În căutarea gazelor de şist Chevron prospectează în Constanţa

       După ce a obţinut, recent, acordul autorităţilor să monteze prima sondă în Bârlad, în vederea explorării gazelor de şist, compania americană Chevron a demarat procedurile de explorare şi în judeţul Constanţa.

     Prospecţiuni SA, compania controlată de Ovidiu Tender, care efectuează studiile geofizice pentru Chevron, a început prospectarea la circa 40 km de Constanţa, în perimetrul localităţilor Plopeni şi General Scărişoreanu.

     În luna august, ziarul BURSA a anunţat că şi zona Podişul Hârtibaciului, care se întinde în judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, a început să fie explorată de firma Prospecţiuni SA a miliardarului Ovidiu Tender.

     Se pare că şi zona Bihor a fost luată în vizor de căutătorii de gaze de şist, localnicii din câteva sate bihorene acuzând anumite firme, la începutul lunii octombrie, că le-au distrus recoltele şi drumurile explorând după resurse neconvenţionale.

     Potrivit reprezentanţilor companiei Prospecţiuni, procedura explorării după gaze de şist în regiunea constănţeană a început recent, cercetătorii aflându-se în zonă pentru a stabili dacă există astfel de rezerve minerale în subsol. În ceea ce priveşte prospectarea subsolului, oficialii companiei controlate de Tender ne-au precizat că aceasta nu diferă de cea care vizează detectarea rezervelor convenţionale de petrol şi gaze.

     În prezent, experţii Chevron se află în faza de explorare seismică, o modalitate de analiză care presupune trimiterea unor unde sonore la mare adâncime. Studiind ecoul acestor unde care se întorc la suprafaţă, geologii pot afla foarte uşor unde se află rezervoarele de ţiţei şi cele de gaze naturale, mai spune sursa citată.
     Locuitorii din Plopeni şi General Scărişoreanu, comunele constănţene pe raza cărora au început prospecţiunile, sunt rezervaţi în legătură cu activitatea pe care Chevron a demarat-o în zonă, fiind-le teamă mai ales de posibile contaminări ale apei sau apariţia unor micro-cutremure.

     Oficialii companiei Prospecţiuni susţin că, deocamdată, exceptând localităţile din Bârlad şi Constanţa, nu mai există alte regiuni ale ţării unde să se deruleze proceduri de explorare pentru gaze de şist.

Sursa: Bursa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.