Gheaţa de pe râuri, în extindere şi intensificare

Conform buletinelor hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, precum și a rapoartelor zilnice de monitorizare generate prin dispeceratele Administrației Naționale ”Apele Române”, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (exceptând râurile din vestul ţării) vor fi în extindere şi intensificare. Este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă si pe râurile mici din Maramureş.

Evoluţia formațiunilor de gheață poate determina posibile creşteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de râu, în special pe cele din Transilvania, Muntenia şi Moldova, fără a fi atinse cotele de avertizare pe principalele cursuri de apă. Pe râurile din centrul și sudul ţării, va persista curgerea de năboi, iar, pe râurile din sud-estul şi estul ţării, se va intensifica. De asemenea, aglomerările de gheţuri formate anterior pe râuri și acumulări se vor menţine. Este vorba despre Bistriţa - amonte de Dorna Arini şi amonte de acumularea Izvorul Muntelui, Dorna - amonte de stația hidrometrică Dorna Cândreni, Mureş, Bistriţa (afluent al Oltului) şi pe Sălătrucel.


Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursul inferior al Mureşului (pe sectorul Arad-Nădlac), unde vor fi în creştere prin propagare şi râurile din Dobrogea, unde vor fi staţionare. Debitul Dunării, la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi staționar, la  valoarea   de  5000 mc/s,  situându-se  peste  media  multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s). Pe tot sectorul aval Porţile de Fier, debitele au fost în creştere.


În următoarele zile, nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice monitorizate de Apele Române se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
La nivelul Administrației Naționale ”Apele Române” și a unităților sale aflate în subordine, debitele și nivelurile cursurilor de apă, precum și volumele din principalele 36 de lacuri de acumulare sunt monitorizate 24 de ore din 24, fiind asigurat fluxul informațional între instituțiile responsabile (ANAR-INHGA-MMSC și ANAR-ABA-SGA- CLSU). La această oră, volumele de apă necesare alimentării cu apă a populației sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind de 3,13 miliarde metri cubi.


Specialiștii Apelor Române, de la nivel central și local, acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros în scopul întreținerii în cele mai bune condiții a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, instalaţiile electrice şi hidraulice la barajele și prizele de alimentare cu apă din administrare şi în special instalaţiile de barbotare (acolo unde este cazul). De asemenea, sunt asigurate materiale necesare pentru funcţionarea grupurilor electrogene. În același timp, s-a acționat cu utilaje de dezăpezire fiind asigurat accesul la toate barajele și prizele de apă de la nivelul subunităților ANAR.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.