati adus vorba de bariera aceasta in articol)

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu va fi prezent mâine la Constanța

10 Apr 2024 781

Forțele Navale Române Fregata „Mărășești” organizează selecția pentru posturile de soldați gradați profesioniști

14 Feb 2024 673

O navă de război franceză aflată în Marea Roşie a doborât două drone lansate de pe coasta Yemenului

10 Dec 2023 703

Ministerul Apărării a bătut palma cu Omniasig pentru asigurarea Fregatei Regina Maria 222 și a Dragorului Maritim 30 (DOCUMENTE)

15 Nov 2023 929

Licitații Constanța Șantierul Naval Mangalia SA, act adițional la contractul de instalare a echipamentelor de comunicații la Fregata „Regele Ferdinand“

15 Nov 2023 915

Fregata „Regina Maria”, participare la ceremoniile dedicate sărbătoririi centenarului proclamării Republicii Turcia

27 Oct 2023 793

Vernisajul expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, la bordul fregatei „Mărășești” (GALERIE FOTO)

24 Oct 2023 747

Sosirea Fregatei „Regina Maria” în Portul Militar Constanța, la final de misiune NATO în Marea Mediterană (FOTO)

11 Oct 2023 742

Final de misiune pentru Fregata „Regina Maria”! Nava militară revine în portul militar Constanța

09 Oct 2023 872

Fregata „Regina Maria” a finalizat, cu succes, cea de-a doua etapă a Operației „Sea Guardian” 23

06 Oct 2023 1073

Ministerul Aparării Naționale, servicii suplimentare pentru instalarea bucătăriei pe Fregata Mărășești (DOCUMENT)

02 Oct 2023 882

Licitații Constanța O firmă din Ilfov va înlocui instalația de condiționare a fregatei „Mărășești”. Valoarea este de peste 650.000 de euro (DOCUMENT)

14 Aug 2023 1123

Exercițiu tactic pe Marea Neagră cu trageri de luptă. Sute de militari au participat

29 Jun 2023 1002

Eveniment în Portul militar Constanața Fregata „Regele Ferdinand” revine acasă, după șase săptămâni de misiune în Mediterana (FOTO +VIDEO)

16 Jun 2023 1078

După șase săptămâni de misiune în Mediterana, fregata „Regele Ferdinand” revine în Portul Constanța

15 Jun 2023 1034